Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρεκόρ παραγγελιών – σοκ στην αμυντική βιομηχανία – Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για… παγκόσμιο πόλεμο, τι ζητούν οι κυβερνήσεις

Ρεκόρ παραγγελιών – σοκ στην αμυντική βιομηχανία – Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για… παγκόσμιο πόλεμο, τι ζητούν οι κυβερνήσεις
Οι κορυφαίες 15 βιομηχανίες στον τομέα της άμυνας προβλέπεται να καταγράψουν ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2026
Οι μεγαλύτερες εταιρείες αεροδιαστημικής και αμυντικής βιομηχανίας στον κόσμο πρόκειται να συγκεντρώσουν επίπεδα ρεκόρ στις παραγγελίες τους τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς επωφελούνται από την αύξηση των κρατικών παραγγελιών για νέα όπλα εν μέσω αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.
Οι κορυφαίες 15 βιομηχανίες στον τομέα της άμυνας προβλέπεται να καταγράψουν ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 52 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2026, σύμφωνα με ανάλυση της Vertical Research Partners για τους Financial Times — σχεδόν διπλάσιες των συνδυασμένων ταμειακών ροών τους στο τέλος του 2021.
Πέντε κορυφαίοι αμυντικοί όμιλοι των ΗΠΑ προβλέπεται να δημιουργήσουν ταμειακές ροές 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το τέλος του 2026, υπερδιπλάσιο από το ποσό το 2021.
Τα στοιχεία μάλιστα δεν περιλαμβάνουν την Boeing, δεδομένων των πρόσφατων προβλημάτων και της μεγάλης βαρύτητάς της προς την πολιτική αεροδιαστημική.
Στην Ευρώπη, οι εθνικοί «πρωταθλητές» BAE Systems, Rheinmetall και η Σουηδική Saab, που έχουν επωφεληθεί από νέα συμβόλαια για πυρομαχικά και πυραύλους, αναμένεται να δουν τη συνδυασμένη ταμειακή ροή άνω του 40%.
1_773.JPG
Πληθαίνουν τα βιβλία παραγγελιών

Ο κλάδος επωφελείται από την απότομη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών καθώς οι κυβερνήσεις αυξάνουν τους προϋπολογισμούς τους ως απάντηση στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και την κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή και την Ασία.
Στις ΗΠΑ, πρόσφατοι λογαριασμοί βοήθειας για την Ουκρανία, την Ταϊβάν και το Ισραήλ διέθεσαν σχεδόν 13 δισεκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή όπλων στους πέντε μεγαλύτερους αμυντικούς ομίλους της Αμερικής - Lockheed Martin, RTX, Northrop Grumman, Boeing και General Dynamics - και τους προμηθευτές τους.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Υπουργείο Άμυνας έχει δεσμεύσει 7,6 δισεκατομμύρια λίρες για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία τα τελευταία τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της αναπλήρωσης των αποθεμάτων.
Η αύξηση των κρατικών δαπανών έχει ήδη ωθήσει τα βιβλία παραγγελιών κοντά σε υψηλά ρεκόρ.
Συνήθως χρειάζονται αρκετά χρόνια για να μεταφραστούν τα νέα συμβόλαια σε υψηλότερες πωλήσεις - οι αμυντικές εταιρείες κρατούν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών τους μόλις παραδοθούν τα όπλα - αλλά οι αυξανόμενες ταμειακές ροές προκαλούν ήδη συζήτηση για το πώς θα ξοδέψει η βιομηχανία τα χρήματα.
«Είναι το ερώτημα των δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον κλάδο: στις εταιρείες συνήθως δεν αρέσει να διατηρούν μεγάλα ποσά μετρητών στους ισολογισμούς τους, οπότε τι κάνουν με όλα αυτά τα χρήματα εάν οι εξαγορές δεν είναι τόσο απλές;
Οι εξαγορές μετοχών και τα μερίσματα είναι μονόδρομος», δήλωσε ο Robert Stallard, αναλυτής της Vertical Research.
Οι εταιρείες είχαν ήδη διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγορές μετοχών πριν από την πρόσφατη «έκρηξη» νέων παραγγελιών.
Μερικοί δημιούργησαν επιπλέον μόχλευση για να το κάνουν.
Το περασμένο έτος ήταν το ισχυρότερο για εξαγορές από εταιρείες αεροδιαστημικής και αμυντικής βιομηχανίας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America, αν και τα επίπεδα παραμένουν πολύ χαμηλότερα από αυτά άλλων τομέων.
Η Lockheed Martin και η RTX αγόρασαν πίσω σχεδόν 19 δισ. δολάρια σε μετοχές μεταξύ τους πέρυσι.
Στην Ευρώπη, η BAE Systems ολοκλήρωσε αυτό το καλοκαίρι ένα τριετές πρόγραμμα επαναγοράς 1,5 δις και ξεκίνησε αμέσως μια περαιτέρω επαναγορά 1,5 δις.
2_561.JPG
Σφοδρή η κριτική

Οι μεγάλες εξαγορές με χρήματα των φορολογουμένων από αμερικανούς εργολάβους έχουν προκαλέσει κριτική μεταξύ ορισμένων νομοθετών που αμφισβήτησαν εάν οι εταιρείες επενδύουν αρκετά σε νέες εγκαταστάσεις και παραγωγή.
Τα στελέχη επέμειναν ότι ενισχύουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες ακόμη και όταν επιστρέφουν χρήματα στους επενδυτές.
Οι εταιρείες θα αναζητήσουν επίσης περισσότερες συμφωνίες, είπαν οι αναλυτές, ενώ προειδοποιούν ότι οι μεγάλες αγορές θα περιοριστούν από τις ρυθμιστικές ανησυχίες για τον ανταγωνισμό.
«Οι συγχωνεύσεις και εξαγορές είναι αναπόφευκτα το επόμενο στάδιο του κύκλου», δήλωσε ο Nick Cunningham, αναλυτής στην Agency Partners.
«Δεδομένου του πόσο μακρύς κύκλος είναι ο κλάδος, χρειάζεται λίγος χρόνος για να δημιουργηθεί η ικανότητα και να ρέουν τα χρήματα, αλλά η τεράστια ανάπτυξη στην αγορά θα δημιουργήσει δραστηριότητα».
Η Rheinmetall νωρίτερα αυτό το μήνα ανακοίνωσε μια συμφωνία 950 εκατομμυρίων δολαρίων για την εταιρεία κατασκευής ανταλλακτικών στρατιωτικών οχημάτων Loc Performance με έδρα το Μίσιγκαν.
Ο Γερμανός ανάδοχος είπε ότι η συμφωνία θα ενισχύσει τις πιθανότητές του να κερδίσει συμβόλαια με τον αμερικανικό στρατό για οχήματα μάχης και τακτικά φορτηγά αξίας άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Armin Papperger, διευθύνων σύμβουλος, είπε στους αναλυτές ότι η κλίμακα του αμερικανικού στρατού και οι εντολές του καθιστούν χρήσιμη την προσαρμογή στις αυστηρές απαιτήσεις της χώρας για ξένους αμυντικούς εργολάβους, όπως η διατήρηση μιας ξεχωριστής εταιρικής δομής με παράλληλη διαχείριση και εγχώρια παραγωγή.
«Ακόμα κι αν δεν πιάσουμε ένα από τα μεγάλα ‘ψάρια’, θα πιάσουμε μικρότερα ψάρια και τα μικρά ψάρια αξίζουν δισεκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε.
Αναλυτές στην BoA σημείωσαν ότι ενώ η Rheinmetall δεν είχε αποφασίσει ακόμη πώς να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία, είχε αρκετά μετρητά καθώς και διαθέσιμα πιστωτικά όρια για να προχωρήσει, προσθέτοντας ότι η εταιρεία αναμένει να κλείσει το έτος με ταμειακή θέση περίπου 1 δισ. ευρώ.
Άλλες που έχουν κάνει συμφωνίες στη Βόρεια Αμερική πρόσφατα περιλαμβάνουν τη Renk, τον κατασκευαστή κιβωτίων ταχυτήτων σε τανκ που πρόσφατα εισήχθη εν μέρει στη Φρανκφούρτη, η οποία πέρυσι απέκτησε την καναδική εταιρεία κατασκευής εξαρτημάτων ανάρτησης General Kinetics.

Στο επίκεντρο και η αεροδιαστημική

Αναμένεται περισσότερη δραστηριότητα στην ολοένα και πιο ανταγωνιστική διαστημική βιομηχανία της Ευρώπης.
Οι Airbus, Thales και Leonardo εξετάζουν τη συγχώνευση ορισμένων από τις διαστημικές τους δραστηριότητες.
Η φιλοδοξία θα ήταν να δημιουργηθεί μια πανευρωπαϊκή συμμαχία στο διάστημα παρόμοια με αυτή της MBDA, του πρωταθλητή πυραύλων της Ευρώπης.
Η προοπτική μεγαλύτερης κλίμακας ενοποίησης όμως είναι απίθανη λόγω των ανησυχιών για τον ανταγωνισμό.
«Υπάρχει ακόμη χώρος για εταιρείες μεσαίου μεγέθους να αγοράσουν άλλες χωρίς οι ρυθμιστικές αρχές ή τα υπουργεία Άμυνας επηρεαστούν», δήλωσε ο Byron Callan της Capital Alpha Partners, προσθέτοντας ότι ορισμένες αμυντικές επιχειρήσεις που ανήκουν σε ιδιώτες ενδέχεται επίσης να εισαχθούν στην αγορά στο μέλλον.
Ενώ οι αμυντικές δαπάνες είναι πιθανό να παραμείνουν ισχυρές τα επόμενα χρόνια, το πρόσφατο άλμα στις παραγγελίες πιθανότατα θα μειωθεί, ειδικά όταν τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης