Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ελβετία: Ωρολογιακή βόμβα τα επίπεδα χρέους σε ΗΠΑ και Ευρώπη, εγκυμονούν κινδύνους για μια νέα κρίση

Ελβετία: Ωρολογιακή βόμβα τα επίπεδα χρέους σε ΗΠΑ και Ευρώπη, εγκυμονούν κινδύνους για μια νέα κρίση
H υπουργός Οικονομικών Keller-Sutter εξήρε τα «πειθαρχημένα» δημοσιονομικά μεγέθη της Ελβετίας, τα οποία, όπως είπε, επέτρεψαν στη χώρα να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις που θέτει η πανδημία COVID-19 και η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία
Τα επίπεδα του χρέους στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη αποτελούν κίνδυνο για τη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα και για την Ελβετία, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας Karin Keller-Sutter σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 24 Αυγούστου 2024.
Σε συνέντευξή της στην ελβετική εφημερίδα Blick, η Keller-Sutter εξήρε την «πειθαρχημένη» δημοσιονομική εικόνα της Ελβετίας, η οποία , όπως είπε, επέτρεψε στη χώρα να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις που θέτει η πανδημία COVID-19 και η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αντίθετα, άλλες χώρες είναι «τόσο χρεωμένες που δύσκολα μπορούν να δράσουν πια στο επίπεδο της οικονομία», είπε, δίνοντας ως παράδειγμα τη Γαλλία.
«Ή ρίξτε μια ματιά στην Αμερική.
Αυτή είναι μια ωρολογιακή βόμβα.
Το μίνι κραχ στα χρηματιστήρια στις αρχές Αυγούστου ήταν μια προειδοποιητική βολή», είπε ο υπουργός.
Ή ρίξτε μια ματιά στην Αμερική.
Ήταν μια έκφραση του φόβου των επενδυτών για ύφεση.
Τα επίπεδα του χρέους στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αποτελούν κίνδυνο για τη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα και κίνδυνο για την Ελβετία», πρόσθεσε.
Η Keller-Sutter συζήτησε επίσης μια κυβερνητική πρόταση να αναγκάσει την ελβετική τράπεζα UBS να ανεβάσει το επίπεδο της κεφαλαιακής της επάρκειας μετά την εξαγορά της πρώην ανταγωνίστριας Credit Suisse η οποία οδηγήθηκε σε κατάρρευσή της πέρυσι.
Υπερασπίστηκε τις πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις που απαιτούνται για την προστασία της Ελβετίας από μια άλλη τραπεζική κατάρρευση.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της UBS Sergio Ermotti επέκρινε την πρόταση και ρωτήθηκε εάν διατηρεί σε επαφή μαζί του σχετικά με αυτό το ζήτημα, λέγοντας:
«Όχι, δεν έχω πια επαφή μαζί του.
Αυτή είναι πλέον μια κανονική διαδικασία»
Η εφημερίδα ρώτησε επίσης τι πιστεύει για τις εικασίες ότι η UBS θα μπορούσε να μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία στο εξωτερικό εάν θεωρούσε πώς οι συνθήκες στην Ελβετία δεν ήταν πλέον κατάλληλες για αυτήν.
«Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (υπουργικό συμβούλιο) πιστεύει ότι είναι καλό για την οικονομία να υπάρχει μια μεγάλη ελβετική τράπεζα.
Αλλά η τράπεζα πρέπει να αποφασίσει μόνη της πώς θέλει να τοποθετηθεί».
Η UBS έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεσμεύεται στην Ελβετία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης