Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μεγάλη ανατροπή με τον πυρετό του χρυσού - Το πολύτιμο μέταλλο ξεπέρασε το ευρώ ως αποθεματικό asset

Μεγάλη ανατροπή με τον πυρετό του χρυσού - Το πολύτιμο μέταλλο  ξεπέρασε το ευρώ ως αποθεματικό asset
Από την οικονομική κρίση του 2008, το ένα όγδοο του συνόλου του χρυσού που εξορύσσεται έχει αγοραστεί τα κεντρικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ)
Σε μια άνευ προηγουμένου ανατροπή στο παγκόσμιο νομισματικό καθεστώς, ο χρυσός ανήλθε στη θέση του δεύτερου πλέον διακρατούμενου αποθεματικού ενεργητικού στον κόσμο, υστερώντας μόνο πίσω από το δολάριο, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Αυτή η εντυπωσιακή εξέλιξη έρχεται μετά από περισσότερο από μια δεκαετία σημαντικών αγορών χρυσού από κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, με τα στοιχεία να αποκαλύπτουν ότι από την οικονομική κρίση του 2008, το ένα όγδοο του συνόλου του χρυσού που εξορύσσεται έχει αγοραστεί τα κεντρικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Οι εικασίες σχετικά με το κίνητρο των κεντρικών τραπεζών για αυτή τη φρενίτιδα αγορών χρυσού ήταν έντονες, με θεωρίες που κυμαίνονται από τη στρατηγική διαφοροποίηση περιουσιακών στοιχείων έως τις προετοιμασίες για μια πιθανή παγκόσμια χρηματοπιστωτική καταστροφή – ένα σενάριο που ξεκίνησε από τις δηλώσει του Ολλανδού κεντρικού τραπεζίτη πέρυσι, επιβεβαιώνοντας το τελευταίο ως αιτία για τον.. κίτρινο πυρετό των κεντρικών τραπαζών.

Η άνοδος του χρυσού στη νέα του θέση οδήγησε σε επανεκτίμηση της…. μακροζωίας της κυριαρχίας του δολαρίου.
Παρότι το δολάριο δεν έχει αμφισβητηθεί άμεσα από άλλα νομίσματα, η άνοδος των αποθεμάτων χρυσού αποτελεί απτή απειλή για την ηγεμονία του ως αποθεματικού νομίσματος και στο παγκόσμιο εμπόριο.
Ιστορικά, το μέγεθος της αγοράς χρυσού εμπόδισε να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της υπεροχής του δολαρίου - το σχετικά μικρό μέγεθός της οδήγησε σε υψηλότερο κόστος συναλλαγής, το οποίο με τη σειρά του συντήρησε τη χρησιμότητα του δολαρίου στο διεθνές εμπόριο.
Ωστόσο, οι ειδικοί εξετάζουν τώρα την πιθανότητα να αποδυναμωθεί η θέση του δολαρίου εάν μειωθεί το κόστος των συναλλαγών στην αγορά χρυσού - είτε μέσω της ανάπτυξης της εν λόγω αγοράς είτε μέσω μιας τεχνολογικής στροφής μέσω της κρυπτογράφησης σε σταθερά νομίσματα (stable coins) που υποστηρίζονται από χρυσό.
Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να δει το περίφημο «νομισματικό πλεονέκτημα» του δολαρίου να αντιστρέφεται σύντομα υπέρ του χρυσού.

Οι καταιγιστικές συνέπειες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα - Πληθωρισμός... Βαϊμάρης

Οι επιπτώσεις της εκθρόνισης του δολαρίου είναι εκτεταμένες, ιδιαίτερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εάν η διεθνής κοινότητα στραφεί από τα αποθέματα δολαρίου στον χρυσό, ο τεράστιος αριθμός δολαρίων που διατηρούνται αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό θα μπορούσε να πλημμυρίσει ξανά στην εγχώρια αγορά, διπλασιάζοντας ενδεχομένως την προσφορά χρήματος και πυροδοτώντας τους ρυθμούς πληθωρισμού σε άνοδο κατά 50 έως 100%.
Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ένα ποσόν μεταξύ 8 έως 10τρισεκατομμυρίων δολαρίων -ή πιθανώς περισσότερα- που κρατούνται στο εξωτερικό, το οποίο μπορούσε να πλημμυρίσει την οικονομία των ΗΠΑ εάν επαναπατριστεί και να προκαλέσει πληθωρισμό Βαϊμάρης μέσω της νομισματικής υπερπροσφοράς!
Καθώς βρισκόμαστε στα αρχικά στάδια πιθανής αλλαγής του οικονομικού παραδείγματος, το ερώτημα παραμένει για το πώς οι ΗΠΑ θα πλοηγηθούν στα αχαρτογράφητα νερά ενός κόσμου όπου ο χρυσός ανακτά τον…. αρχαίο θρόνο του ως το κορυφαίο παγκόσμιο asset.
Προς το παρόν, η μοίρα του δολαρίου μένει να κριθεί από αποφάσεις που δεν θα λήφθούν στις ΗΠΑ και μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν η λάμψη του χρυσού θα υπερκεράσει τη μακροχρόνια κυριαρχία του δολαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης