Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε τροχιά διάλυσης ο ΣΥΡΙΖΑ - Ο Κασσελάκης, οι «87», η σιωπή Τσίπρα και το «καυτό» φθινόπωρο με πιθανή πρόταση μομφής

Σε τροχιά διάλυσης ο ΣΥΡΙΖΑ -  Ο Κασσελάκης, οι «87», η σιωπή Τσίπρα και το «καυτό» φθινόπωρο με πιθανή πρόταση μομφής
Με «αγκάθια» ο δρόμος προς το καταστατικό συνέδριο στις 4-6 Οκτωβρίου
Σχετικά Άρθρα
«Καυτό» θα είναι το φθινόπωρο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αφού μετά το σκηνικό «πολέμου» που έχει στηθεί με τον πρόεδρο του κόμματος, Στ. Κασσελάκη και τους «87», αλλά και τον Παύλο Πολάκη που έθεσε θέμα ηγεσίας, αναμένεται το ξεκαθάρισμα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 7-8 Σεπτεμβρίου, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει αμφισβήτηση της ηγεσίας με κατάθεση πρότασης μομφής.
Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει έκρυθμη, μετά τη θυελλώδη προ ημερών συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που σημαδεύτηκε με την αποχώρηση των 8 βουλευτών από την ομάδα των «87», αλλά και τον Παύλο Πολάκη που για πρώτη φορά αμφισβήτησε την ικανότητα του προέδρου Κασσελάκη να ασκήσει αξιόπιστη αντιπολίτευση και να διατυπώσει κυβερνητική πρόταση.
Όπως φαίνεται, για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έρχονται καταιγιστικές εξελίξεις το φθινόπωρο,  με τα «αγκάθια» στον δρόμο προς το καταστατικό συνέδριο στις 4-6 Οκτωβρίου, όπου αναμένεται το ...τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών με την εσωκομματική αντιπολίτευση, να παραμένουν, αλλά και κάποιες άλλες εκκρεμότητες, όπως το εάν η έδρα του Όθωνα Ηλιόπουλου θα πάει στον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και το τι θα γίνει με τη διαγραφή του Χρ. Σπίτζη.
Πάντως, ο κ. Κασσελάκης με το βλέμμα στο καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου ήταν ξεκάθαρος: «ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα αλλάξει σε ένα σύγχρονο κόμμα των μελών του και των πολιτών ή θα βουλιάξει οριστικά μέσα στις φρουρές και τους φρούραρχους.Όποιος θέλει να ξαναμετρηθούμε, είναι ευπρόσδεκτος».
«Υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο: Ο καθημερινός εξευτελισμός του ΣΥΡΙΖΑ ως το συνέδριο (στις 4-6 Οκτωβρίου) , ώστε να μη μείνει κανείς, να απογοητευτείτε πρώτα απ’ όλα εσείς, να πάψετε να στηρίζετε, και ο ΣΥΡΙΖΑ, πλήρως απαξιωμένος, αφενός να μην αλλάξει και αφετέρου, να ρευστοποιηθεί σε μία νεφελώδη "Κεντροαριστερά" με "σωτήρα" επιλεγμένο από τη Διαπλοκή. Διότι αυτά τα σχήματα μόνο μέσω ίντριγκας εμφανίζονται. Η θέση μου δε μου επιτρέπει να το επιτρέψω» είπε χαρακτηριστικά ο ο Στ. Κασσελάκης.

Η στάση Κασσελάκη απέναντι στους «87» και η σιωπή Τσίπρα

Ήδη, οι προθέσεις του Στέφανου Κασσελάκη φάνηκαν από την αντίδρασή του απέναντι στους «87», που επί της ουσίας τους έδειξε την πόρτα... εξόδου.
Υπενθυμίζερται ότι στις 23/8 τα 8 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας που συμμετέχουν στην κίνηση των«87» και προέρχονται από τον στενό κύκλο του Αλέξη Τσίπρα, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του Οργάνου. Πρόκειται για τη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση, ήτοι τους Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκο Φλαμπουράρη, Γιάννη Ρακούση, Ζωή Καρκούλια, Ελένη Συμενίδου, Κατερίνα Νοτοπούλου και Θανάση Θεοχαρόπουλο. Σύμφωνα με κείμενο που κατέθεσαν, διαφωνούν κάθετα με τους χειρισμούς Κασσελάκη στο ζήτημα των κομματικών ΜΜΕ, αλλά την πίεση που ασκήθηκε κατά τη συνεδρίαση για απόσυρση όλων των επιλαχόντων του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος προκειμένου να φτάσει η έδρα του Οθ. Ηλιόπουλου στον Στέφανο Κασσελάκη.
Στο μεταξύ, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, έχει επιλέξει την αποστασιοποίηση και τη σιωπή, όμως το γεγονός ότι οι «87» προέρχονται από τον στενό του κύκλο, ενισχύει τα σενάρια που θέλουν να βρίσκεται πίσω από τη στάση τους ο ίδιος και με αυτόν τον τρόπο να "μιλά" για τις εξελίξεις.
Πάντως, ο  κ. Κασσελάκης κατηγορεί τους «87» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης πως τον κατηγορούν με παρόμοιους όρους με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ τους εγκαλεί πως δεν «έβαλαν το χέρι στην τσέπη» για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι σε Αυγή και Κόκκινο, ούτε βρέθηκαν δίπλα στους ανθρώπους που έχασαν την περιουσία τους στην πρόσφατη πυρκαγιά.
Μάλιστα, καλεί τα στελέχη της εσωτερικής αντιπολίτευσης να καταθέσουν πρόταση μομφής και «αν σέβονται έστω λίγο τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, να αποκαλύψουν ΤΩΡΑ όλες και όλοι τις ειλικρινείς τους προθέσεις. Δεν θα επιτρέψω να καίνε τις ελπίδες μας επί δύο μήνες ως το συνέδριο και να φύγουν αφήνοντας αποκαΐδια. Προσωπικά, θα προχωρήσω όσο μου επιτρέπουν οι ανθρώπινες δυνάμεις. Σε ένα καταστατικό συνέδριο στο οποίο θα αλλάξουν όλα».
Προειδοποιεί δε, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ή θα γίνει το κόμμα των μελών, των πολιτών, της ανοιχτής κοινωνίας ή θα γίνει ένα κατάλοιπο που το προσπέρασε η εποχή. Ας σεβαστούμε όλοι τους ανθρώπους που μας στήριξαν και αγωνιούν. Δε χρωστούν τίποτα να τους τραβάμε στον πάτο της προσωπικής ιδιοτέλειας. Αξιοπρέπεια τώρα. Ώστε να υπάρξει αντιπολίτευση τώρα. Γιατί παρόλες τις τεράστιες εσωκομματικές προσπάθειες απαξίωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακόμα και σήμερα έναν φοβάται επειδή δεν τον ελέγχει: Τον δικό σας, τον δικό μας ΣΥΡΙΖΑ».

Το μέτωπο Πολάκη

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο που έχει ανοίξει με τον Παύλο Πολάκη, ο κ. Κασσελάκης φαίνεται ότι δεν θα αναμετρηθεί μαζί του και μάλιστα, το είπε ανοιχτά και τον κάλεσε να καταθέσει πρόταση μομφής στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Αναμένεται μάλιστα, να υπάρξει μια συνάντηση, την οποία έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο πρόεδρος Κασσελάκης.

Ανοιχτό το ζήτημα διαγραφής Σπίρτζη - Κληρώνει στις 28/8 για την έδρα στη Βουλή

Και ενώ παραμένει τεταμλενη η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν ακόμη δύο εκκρεμότητες, με την πρώτη και κοντινότερη χρονικά το τι θα γίνει με την έδρα του παραιτηθέντος Όθωνα Ηλιόπουλου.
Η παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου θα ανακοινωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής μόλις ανοίξει, στις 28 Αυγούστου, ώστε να ακολουθήσει μετά την ανακοίνωση η πλήρωση της έδρας.
Ωστόσο, ο δρόμος για να πάρει την βουλευτική έδρα ο Στ. Κασσελάκης και να γίνει βουλευτής και πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, είναι δύσκολος, δεδομένου ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να παραιτηθούν οι πρώτοι 5 επιλαχόντες (Πόπη Τσαπανίδου, Μιχάλης Καλογήρου, Τζένη Λειβαδάρου, Αθανάσιος Τσακρής, Ζωρζέττα Λάλη).
Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται της συνεδρίαση της Ολομέλειας την Τετάρτη 28/8, καθώς θα κληθεί η Πόπη Τσαπανίδου - η οποία δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της - να λάβει την έδρα του Οθ. Ηλιόπουλου.
Πρόκειται για πρόσωπο που ανήκει στο στενό περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κάτι που ισχύει και για τον Μιχάλη Καλογήρου.
Σε περίπτωση που η κα Τσαπανίδου κρατήσει την έδρα, τότε θεωρείται βέβαιο ότι η αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα θα φτάσει στα άκρα, αφού θα μπλοκάρει μέσω συνεργατών του την είσοδο του Στ. Κασσελάκη στη Βουλή.
Σημειώνεται ότι η κα Τσαπανίδου ανήκει στο στενό περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, αποχώρησε από το κόμμα μετά την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού, είναι μέλος στο Δ.Σ. του ιδρύματός του, ενώ ο Μ. Καλογήρου είναι Διευθυντής του Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα.
Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους 3 επιλαχόντες, είναι η Τζένη Λειβαδάρου, ο Αθανάσιος Τσακρής ο οποίος έχει συνταχθεί με τον ΚΟΣΜΟ του Π. Κόκκαλη και τέλος, η Ζωρζέττα Λάλη που ανήκει στη Νέα Αριστερά, καθώς έχει παραιτήθηκε το Νοέμβριο από τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει γνωστοποιήσει ότι δεν θα παραδώσει την έδρα της.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, φαντάζει ...όνειρο η έδρα για τον Στ. Κασσελάκη.
Ακόμη, ένα θέμα που παραμένει ανοιχτό είναι το ζήτημα περί διαγραφής του Χρ. Σπίρτζη, αφού πήρε αναβολή για τις 3 Σεπτεμβρίου. Αν και αναμενόταν αρχικά ο κ. Σπίρτζης να δώσει μέχρι τις 23 Αυγούστου τις έγγραφες απαντήσεις του σχετικά με αυτά τα οποία «κατηγορείται» από την επιστολή 70 μελών και στελεχών του κόμματος, έτσι ώστε να συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας και την απόφαση που θα λάβει να τη θέσει υπόψιν της η Κεντρική Επιτροπή στις 7 – 8 Σεπτεμβρίου, δόθηκε νέα παράταση χρόνου. Πλέον, η προθεσμία κατάθεσης απαντήσεων από τον πρώην υπουργό πήγε από τις 23 Αυγούστου στις 3 Σεπτεμβρίου, δηλαδή πιο κοντά χρονικά στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Σημειώνεται ότι στο πρόσωπο του κ. Σπίρτζη συσπειρώνονται οι «87» και μια τυχόν παραπομπή στην Κεντρική Επιτροπή από την Επιτροπή Δεοντολογίας θα σημαίνει και ευθεία πλέον σύγκρουση με το προεδρικό μπλοκ και με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης