Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με πακέτο 6 παρεμβάσεων για την αύξηση της προσφοράς κατοικίας και τη μείωση των ενοικίων ο Μητσοτάκης στην 88η ΔΕΘ

Με πακέτο 6 παρεμβάσεων για την αύξηση της προσφοράς κατοικίας και τη μείωση των ενοικίων ο Μητσοτάκης στην 88η ΔΕΘ
Η ΑΑΔΕ ξεκινά την καταγραφή των κλειστών διαμερισμάτων
Με τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών να βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα και το στεγαστικό πρόβλημα να παραμένει ανοιχτό, έρχεται κυβερνητικό σχέδιο 6 σημείων που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, από το βήμα της 88ης ΔΕΘ στις αρχές του Σεπτεμβρίου.
Ήδη, στο οικονομικό επιτελείο και στο Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζονται ένα πακέτο παρεμβάσεων με στόχο την αύξηση της προσφερόμενης προς ενοικίαση στέγης και μέσω αυτής, την υποχώρηση των τιμών, προκειμένου να καταστεί προσιτή η απόκτηση κατοικίας για τα νοικοκυριά.
Από το βήμα της 88ης ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει το πλαίσιο της κυβερνητικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, που στόχο έχει να δοθεί πραγματική «ανάσα» σε χιλιάδες νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα εξαιτίας των ακριβών ενοικίων, αλλά και έλλειψης σπιτιών στην αγορά.
Στόχος σε γενικές γραμμές είναι να ανοίξουν με τη θέσπιση κινήτρων και αντικινήτρων κλειστά διαμερίσματα που είναι ανενεργά είτε από επιλογή, είτε επειδή βρίσκονται σε κακή κατάσταση και δεν μπορούν να μισθωθούν, αλλά και να κατευθυνθούν οι ιδιοκτήτες στο να προσφέρουν τα διαμερίσματά τους στην αγορά της μακροχρόνιας μίσθωσης.
Σε ό,τι αφορά τα κλειστά διαμερίσματα, η ΑΑΔΕ ξεκινά την καταγραφή τους, ώστε να υπάρξει εικόνα ως προς τον αριθμό τους, αφού τα εκτιμούν σε 200.000 ακίνητα και άλλοι σε 600.000, αλλά και την ακριβή κατάστασή τους, προκειμένου ανάλογα να αποφασιστούν οι όποιες παρεμβάσεις.
Εκτιμάται δε, ότι θα βελτιωθεί η προσφορά κατοικίας και από την υλοποίηση από την 1η Σεπτεμβρίου της απόφασης για αύξηση του ορίου για τη χορήγηση της Golden Visa από τις 250.000 ευρώ που είναι σήμερα στις 800.000 ευρώ.
Πάντως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) θεωρεί ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και όχι τιμωρητικά αντικίνητρα, όπως ο αυξημένος ΕΝΦΙΑ για τα κλειστά διαμερίσματα.

Το πακέτο

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα υπάρχοντα σενάρια, οι κυβερνητικές παρεμβάσεις θα κινηθούν πάνω στους ακόλουθους 6 άξονες:
-Κλειστά διαμερίσματα: Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως υπάρχει απόθεμα ανενεργών ακινήτων που υπό προϋποθέσεις μπορούν να επηρεάσουν την προσφορά κατοικίας στην αγορά. Θα ξεκινήσει η καταγραφή τους ώστε να εξεταστεί πώς μπορούν να αξιοποιηθούν περισσότερο.
- Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Δρομολογούνται αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς, με παρεμβάσεις κυρίως φορολογικού χαρακτήρα και αυξημένους συντελεστές. Δεν αποκλείεται να τεθεί όριο, ανάλογα με την περιοχή, για την εκμίσθωση ακινήτων ή ένας συνδυασμός των δύο.
- Μητρώο ακινήτων: Υπό εξέταση είναι η δημιουργία πλατφόρμας για τη δημόσια ανάρτηση στοιχείων ακινήτων, προκειμένου α ενισχυθεί η διαφάνεια στην αγορά. Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει πληροφορίες για τις τιμές πώλησης και ενοικίασης, με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την παροχή καλύτερης πληροφόρησης στο κοινό.
- «Σπίτι μου ΙΙ»: Η κυβέρνηση αναμένει το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες για την ένταξη του δεύτερου σταδίου του προγράμματος «Σπίτι μου» στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το νέο στάδιο, με προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ (τα 1,7 δισ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους), θα περιλαμβάνει αλλαγές στα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και στις προϋποθέσεις για την αξία και την ηλικία των ακινήτων.
- «Κοινωνική Αντιπαροχή»: Το πρόγραμμα θα παρέχει κατοικίες με χαμηλό ενοίκιο από την αδρανή περιουσία του Δημοσίου. Σχεδιάζεται η κατασκευή πάνω από 2.500 κατοικιών για πολίτες έως 39 ετών, με δυνατότητα αγοράς μετά από μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
- Πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω»: Το πρόγραμμα θα ενισχυθεί με αύξηση της επιδότησης για εργασίες επισκευής σε κλειστά διαμερίσματα, προκειμένου να εισέλθουν στην αγορά ενοικίασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης