Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street - «Βαρίδι» η Nvidia με πτώση 3%

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street - «Βαρίδι» η Nvidia με πτώση 3%
Η αξία των παραγγελιών βασικών κεφαλαιουχικών αγαθών μειώθηκε κατά 0,1% τον Ιούλιο 2024
(Συνεχές update) Μεικτά πρόσημα παρουσιάζουν στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν μία μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο 2024 (17-18/9) μετά την ομιλία του επικεφαλής της Federal Reserve (Fed), Jerome Powell -στο οικονομικό συμπόσιο Jackson Hole- αλλά παράλληλα η μετοχή της Nvidia καταγράφει «βουτιά» 2,9%, συμπαρασύροντας τον τεχνολογικό Nasdaq σε πτώση άνω του 1%. 
O Jerome Powell επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των αναλυτών και έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα για μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση της Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) τον Σεπτέμβριο 2024 (17-18/9). 
«Ήρθε η ώρα» η κεντρική τράπεζα να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική, είπε μεταξύ άλλων, επικαλούμενος τους μειωμένους κινδύνους για συνέχεια του επίμονου πληθωρισμού στην οικονομία των ΗΠΑ.
«Η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι σαφής», πρόσθεσε, αναφέροντας πως «ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων».
Αναγνώρισε δε την πρόσφατη χαλάρωση στην αγορά εργασίας και υπογράμμισε ότι η Fed «δεν επιδιώκει ούτε καλωσορίζει περαιτέρω "πάγωμα" στις συνθήκες της αγοράς εργασίας». «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε μια ισχυρή αγορά εργασίας καθώς σημειώνουμε περαιτέρω πρόοδο προς τη σταθερότητα των τιμών», διαβεβαίωσε. Επί αυτού, δεν παρείχε σαφές περίγραμμα για τις πολιτικές που ακολουθήσει η Τράπεζα, υπαινίχθηκε ωστόσο ότι η Fed είναι πρόθυμη να μειώσει τα επιτόκια γρήγορα και όχι σταδιακά, εάν η αγορά εργασίας φαίνεται να κινδυνεύει.
Το ποσοστό ανεργίας είναι «ακόμα χαμηλό, αλλά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από το επίπεδό του στις αρχές του 2023», σημείωσε ο κ. Powell, σημειώνοντας επίσης ότι η αύξηση έρχεται κυρίως καθώς επιβραδύνονται οι προσλήψεις, όχι επειδή οι άνθρωποι χάνουν δουλειές. 
«Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί». «Και οι καθοδικοί κίνδυνοι για την απασχόληση έχουν αυξηθεί», συμπέρανε.
«Ο υψηλός πληθωρισμός προκάλεσε άγχος και μια αίσθηση αδικίας που επικρατεί σήμερα», αναγνώρισε. Πρόσθεσε όμως ότι οι αξιωματούχοι της Fed «δεν πτοήθηκαν από την εκτέλεση των ευθυνών μας και οι ενέργειές μας απέδειξαν σθεναρά τη δέσμευσή μας για αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών».

Οι τρεις δείκτες στις 17:40 ώρα Ελλάδος (άνοιγμα στις 16:30):

Καταγραφή_241.JPG

Τα οικονομικά στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί (μέχρι στιγμής) την τρέχουσα εβδομάδα

Η αξία των παραγγελιών βασικών κεφαλαιουχικών αγαθών -δείκτης για επενδύσεις σε εξοπλισμό που δεν περιλαμβάνει αεροσκάφη και στρατιωτικό υλικό- μειώθηκε κατά 0,1% τον Ιούλιο 2024 μετά την αναθεωρημένη άνοδο 0,5% τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.Οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά, όπως συσκευές, αεροσκάφη και υπολογιστές, αυξήθηκαν τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, με ώθηση από τη ζήτησης στον εξοπλισμό για μεταφορές.
Ειδικότερα, σημείωσαν άνοδο 9,9%, αντιστρέφοντας μια πτώση 6,9% τον Ιούνιο και ξεπερνώντας εύκολα την εκτίμηση του Dow Jones για αύξηση 4%.
Ωστόσο, εξαιρουμένου του κλάδου μεταφορών, που παρουσίασε αύξηση 34,8%, οι παραγγελίες μειώθηκαν 0,2%.
Εξαιρουμένου του αμυντικού τομέα, οι παραγγελίες αυξήθηκαν 10,4% μετά από πτώση 7,5%.

Την Τετάρτη 28/8 τα αποτελέσματα της Nvidia

Οι επενδυτές στρέφουν τώρα την προσοχή τους στη Nvidia, η οποία ανακοινώνει τα τριμηνιαία αποτελέσματα το απόγευμα της Τετάρτης 28/8.
Η μετοχή έχει ενισχυθεί κατά 181% φέτος, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να στοιχηματίζουν στην «έκρηξη» της τεχνητής νοημοσύνης.
Η Nvidia αναμένεται να παρουσιάσει έσοδα β' τριμήνου ύψους 28,7 δισ. δολαρίων και 15 δισ. κέρδη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του FactSet.
Ο τεχνολογικός κολοσσός έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών τα τελευταία τρίμηνα. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης