Διεθνή

Interpol - Καταζητείται ο Ουκρανός βετεράνος των SS που είχε αποθεωθεί από το καναδικό κοινοβούλιο

Interpol - Καταζητείται ο Ουκρανός βετεράνος των SS που είχε αποθεωθεί από το καναδικό κοινοβούλιο
Τον Αύγουστο του 2024, ο Hunka προστέθηκε στη λίστα καταζητούμενων της Γενικής Γραμματείας της Interpol
Ο Ουκρανός βετεράνος των SS Yaroslav Hunka (Gunko) προστέθηκε στη λίστα καταζητούμενων της Γενικής Γραμματείας της Interpol τον Αύγουστο του 2024 και 15 χώρες - μέλη της οργάνωσης έχουν πλέον ενταχθεί στην αναζήτηση του, όπως έκανε προ ολίγου γνωστό το Γραφείο Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών.
«Τον Αύγουστο του 2024, ο ύποπτος προστέθηκε στη λίστα καταζητούμενων της Γενικής Γραμματείας της Interpol. Από σήμερα, 15 χώρες μέλη της οργάνωσης έχουν ήδη ενταχθεί στην αναζήτηση του», ανέφερε σχετικά η υπηρεσία Τύπου της ρωσικής διπλωματίας.
Το Υπουργείο Εσωτερικών σημείωσε ότι η Interpol χρειάστηκε σχεδόν 10 μήνες για να λάβει υπόψη όλα τα επιχειρήματα της ρωσικής πλευράς και να λάβει θετική απόφαση, ώστε να προσθέσει στη λίστα καταζητούμενων της οργάνωσης έναν συμμετέχοντα στον προαναφερθέντα στρατιωτικό σχηματισμό της Ναζιστικής Γερμανίας , που επιδίωκε τον στόχο της μαζικής δολοφονίας πολιτών της ΕΣΣΔ, ήτοι άμαχο πληθυσμό.
Επισημάινεται ότι επί του παρόντος, στην Interpol συμμετέχουν 196 κράτη.

Yaroslav Hunka: Ένας ναζί στη Βουλή του Καναδά

Σημειωτέον ότι στις 22 Σεπτεμβρίου 2023, κατά τη διάρκεια ομιλίας του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky στο Καναδικό Κοινοβούλιο, οι βουλευτές και κυβέρνηση αποθέωσαν με ένα ηχηρό χειροκρότημα τον 98χρονο Ουκρανό εθνικιστή Hunka, ο οποίος υπηρέτησε στη μεραρχία SS Galicia κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Η υπουργός Εξωτερικών Mélanie Joly ζήτησε τότε την παραίτηση του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων Anthony Rota, ο οποίος ανέλαβε εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την πρόσκληση του Ναζί.
Ο πρωθυπουργός Justin Trudeau ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό.
Ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι ο δημόσιος έπαινος του Ναζί «είναι ο καλύτερος χαρακτηρισμός του κυβερνώντος καθεστώτος του Justin Trudeau», ενώ η ρωσική πλευρά δεν σκοπεύει να «τα βάλει με τον τρόπο που οι Καναδοί φιλελεύθεροι φλερτάρουν με τον ναζισμό».
Νωρίτερα τον Φεβρουάριο, τα καναδικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης ότι το γραφείο του Trudeau, μετά από σύσταση της οργάνωσης του Καναδικού Ουκρανικού Κογκρέσου, προσκάλεσε τον Hunka σε μια εορταστική δεξίωση προς τιμήν της άφιξης του Zelensky, η οποία έλαβε χώρα στο Τορόντο τον Σεπτέμβριο του 2023.
O Καναδός πρωθυπουργός δικαιολογήθηκε, λέγοντας, ότι ούτε αυτοί ούτε η ουκρανική αντιπροσωπεία γνώριζαν ποιος θα προσκληθεί στο κοινοβούλιο, όπου μιλούσε τότε ο Zelensky.
Το γραφείο του Trudeau ισχυρίστηκε επίσης ότι ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο Zelensky συναντήθηκαν με τον εθνικιστή.
Οι δικαιολογίες όμως δεν έπεισαν την καναδική αντιπολίτευση που κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης