Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κανείς δεν θέλει κλιμάκωση του πολέμου, αλλά Ισραήλ και Hezbollah παίζουν με τη φωτιά – Τι περιμένει η Δύση

Κανείς δεν θέλει κλιμάκωση του πολέμου, αλλά Ισραήλ και Hezbollah παίζουν με τη φωτιά – Τι περιμένει η Δύση
Το σαφές μήνυμα από τη Hezbollah είναι από πολλές απόψεις ότι τα αντίποινα έχουν πλέον τελειώσει εάν, σύμφωνα με τον Nasrallah, έχουν εξυπηρετήσει τον σκοπό τους…
Μία συνοπτική ανάλυση για το που βρίσκεται η Μέση Ανατολή τα τελευταία 24ωρα κάνει το AlJazeera, καταλήγοντας στην εκτίμηση ότι αν και κανείς δεν θέλει κλιμάκωση του πολέμου, τόσο το Ισραήλ όσο και η Hezbollah «παίζουν με τη φωτιά».
Όπως εξηγεί, η επίθεση της Hezbollah αναμενόταν, εβδομάδες κατά τις πρόσφατες στοχευμένες δολοφονίες του Ισραήλ, αυξάνοντας την ανησυχία για περιφερειακή κλιμάκωση.
Η Hezbollah και οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν ανταλλάξει επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ σε μια αξιοσημείωτη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης που άρχισε από τις 7 Οκτωβρίου.
INTERACTIVE -Israel-Hezbollah attacks- AUG25-2024-1724578734
Τι ακριβώς συνέβη;

Ισραηλινά αεροσκάφη επιτέθηκαν στο νότιο Λίβανο τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, λέγοντας ότι ήταν ένα προληπτικό χτύπημα κατά των εκτοξευτών πυραύλων της Hezbollah που ετοιμάζονταν να επιτεθούν στο Ισραήλ.
Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι εντόπισε ότι η Hezbollah θα εκτόξευε εκατοντάδες πυραύλους προς το κεντρικό Ισραήλ στις 5 το πρωί, είπε το ραδιόφωνο του στρατού του Ισραήλ, οπότε επιτέθηκε μισή ώρα νωρίτερα με 100 ισραηλινά αεροσκάφη.
Ο αρχηγός της λιβανέζικης ομάδας Hassan Nasrallah είπε ότι η ομάδα εκτόξευσε εκατοντάδες drones και ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ ως αντίποινα για τη δολοφονία του διοικητή Fuad Shukr τον περασμένο μήνα.
Σε μια τηλεοπτική ομιλία, επέμεινε επίσης ότι οι Ισραηλινοί δεν είχαν αποκαλύψει την επίθεση και απέρριψε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι ο στρατός του είχε καταστρέψει τους εκτοξευτές πυραύλων της λιβανικής ομάδας.
«Να μιλήσουμε για το πώς η Hezbollah επρόκειτο να εκτοξεύσει 8.000 ή 6.000 ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ότι το [Ισραήλ] το απέτρεψε… είναι ψευδείς ισχυρισμοί», είπε ο Nasrallah, προσθέτοντας ότι «δεκάδες εκτοξευτές ρουκετών» καταστράφηκαν – αλλά αυτό συνέβη αφού η επίθεση της Hezbollah στο Ισραήλ είχε ήδη λάβει χώρα.

Υπήρξαν θύματα;

Το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων NNA ανέφερε ότι ένα άτομο τραυματίστηκε σοβαρά σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην Qasimia στο νότιο Λίβανο και αργότερα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε ένα άτομο στην πόλη Khiam του Λιβάνου.
Υπάρχουν επίσης αναφορές για κάποιους τραυματίες στην ισραηλινή πόλη Άκρα.
Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι ένα μέλος του ναυτικού του σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε μάχες στο βόρειο Ισραήλ.
«Ο Υπαξιωματικός Πρώτης Τάξης, David Moshe Ben Shitrit, ηλικίας 21 ετών… έπεσε κατά τη διάρκεια μάχης στο βόρειο Ισραήλ», ανέφερε ο στρατός σε δήλωση, προσθέτοντας ότι ήταν από το ναυτικό και ότι άλλοι δύο τραυματίστηκαν επίσης.

Ποιος χτύπησε τι;

Η Hezbollah λέει ότι η επίθεσή της έπληξε 11 ισραηλινές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της βάσης Meron και τεσσάρων τοποθεσιών στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν.
Στην τηλεοπτική του ομιλία, ο Nasrallah είπε ότι ο κύριος στόχος της επιχείρησης ήταν οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών που εδρεύουν στο Glilot, κοντά στο Τελ Αβίβ. Πρόσθεσε ότι η ομάδα δεν σχεδιάζει να χτυπήσει στόχους στο Τελ Αβίβ, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν και του κτηρίου του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ.
Πρόσθεσε ότι ενώ η λιβανική ομάδα δεν είχε καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσει πυραύλους ακριβείας στην επίθεση, ενδέχεται να τους χρησιμοποιήσει στο εγγύς μέλλον.
Το Ισραήλ λέει ότι έπληξε χιλιάδες εκτοξευτές ρουκετών της Hezbollah.
INTERACTIVE - Mount Meron Israel base-1724578919
Τι συμβαίνει λοιπόν αυτή τη στιγμή;

Η κατάσταση φαίνεται να έχει ηρεμήσει, τουλάχιστον προς το παρόν.
Η Hezbollah έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι έπληξε τις τοποθεσίες εκτόξευσής της.
Ο Nasrallah κατέστησε σαφές ότι η ομάδα έκρινε ότι η επίθεσή της ήταν επιτυχημένη, αλλά ότι θα περίμενε να δει ποια θα ήταν η ισραηλινή απάντηση.
«Σε αυτό το στάδιο, η χώρα μπορεί να πάρει μια ανάσα και να χαλαρώσει», είπε ο Nasrallah.
Το Ισραήλ έχει εκδώσει οδηγίες ασφαλείας για τον βορρά του, αλλά κατά τα άλλα, τα πράγματα φαίνονται πιο ήρεμα με το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν να ανοίγει ξανά μετά από λίγες ώρες.

Γιατί σήμερα;

Η ημέρα των επιθέσεων συμπίπτει με το Arbaeen, 40 ημέρες μετά τη δολοφονία του Ιμάμη al-Hussein, του τρίτου ιμάμη των Σιιτών.
Σύμφωνα με δήλωση της Hezbollah, επέλεξαν αυτή την ημέρα επειδή τη θυμίζει ως ημέρα μαρτυρίου.
Στην ομιλία του, ο Nasrallah εξήγησε ότι η ομάδα είχε αποφασίσει να περιμένει για να απαντήσει στη δολοφονία του Fuad Shukr για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου για να προχωρήσουν οι συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Αυτό σημαίνει πόλεμο μεταξύ της Hezbollah και του Ισραήλ;

Σύμφωνα με τον Sami Nader, διευθυντή του Levant Institute for Strategic Affairs, αυτό έχει «τη δυνατότητα να παρασύρει ολόκληρη την περιοχή στον πλήρη πόλεμο», αλλά η Hezbollah και το Ισραήλ «προσπαθούν να το αποφύγουν».
Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραήλ Katz, δήλωσε: «Το Ισραήλ δεν επιδιώκει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας, αλλά θα ενεργήσει σύμφωνα με την εξέλιξη στο έδαφος».
Ο Nasrallah είπε ότι το μπαράζ της ομάδας που υποστηρίζεται από το Ιράν είχε ολοκληρωθεί «όπως είχε προγραμματιστεί».
Ωστόσο, η ομάδα θα αξιολογήσει τον αντίκτυπο των χτυπημάτων της και «αν το αποτέλεσμα δεν είναι αρκετό, τότε διατηρούμε το δικαίωμα να απαντήσουμε άλλη φορά», είπε.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, εν τω μεταξύ, έχουν υποσχεθεί σιδηρά υποστήριξη στο Ισραήλ και έχουν μεταφέρει μια τεράστια γκάμα στρατιωτικών μέσων στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες εβδομάδες για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν αντίποινα από το Ιράν ή τη Hezbollah.
Το USS Abraham Lincoln προσχώρησε πρόσφατα σε μια άλλη ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου στην περιοχή.

Τι γίνεται μετά;

Δεν είναι ξεκάθαρο.
Ο αναλυτής Sami Nader είπε στο Al Jazeera ότι αυτά τα γεγονότα σηματοδοτούν μια «μεγάλη κλιμάκωση όσον αφορά το εύρος της λειτουργίας και την ένταση».
Ωστόσο, σύμφωνα με την Zeina Khodr του Al Jazeera, η γλώσσα που χρησιμοποιείται από το Ισραήλ έχει επικεντρωθεί στην «αυτοάμυνα» και στην προστασία των Ισραηλινών από επιθέσεις, κάτι που φαίνεται να δείχνει ότι το Ισραήλ δεν θα επιδιώξει την κλιμάκωση αυτή τη στιγμή.
«Το σαφές μήνυμα από τη Hezbollah είναι από πολλές απόψεις ότι τα αντίποινα έχουν πλέον τελειώσει εάν, σύμφωνα με τον Nasrallah, έχουν εξυπηρετήσει τον σκοπό τους…
Αυτό σημαίνει ότι το Ισραήλ δεν θα ενεργεί πλέον με μικρή αυτοσυγκράτηση στον Λίβανο», πρόσθεσε ο Khodr.

Τι σημαίνει αυτό για τις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ έχουν περάσει μήνες προσπαθώντας να μεσολαβήσουν σε μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση πολλών ομήρων που κρατούσε η Hamas.
Αυτές οι προσπάθειες έχουν γίνει επείγουσες τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι διπλωμάτες θεωρούν μια τέτοια συμφωνία ως την καλύτερη ελπίδα για τη μείωση των περιφερειακών εντάσεων.
Η Hezbollah έχει πει ότι θα σταματήσει τις επιθέσεις της κατά μήκος των συνόρων εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Δεν είναι σαφές εάν η Hezbollah ή το Ιράν θα σταματήσουν ή θα περιορίσουν τα απειλούμενα αντίποινα για τη δολοφονία των Shukr και Haniyeh, αλλά κανένας από τους δύο δεν θέλει να θεωρηθεί ως αυτός που χάλασε οποιασδήποτε συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Παρά την έντονη διπλωματία, παραμένουν μεγάλα κενά, συμπεριλαμβανομένου του αιτήματος του Ισραήλ για διαρκή παρουσία κατά μήκος δύο στρατηγικών διαδρόμων στη Γάζα, αίτημα που απορρίφθηκε από τη Hamas και την Αίγυπτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης