Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιο σοκ - Κοντά στην απαγόρευση διαπραγμάτευσης κρατικών ομολόγων η Κίνα – Σκληρή μάχη με τη φούσκα

Παγκόσμιο σοκ - Κοντά στην απαγόρευση διαπραγμάτευσης κρατικών ομολόγων η Κίνα – Σκληρή μάχη με τη φούσκα
Οποιαδήποτε φήμη για την απαγόρευση της διαπραγμάτευσης κρατικών χρεών από την PBOC ήταν παρερμηνεία, ανέφεραν οι κινεζικές αρχές
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δεν επιδίωξε ούτε θα επιδιώξει να απαγορεύσει τις νόμιμες επενδύσεις ή τις συναλλαγές στα κρατικά ομόλογα της χώρας, αλλά βλέπει κινδύνους σε μία αγοραστική φρενίτιδα , σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ το Σάββατο 24 Αυγούστου. 
Η κεντρική τράπεζα PBOC εξέδωσε προειδοποιήσεις σε ορισμένα μικρομεσαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ενίσχυσαν σημαντικά τις κατοχές μακροπρόθεσμων ομολόγων μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις διαρροές από την ηγεσία της κεντρικής τράπεζας.
Οποιαδήποτε φήμη για την απαγόρευση της διαπραγμάτευσης κρατικών χρεών από την PBOC ήταν παρερμηνεία και είναι κάτι που η κεντρική τράπεζα δεν θα κάνει, επισημάνθηκα στις διαρροές.
Από την άλλη πλευρά, η PBOC δεν θέλει να δει μια επίμονη διολίσθηση στις μακροπρόθεσμες αποδόσεις, η οποία δεν είναι βιώσιμη και μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση κινδύνων καθώς ορισμένοι επενδυτές επηρεάζονται από την μαζική ψυχολογίας.
Οι επενδυτές πρέπει να καταλάβουν ότι η αγορά μπορεί να αντιστραφεί, επισήμαναν πηγές της PBOC.

Σπειροειδής αύξηση των αποδόσεων και «φούσκα»

Η PBOC πιστεύει ότι η τάση για αγορές ομολόγων  ενδέχεται να οδηγήσει σε σπειροειδή αύξηση των αποδόσεων μόλις επιταχυνθεί η έκδοση κρατικών ομολόγων αργότερα φέτος, ανέφεραν.
Αυτό μπορεί να προκαλέσει νέους μακροοικονομικούς κινδύνους, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές.
Ο όγκος συναλλαγών του κρατικού χρέους της Κίνας έπεσε αυτή την εβδομάδα εν μέσω ανησυχιών για την πιθανότητα ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να κλιμακώσουν τις πραρμβάσεις ενάντια στους αγοραστές χρέους που πρόσφατα ώθησαν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά.
Τον περασμένο μήνα, οι αρχές προσπάθησαν να περιορίσουν το ράλι στην αγορά κρατικού χρέους, όπως το να πουλήσουν οι κρατικές τράπεζες τα ομόλογά τους και να σημάνουν συναγερμό στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όσον αγορά τις παρεμβάσεις.
Πρόσφατα ξεκίνησαν επίσης έρευνες για συναλλαγές από ορισμένους μικρές τράπεζες.
Ενώ η Κίνα ελπίζει να αποτρέψει μια «φούσκα» στη αγορά ομολόγων που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε ασφαλή περιουσιακά στοιχεία εν μέσω ασταθών μετοχών και πτώσης των τιμών των ακινήτων.
Αυτό σημαίνει ότι το χάσμα διευρύνεται μεταξύ του ύψους των αποδόσεων που αναμένουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εκεί όπου οι επενδυτές τοποθετούν την εύλογη αξία (fair value).
Ορισμένες επαρχιακές εμπορικές τράπεζες διαπραγματεύονταν σαν hedge funds και απομάκρυναν από την κύρια δραστηριότητά τους για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας μέσω της χορήγησης δανείων, σύμφωνα με την κινεζική κυβέρνηση.
Κάποιοι έβαζαν ακόμη και μεφάλες τοποθετήσεις με μετρητά στα  κρατικά ομόλογα και επαιρναν θέσεις short στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, είπαν.
Αν και η κεντρική τράπεζα δεν θα λάβει απόφαση για λογαριασμό της αγοράς, πιστεύει ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί σταθερή η αγορά ομολόγων, είπαν οι κινέζοι αξιωματούχοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης