Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Η Ρωσία αποκτά ανταλλακτήρια cryptos για συναλλαγές με ψηφιακό γιουάν – Ποια χώρα επιστρέφει πρώτη στον κανόνα του χρυσού

Η Ρωσία αποκτά  ανταλλακτήρια cryptos για συναλλαγές με ψηφιακό γιουάν – Ποια χώρα επιστρέφει πρώτη στον κανόνα του χρυσού
Η Ζιμπάμπουε κυκλοφόρησε ένα νέο νόμισμα με χρυσό, το ZIG, στις αρχές του τρέχοντος έτους για να αντιμετωπίσει την έλλειψη συναλλαγματικών αποθεμάτων σε δολάρια
Η Ρωσία δηγμοσιοποίησε σχέδια για την δημιουργία δύο κρατικών ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων με στόχο την διενέργεια ψηφιακών πληρωμών όσον αφορά διεθνείς εμπορικές συναλλαγές.
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ οδήγησαν τη Ρωσία να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους πληρωμών για να διατηρήσει την οικονομία της σταθερή.
Τα δύο ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων θα λειτουργούν σε δύο διαφορετικές πόλεις, η μία στη Μόσχα και η άλλη στην Αγία Πετρούπολη.
Επιπλέον, η Ρωσία, μέλος των BRICS, σχεδιάζει επίσης να λανσάρει ένα stablecoin που θα συνδέεται με το κινεζικό γιουάν.
Το τολμηρό σχέδιο από τη Ρωσία, κορυφαίο μέλος των BRICS, είναι να συνδέσει το κινεζικό γουάν με το νέο stablecoin που βασίζεται σε κρυπτονομίσματα σε ισοτιμία 1:1.
Αυτό κάνει την τιμή του να παραμένει σταθερή και είναι σχετικά ασφαλής η έναρξη συναλλαγών χωρίς ανησυχίες για διακυμάνσεις των τιμών.
Το σταθερό νόμισμα των BRICS το οποίο συνδέεται με το κινεζικό γιουάν θα βοηθήσει τη Ρωσία να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις και να τερματίσει την εξάρτησή της από το δολάριο.
Ως εκ τούτου, το ρωσικό ρούβλι και το κινεζικό γιουάν θα ωφεληθούν περισσότερο όταν το διμερές εμπόριο θα διευθετείται μέσα  το νέο μηχανισμό πληρωμών.
Το δολάριο δεν θα διαδραματίσει κανένα ρόλο στο σύστημα πληρωμών, ώστε με τα τοπικά νομίσματα να διευθετείται πλήρως το σύνολο των συναλλαγών.
Η Κίνα σκοπεύει για να κάνει το κινεζικό γιουάν κυρίαρχο νόμισμα και η Ρωσία τη βοηθά να επιτύχει το στόχο.
Επίσης, το πρώτο βήμα ήταν η αποδολαριοποίηση και το δεύτερο θα είναι το νέο σταθερό νόμισμα BRICS που συνδέεται με το κινεζικό γιουάν.

Αποδολαριοποίηση και ο κανόνας του χρυσού

Τ
ο δολάριο ΗΠΑ μπορούσε να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις τα επόμενα χρόνια, καθώς η διαδικασία της αποδολαριοποίησης επεκτείνεται στο παγκόσμιο χρηματοπιστωιτκό σύστημα.
Επιπλέον, η συμμαχία της ομάδας των BRICS προωθεί το κινεζικό γιουάν στην πρώτη γραμμή όλων των διασυνοριακών συναλλαγών.
Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να διακανονίζουν ένα μέρος του εμπορίου τους στο κινεζικό γουάν και όχι στο δολάριο.
Εμπνευσμένη από την ατζέντα αποδολαριοποίησης των BRICS, η Ζιμπάμπουε κυκλοφόρησε ένα νέο νόμισμα με χρυσό, το ZIG, στις αρχές του τρέχοντος έτους για να αντιμετωπίσει την έλλειψη συναλλαγματικών αποθεμάτων σε δολάρια.
Το νόμισμα που υποστηρίζεται από χρυσό κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2024 για να μειώσει την κυκλοφορία του δολαρίου ΗΠΑ στη χώρα.
Παραδόξως, το ZIG κερδίζει έδαφος σε όλη τη Ζιμπάμπουε και το 40% των πληρωμών ξεκινά στο νέο νόμισμα από πολίτες.
Ενώ το 40% των πληρωμών διακανονίζεται σε νέο νόμιασμα η  κυβέρνηση διακανονίζει το 80% των συναλλαγών στο ZIG που υποστηρίζεται από χρυσό.
Η συμμαχία των BRICS συμμαχία στοχεύει να μειώσει την επιρροή του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος.
Διευρύνεται η τάση οι αναπτυσσόμενες χώρες να χρησιμοποιούν τοπικά νομίσματα για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους.
Το ZIG χρησιμοποιείται στο 40% όλων των συναλλαγών αφήνοντας το δολάριο ΗΠΑ στο 60% των εμπορικών διακανονισμών στη Ζιμπάμπουε.
Η κυβέρνηση θέλει το ZIG που υποστηρίζεται από χρυσό να είναι το μοναδικό νόμισμα μέχρι το 2026 προκειμένου να επιτευχθεί η αποδολαριοποίηση της οικονομίας .
Η κίνηση θα βοηθήσει τη Ζιμπάμπουε να σταθεροποιήσει την οικονομία της και να στηριχθεί στο νόμισμά της και όχι στα συναλλαγματικά αποθέματα σε δολάριο.
Η αυξανόμενη χρήση του ZIG δείχνει ότι θα μπορούσε να είναι το κύριο νόμισμα το 2026.

Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-08-24_153737.png
Οι νομισματικοί πόλεμοι θα μπορούσαν να ενταθούν τα επόμενα χρόνια καθώς οι BRICS πετυχαίνουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να εγκαταλείψουν το αποθεματικό νόμισμα.
Ο πρώην πρόεδρος Dοnald Trump έχει δεσμευτεί ότι άλλες χώρες δεν θα εγκαταλείψουν το δολάριο όταν επανεκλεγεί στο αξίωμα μετα της εκλογές του Νοεμβρίου.
«Δεν θα επέτρεπα στις χώρες να υποχωρήσουν από το δολάριο γιατί όταν χάσουμε αυτό το πρότυπο, αυτό θα είναι σαν να χάνουμε έναν πόλεμο μέσω μια νομισματικής επανάστασης.
Αυτό θα είναι ένα πλήγμα για τη χώρα μας και τη διεθνή της θέση.
Αυτό είναι ξεκάθαρο για εμάς», είπε αναφερόμενος στους BRICS.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης