Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι «αρκούδες» δεν έχουν... ηρεμήσει στη Wall Street - Οι προβλέψεις περιλαμβάνουν από ύφεση έως κραχ 70%

Οι «αρκούδες» δεν έχουν... ηρεμήσει στη Wall Street - Οι προβλέψεις περιλαμβάνουν από ύφεση έως κραχ 70%
Δείκτες όπως ο κανόνας Sahm και η αδυναμία της αγοράς εργασίας υποδηλώνουν μια διαφαινόμενη ύφεση στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανό χρηματιστηριακό κραχ, κρούουν οι «αρκούδες» της Wall Street.
Αν και η χρηματιστηριακή αγορά δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για αυτές τις προβλέψεις, καθώς ο S&P 500 απέχει λιγότερο από 1% από το να φτάσει σε υψηλά ρεκόρ, οι μεγαλύτερες «αρκούδες» της Wall Street παραμένουν ανήσυχες. Όπως επισημαίνουν, αξιόπιστοι δείκτες ύφεσης, όπως ο κανόνας Sahm, άναψαν πρόσφατα, η αγορά εργασίας βλέπει την ανάπτυξη να επιβραδύνεται και οι όποιες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed μπορεί να μην είναι αρκετές για να αποτρέψουν την ύφεση. Από μια πιθανή ύφεση έως μια πτώση της τάξης του 70% στο χρηματιστήριο, το Business Insider παραθέτει τις τελευταίες αρνητικές προβλέψεις για τη Wall Street.

Mark Mobius: Η ένδειξη που άναψε για πρώτη φορά έπειτα από 90 χρόνια

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, Mark Mobius, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα αυτή την εβδομάδα στο CNBC ότι η μείωση της προσφοράς χρήματος Μ2 από την κορύφωσή της το 2022 αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη μείωση της συνολικής προσφοράς χρήματος εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.
«Η κύρια ανησυχία είναι ότι εάν η προσφορά χρήματος Μ2 έχει μειωθεί από τον Απρίλιο του 2022 και δεν έχει συμβαδίσει με την οικονομική ανάπτυξη, θα μπορούσε να υπάρχει λιγότερο διαθέσιμο κεφάλαιο για τις διακριτικές δαπάνες που έχουν οδηγήσει την τρέχουσα οικονομική επέκταση και την ανοδική αγορά στη Wall Street», δήλωσε ο Mobius.
Ο Mobius συνιστά στους επενδυτές να διατηρούν 20% σε μετρητά για να είναι έτοιμοι να αγοράσουν σε μια πιθανή πτώση στις τιμές των μετοχών. «Αναζητήστε εταιρείες με μικρό ή καθόλου χρέος, μέτρια αύξηση κερδών και υψηλή απόδοση κεφαλαίου και ετοιμαστείτε να εισέλθετε εκ νέου στην αγορά», δήλωσε επίσης ο Mobius.

Steve Hanke: Πιθανότατα ύφεση στις αρχές του 2025

Ο οικονομολόγος Steve Hanke προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι εκτός από τη συρρίκνωση της προσφοράς χρήματος M2 που επισημαίνει ο Mobius, άλλα σημάδια υποδηλώνουν ότι μια ύφεση θα φτάσει στις αρχές του 2025.
«Θα εισέλθουμε σε ύφεση είτε στα τέλη του τρέχοντος έτους είτε στις αρχές του επόμενου έτους στις Ηνωμένες Πολιτείες, και γι' αυτό πιστεύουμε ότι οι αριθμοί του πληθωρισμού θα συνεχίσουν να μειώνονται», προέβλεψε ο Hanke.
Αυτοί οι δείκτες περιλαμβάνουν τη σταθερή αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 4,3%, που αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίπεδο από την εποχή της πανδημίας, τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση των λιανικών πωλήσεων και την υποτονική δραστηριότητα στην αγορά κατοικίας και τη μεταποιητική δραστηριότητα.
«Αν κοιτάξετε τα micro δεδομένα, είναι κατά κάποιο τρόπο συνεπή με αυτή τη μακροοικονομική νομισματική εικόνα που μόλις σας έδωσα για επιβράδυνση, μετάβαση σε ύφεση, συνέχιση της μείωσης του πληθωρισμού. Αυτή η εικόνα είναι, αν κοιτάξετε τα micro δεδομένα, μεμονωμένες εταιρείες ή τομείς της οικονομίας... οι τομείς μοιάζουν σαν να υπάρχει επιβράδυνση στον άνεμο», δήλωσε ο Hanke.

Jon Wolfenbarger: Μια ύφεση θα φέρει πτώση 70% στις μετοχές

Οι επενδυτές θα μπορούσαν να βιώσουν μια πτώση της τάξης του 70% στο χρηματιστήριο, εάν μια επώδυνη ύφεση πλήξει την οικονομία σε μια εποχή που οι αποτιμήσεις είναι αυξημένες, σύμφωνα με τον Jon Wolfenbarger, ιδρυτή του BullAndBearProfits.com.
Σε πρόσφατο σημείωμά του, ο Wolfenbarger τόνισε ότι δεν είναι μόνο μια ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων και η αναλαμπή του κανόνα Sahm που υποδηλώνει ότι επίκειται ύφεση. Υπάρχουν και άλλα σήματα κάτω από το ραντάρ που υποδηλώνουν ότι η αγορά εργασίας ψύχεται με τρόπο που συνάδει με οικονομικές υφέσεις, σύμφωνα με τον Wolfenbarger. Αυτό περιλαμβάνει τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής της αύξησης της απασχόλησης που έπεσε στο 0%. Στο παρελθόν, μια αρνητική ένδειξη της ετήσιας μεταβολής της αύξησης της απασχόλησης σήμαινε ύφεση, σύμφωνα με τον Wolfenbarger.
Μια άλλη ανησυχία για την αγορά εργασίας είναι η συνεχιζόμενη μείωση του μέσου όρου των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας, ο οποίος κυμαίνεται γύρω στο 34,2. Οποιαδήποτε περαιτέρω πτώση του δείκτη αυτού θα ανάψει μια ένδειξη που δεν έχει παρατηρηθεί από το 2008 και το 2020, δύο έτη κατά τα οποία η οικονομία των ΗΠΑ επλήγη από μια οδυνηρή ύφεση.
Τέλος, η σταθερή μείωση της απασχόλησης στη μεταποίηση, με βάση τον δείκτη ISM, υποδηλώνει ότι το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να έχει περισσότερο χώρο για να τρέξει, σύμφωνα με τον Wolfenbarger.
Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες αποτιμήσεις της χρηματιστηριακής αγοράς, οι παράγοντες αυτοί υποδηλώνουν στον Wolfenbarger ότι ο S&P 500 θα μπορούσε τελικά να υποχωρήσει έως και 70% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ο αντίλογος

Ενώ η αγορά εργασίας δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, δεν ανησυχούν όλοι στη Wall Street για πιθανή ύφεση ή χρηματιστηριακό κραχ.
Η Goldman Sachs -σε πρόσφατο ενημερωτικό της σημείωμα- χαρακτήρισε τους φόβους για ύφεση «υπερβολικούς», τονίζοντας ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές παραμένουν ισχυροί και η αύξηση των εταιρικών κερδών συνεχίζει να αποδίδει.
«Οι αναφορές για ανησυχία σχετικά με τους Αμερικανούς καταναλωτή είναι πολύ υπερβολικές» δήλωσε ο Jan Hatzius της Goldman. «Η ποσοτική μας μέτρηση του κλίματος γύρω από τον καταναλωτή στις τηλεφωνικές κλήσεις για τα κέρδη βελτιώθηκε σε διαδοχική βάση, η αύξηση των πωλήσεων στις εταιρείες που σχετίζονται με τον καταναλωτή επιβραδύνθηκε αλλά παραμένει υγιής και η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος εμφανίζεται σταθερά θετική σε όλες τις ομάδες εισοδήματος». Και δεν βλάπτει το γεγονός ότι η Fed μετατοπίζεται προς μια πιο ήπια στάση, με το σενάριο των μειώσεων επιτοκίων να κερδίζει έδαφος.
Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα, τα τρισεκατομμύρια δολάρια μετρητών που βρίσκονται στο περιθώριο θα μπορούσαν να πλημμυρίσουν τη χρηματιστηριακή αγορά και να ωθήσουν τον S&P 500 7% υψηλότερα στις 6.000 μονάδες, μόλις οι επενδυτές μάθουν τον νικητή των προεδρικών εκλογών τον Νοέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης