Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλάζει το κλίμα για τη UBS και ο Ermotti γίνεται «εθνικός ήρωας» - Συμφωνία της 10ετίας η διάσωση της Credit Suisse

Αλλάζει το κλίμα για τη UBS και ο Ermotti γίνεται «εθνικός ήρωας» - Συμφωνία της 10ετίας η διάσωση της Credit Suisse
Η συμφωνία της UBS για τη διάσωση της Credit Suisse πυροδότησε ανησυχίες για την πολυπλοκότητα της συμφωνίας και για το αν η UBS θα την έκανε να λειτουργήσει
Σχετικά Άρθρα
Έπειτα από ένα έντονο Σαββατοκύριακο διαπραγματεύσεων τον Μάρτιο του 2023, ο ελβετικός τραπεζικός γίγαντας UBS συμφώνησε να εξαγοράσει την ταλαιπωρημένη αντίπαλό του, Credit Suisse.
Παρά την ελκυστική τιμή αγοράς των 3,2 δισ. δολαρίων, οι επενδυτές ανησυχούσαν για το αν η UBS θα κατάφερνε να ανατρέψει την επενδυτική τραπεζική της Credit Suisse - μια παλιά πηγή προβλημάτων. Η UBS είχε επίσης γίνει μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη, εγείροντας πολιτικές και ρυθμιστικές ανησυχίες.
Εκείνη την εποχή, οι επενδυτές ήταν «πολύ ανήσυχοι» για την πολυπλοκότητα της συμφωνίας και για το κατά πόσον η UBS θα τα κατάφερνε, δήλωσε στο CNBC μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Bruno Verstraete, ιδρυτής της Lakefield Wealth Management. «Όταν ένα υγιές άτομο κοιμάται δίπλα σε κάποιον με σοβαρή γρίπη, είναι πιθανό να κολλήσει και εκείνος», είπε.
Η εξαγορά ήταν τόσο πολύπλοκη που η UBS αποφάσισε να αλλάξει ηγεσία και να επαναφέρει τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Sergio Ermotti στο τιμόνι της τράπεζας για να επιβλέψει τη συγχώνευση.
«Δεδομένων των συνθηκών της αγοράς, της πολιτικής δυναμικής και των χρονικών περιορισμών υπό τους οποίους εκτελέστηκε η συμφωνία, οι επενδυτές είχαν πλήρη επίγνωση των σημαντικών κινδύνων που συνδέονται με την απόκτηση άγνωστων υποχρεώσεων», πρόσθεσε ο Verstraete.
Τώρα, 18 μήνες αργότερα, το κλίμα αυτό αλλάζει και πολλοί συμφωνούν ότι πρόκειται για τη συμφωνία της δεκαετίας.
«Η συγχώνευση με την Credit Suisse προχωρά επί του παρόντος σύμφωνα με τα προγραμματισμένα ορόσημα και χρονοδιαγράμματα και η ηγεσία της UBS υπό τον CEO Sergio Ermotti είχε απόλυτο δίκιο να προχωρήσει φιλόδοξα», δήλωσε στο CNBC ο Beat Wittmann, πρόεδρος της Porta Advisors.
Η UBS ολοκλήρωσε τη συγχώνευση των μητρικών εταιρειών τον Μάιο και στη συνέχεια ολοκλήρωσε τη μετάβαση σε μια ενιαία αμερικανική ενδιάμεση εταιρεία τον Ιούνιο. Τον Ιούλιο, συγχώνευσε πλήρως τις ελβετικές οντότητες της Credit Suisse και της UBS. Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026.
«Η διαδικασία ενοποίησης διεξάγεται με τυπικά ελβετικό τρόπο - πειθαρχημένα, ρεαλιστικά και φαινομενικά σε καλό δρόμο. Η ηρεμία και η εμπιστοσύνη έχουν αποκατασταθεί», δήλωσε ο Verstraete.

Τα αποτελέσματα του β' 3μηνου

Οι ανησυχίες διαλύθηκαν, όταν η UBS ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του β' τριμήνου τον Αύγουστο, με τους αναλυτές να αλλάζουν ρότα και να επικεντρώνονται στις πραγματικές επιχειρηματικές επιδόσεις και όχι στις λεπτομέρειες της συγχώνευσης.
Η ανακοίνωση της UBS για ταχύτερη πρόοδο στην εξοικονόμηση κόστους ικανοποίησε επίσης τους επενδυτές. Η τράπεζα αναμένει τώρα να επιτύχει εξοικονόμηση κόστους 7 δισ. δολαρίων το 2024, ή περισσότερο από το ήμισυ του στόχου των 13 δισ. δολαρίων της UBS για όλη τη διάρκεια της διαδικασίας συγχώνευσης μέχρι το 2026. Τα στοιχεία συγκρίνονται με ένα βασικό επίπεδο του 2022.

Απομένει πολλή δουλειά

Ωστόσο, ο Ermotti δεν επαναπαύεται. «Επιτρέψτε μου να επαναλάβω κάτι που με έχετε ξανακούσει να λέω. Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας για να αντιμετωπίσουμε τη διαρθρωτική έλλειψη βιώσιμης κερδοφορίας της Credit Suisse», δήλωσε τον Αύγουστο μετά τα αποτελέσματα.
«Αν και μας ενθαρρύνει η σημαντική πρόοδος που έχουμε σημειώσει σε ολόκληρο τον όμιλο, η πορεία προς την αποκατάσταση της κερδοφορίας στα επίπεδα πριν από την εξαγορά δεν θα είναι γραμμική», πρόσθεσε ο Ermott
Μία από τις μεγάλες υπερβάσεις είναι οι πιθανές νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις από τις ελβετικές αρχές.
Η Ελβετή υπουργός Οικονομικών, Karin Keller-Sutter, δήλωσε στην εφημερίδα Tages-Anzeiger της χώρας νωρίτερα φέτος ότι είναι «εύλογο» η UBS να χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια ύψους 15 έως 25 δισ. δολαρίων για να αντιμετωπίσει τις εθνικές ανησυχίες ότι η τράπεζα έχει γίνει πολύ μεγάλη για να σωθεί. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις κεφαλαιακές ανάγκες αναμένεται να προκύψει στις αρχές του 2025. Ως εκ τούτου, ορισμένοι επενδυτές χρειάζονται περισσότερα για να πειστούν.
«Ο βασικός δείκτης που πρέπει να παρακολουθείται για την τύχη της UBS είναι η τιμή της μετοχής και η κεφαλαιαγορά επιδεικνύει μια απλή και ξεκάθαρη στάση "δείξε μου πρώτα"», δήλωσε ο Wittmann της Porta Advisors.
Οι μετοχές της UBS σημείωσαν ράλι στον απόηχο της συμφωνίας τον Μάρτιο του 2023, αλλά έκτοτε έχουν σταθεροποιηθεί κάπως. Έχουν αυξηθεί πάνω από 21% κατά τους τελευταίους 12 μήνες, αλλά μόνο 1% κατά το έτος μέχρι σήμερα.
Ενώ το μέλλον της τράπεζας παραμένει αβέβαιο, ορισμένοι πανηγυρίζουν για τις μέχρι τώρα εξελίξεις.
«Αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να καταγραφεί στην ιστορία ως μία από τις πιο επιτυχημένες συμφωνίες που έγιναν ποτέ», δήλωσε ο Verstraete, προσθέτοντας ότι «ο Ermotti είναι έτοιμος να γίνει εθνικός ήρωας, αν και το αν αυτή η αναγνώριση θα προέλθει από τους Ελβετούς πολίτες, τους εργαζόμενους, τη FINMA [Ελβετική Εποπτική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Αγορών] ή τους μετόχους μένει να φανεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης