Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σάλος στην Κύπρο: Απειλούν να συλλάβουν Ελληνοκύπριους με περιουσίες στα κατεχόμενα - «Αιτία πολέμου»

Σάλος στην Κύπρο: Απειλούν να συλλάβουν Ελληνοκύπριους με περιουσίες στα κατεχόμενα - «Αιτία πολέμου»
Νόμιμα αντίποινα οι συλλήψεις Ελληνυπρίων με περιουσίες στα κατεχόμενα - «Αυτό μπορεί να αποτελέσει αιτία πολέμου»
Το συντομότερο έκτακτη συνεδρία του «συμβουλίου ασφάλειας» στα κατεχόμενα, ζήτησε ο πρόεδρος του ΚΑ και «υπουργός μεταφορών», Erhan Arıklı από τον Ersin Tatar, προκειμένου να αξιολογήσουν τα επόμενα βήματά τους και να προχωρήσουν, όπως ανέφερε, σε συλλήψεις Ελληνοκυπρίων που κατέχουν με οποιονδήποτε τρόπο τουρκοκυπριακές περιουσίες στον «νότο».
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Κίπρις προβάλλει σήμερα τις εν λόγω τοποθετήσεις του κ. Arıklı που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Τις τελευταίες ημέρες, η παράνομη συμπεριφορά της ελληνοκυπριακής πλευράς απέναντι σε Τούρκους ή άλλους υπηκόους που έχουν στην κατοχή τους ελληνοκυπριακές περιουσίες στο βορρά, έχει φτάσει σε απαράδεκτο σημείο», ισχυρίστηκε.
Υποστήριξε δε ότι στόχος των Ε/κ είναι «να διασφαλίσουν τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης στο βορρά για να καθίσει ο πρόεδρος στο τραπέζι», γράφοντας πως ήδη, λόγω των συλλήψεων, κάποιοι στα κατεχόμενα άρχισαν να λένε ότι «αν αποφεύγετε το τραπέζι φυσικά και θα συμβαίνουν αυτά».
«Ωστόσο, όπως υπάρχουν Ελληνοκύπριοι που αφήσαν περιουσίες στον βορρά, υπάρχουν και Τούρκοι που άφησαν περιουσίες στο νότο.
Επιπλέον, πολλοί από αυτούς τους Τούρκους δεν έχουν πρόσβαση στις περιουσίες τους από το 1963. Οι Έλληνες χρησιμοποιούν τις τουρκικές περιουσίες από το 1963. Όπως όλοι γνωρίζουν, το θέμα των περιουσιών είναι το κύριο θέμα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό εδώ και σχεδόν μισό αιώνα. Το ΕΔΑΔ έχει υποδείξει πώς θα επιλυθεί το θέμα με την απόφαση Δημόπουλος», υποστήριξε.

Νόμιμα αντίποινα οι συλλήψεις Ελληνυπρίων με περιουσίες στα κατεχόμενα - «Αυτό μπορεί να αποτελέσει αιτία πολέμου»

Ο κ. Arıklı υποστήριξε ότι ως τουρκική πλευρά, «με βάση την αρχή της διακρατικής αμοιβαιότητας, είναι επιβεβλημένο να λάβουμε παρόμοια μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των συλλήψεων, για τους Ελληνοκύπριους που έχουν στην κατοχή τους με οποιονδήποτε τρόπο τουρκικές περιουσίες στο νότο. Είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε τα απαραίτητα νομικά μέτρα για σύλληψη αυτών των Ελληνοκυπρίων στο βορρά ή στην Τουρκία».
Εξάλλου, ο πρόεδρος της ένωσης Τ/κ εργολάβων οικοδομών, Cafer Gürcafer προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που οι συλλήψεις για σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα στραφούν σε Τουρκοκύπριους, «αυτό μπορεί να αποτελέσει αιτία πολέμου».
Ταυτόχρονα απευθυνόμενος προς τον Ersin Tatar, ζήτησε να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό οι «διεθνείς διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό».
Ο κ. Gürcafer μιλούσε διαδικτυακή εκπομπή της Κίπρις ποστασί όπου κλήθηκε να σχολιάσει τον κατάλογο των ιδιοκτητών και των επενδυτών κατασκευαστικών εταιρειών στα κατεχόμενα που δημοσιοποιήθηκε χθες από το Κίνημα Οικολόγων.
Είπε ότι η ένωση εργολάβων έχει συστήσει μια ανεξάρτητη ομάδα για την παρακολούθηση των συλλήψεων για αυθαίρετες κατασκευές σε ελληνοκυπριακές περιουσίες στον «βορρά», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει κανένας «κρατικός μηχανισμός» που να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Είπε επίσης ότι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» που δημιουργήθηκε μέσω του ΕΔΑΔ δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς.
Κάλεσε επίσης τον Τ/κ ηγέτη να προβεί άμεσα σε διπλωματικές πρωτοβουλίες, διαφορετικά, όπως ανέφερε, θα είναι δύσκολο να ξεπεραστεί η παρούσα κρίση.
Ο κ. Gürcafer υποστήριξε ότι δεν είναι σωστές οι συλλήψεις από την ε/κ πλευρά λέγοντας ότι οι πιέσεις από τους Ε/κ θα συνεχίσουν να αυξάνονται και αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Ανακοίνωσε δε ότι τον Σεπτέμβριο προγραμματίζουν μια δράση στο Ηνωμένο Βασίλειο και σκέφτονται να μεταφέρουν την εν λόγω δράση και στις Βρυξέλλες.
Είπε επίσης ότι «συνταξιούχοι διπλωμάτες» βρίσκονται σε συνεχή επαφή με αξιωματούχους της ΕΕ και σημείωσε ότι η οικονομική σταθερότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί όσο το Κυπριακό δεν φτάνει σε τελική λύση.
Στο μεταξύ, ο «υπουργός εργασίας», Sadık Gardiyanoğlu είχε συνάντηση με τον πρόεδρο και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του παραρτήματος Ολλανδίας του «συνδέσμου ανεξαρτήτων βιομηχάνων και επιχειρηματιών» (MÜSIAD), Ali Kokklu και δήλωσε ότι η πόρτα τους είναι ανοικτή για όλους όσοι θέλουν να κάνουν επενδύσεις σε αυτή τη «χώρα».
Εξέφρασε ετοιμότητα να παράσχει κάθε είδους συμβολή και υποστήριξη σε κάθε επενδυτή που θα έρθει στο ψευδοκράτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης