Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γύρισαν το Αφγανιστάν 100 χρόνια πίσω οι Ταλιμπάν - Απαγορεύουν στις γυναίκες να κοιτάζουν άντρες, να τραγουδούν και να ταξιδεύουν μόνες τους

Γύρισαν το Αφγανιστάν 100 χρόνια πίσω οι Ταλιμπάν - Απαγορεύουν στις γυναίκες να κοιτάζουν άντρες, να τραγουδούν και να ταξιδεύουν μόνες τους

Οι πέντε πυλώνες του Ισλάμ

Σχετικά Άρθρα
Μόλις τρία χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας στον απόηχο της καταστροφικής αποχώρησης του αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν, η κυβέρνηση των Ταλιμπάν έχει εκδώσει τους πρώτους επίσημους νόμους περί αντιποίνων, οι οποίοι περιλαμβάνουν πολλούς αυστηρούς περιορισμούς στη συμπεριφορά των γυναικών, παράλληλα με ευρύτερους κοινωνικούς κανόνες.
«Σας διαβεβαιώνουμε ότι αυτός ο ισλαμικός νόμος θα βοηθήσει πολύ στην προώθηση της αρετής και στην εξάλειψη της κακίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου για τη Διάδοση της Αρετής και την Πρόληψη του Αντιπρόεδρου Maulvi Abdul Ghafar Farooq την Πέμπτη (22/8/2024).
Οι Ταλιμπάν δημιούργησαν το υπουργείο μόλις ανέλαβαν τη χώρα και έχει την κύρια ευθύνη για την επιβολή μέσω προειδοποιήσεων και συλλήψεων.
Το νέο σύνολο νόμων που εκτείνεται σε 114 σελίδες και περιλαμβάνει 35 άρθρα, δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, αφού εγκρίθηκε από τον απομονωμένο Ανώτατο Ηγέτη του Αφγανιστάν Hibatullah Akhundzada.
Εστιάζοντας στις γυναίκες, το άρθρο 13 απαιτεί τα σώματα των γυναικών να είναι καλυμμένα όποτε βρίσκονται σε δημόσιο χώρο, για να αποφύγουν τον πειρασμό.
Ορίζει ότι το κάλυμμα πρέπει να είναι παχύ, χαλαρό και μακρύ, ανέφερε το Associated Press.
Για να μην διαφθαρούν οι γυναίκες, απαιτείται κάλυψη κάθε φορά που βρίσκονται παρουσία μη μουσουλμάνων ανδρών ή γυναικών.
Είναι πλέον επίσημα παράνομο για τις γυναίκες να κοιτάζουν τους άνδρες εκτός εάν είναι παντρεμένες ή συγγενείς εξ αίματος.
Ομοίως, απαγορεύεται στους άνδρες να κοιτάζουν μη συγγενείς γυναίκες.
Οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να αφήνουν τη φωνή τους να ακούγεται τραγουδώντας ή διαβάζοντας δυνατά στο κοινό.
Το 2022, οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στα κορίτσια τη φοίτηση σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πανεπιστήμια.
Σύμφωνα με το άρθρο 19, οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να μεταφέρονται μόνες τους και οι ταξιδιώτες, μη συγγενείς άνδρες και γυναίκες πρέπει να διαχωρίζονται.
Οι επιβάτες και οι μεταφορείς τους υποχρεούνται να προσεύχονται σε απαιτούμενα χρονικά διαστήματα. 
Είναι επίσης παράνομη η δημοσίευση εικόνων ζωντανών όντων.

Εκτός από την απαγόρευση πρακτικών που έρχονται σε αντίθεση με τον ισλαμικό νόμο, η αρετή και το υφυπουργείο του Αφγανιστάν είναι επιφορτισμένοι με την προώθηση των «πέντε πυλώνων του Ισλάμ»:

Shahada (πίστη)
Salah (Προσευχή)
Ζακάτ (Ελεημοσύνη)
Sawm (νηστεία κατά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού)
Χατζ (Προσκύνημα στη Μέκκα)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης