Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι γαλλικές αρχές κατηγορούν τον Durov του Telegram ότι δεν συνεργάστηκε... για εγκλήματα στο διαδίκτυο - Τι λέει ο Macron

Οι γαλλικές αρχές κατηγορούν τον Durov του Telegram ότι δεν συνεργάστηκε... για εγκλήματα στο διαδίκτυο - Τι λέει ο Macron
Η ελευθερία του Λόγου και η Δημοκρατία σε κίνδυνο ακόμη μια φορά...
O Pavel Durov αρνήθηκε τη συνεργασία με τις γαλλικές αρχές για την αντιμετώπιση «κυβερνο-εγκλημάτων» -και οικονομικών εγκλημάτων- στο Telegram, δίνοντας την τέλεια αφορμή στη χώρα να τον συλλάβει. 
Τη στιγμή λοιπόν που η κίνηση της Γαλλίας έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους υπέρμαχους της ελευθερίας του Λόγου και τους απλούς χρήστες των social media, ο πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε από την πλευρά του πως η γαλλική κυβέρνηση δεν αναμείχθηκε στη σύλληψη (24/8) του ιδρυτή του Telegram.
«Η σύλληψη έγινε στο πλαίσιο μιας εν εξελίξει δικαστικής έρευνας. Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση πολιτική απόφαση. Η απόφαση θα ληφθεί από τους δικαστές», έγραψε ο Macron στο «X».
Νωρίτερα σήμερα 26/8, οι δικαστικές αρχές της χώρας παρέτεισαν την κράτηση του ιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Telegram -μετά την αιφνιδιαστική σύλληψή του στο αεροδρόμιο Le Bourget του Παρισιού το Σάββατο 24/8.
Ο κατάλογος των κατηγοριών περιλαμβάνει απάτη, διακίνηση ναρκωτικών, οργανωμένο έγκλημα, προώθηση της τρομοκρατίας και διαδικτυακό εκφοβισμό στη δημοφιλή πλατφόρμα κρυπτογραφημένων μηνυμάτων. 
Ο 39χρονος, ρωσικής καταγωγής, ο οποίος έχει επίσης γαλλική υπηκοότητα και υπηκοότητα, κρατείται για «ανάκριση».
Η Le Monde μετέδωσε ότι η κράτηση του παρατάθηκε από τον ανακριτή. «Η κράτησή του παρατάθηκε πέρα ​​από το βράδυ της Κυριακής από τον ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην έρευνα». «Αυτή η αρχική περίοδος κράτησης για ανάκριση μπορεί να διαρκέσει έως και 96 ώρες το πολύ». «Όταν τελειώσει αυτή η φάση της κράτησης, ο δικαστής μπορεί στη συνέχεια να αποφασίσει να τον ελευθερώσει ή να του απαγγείλει κατηγορίες και να προφυλακιστεί περαιτέρω».
Η γαλλική δικαιοσύνη θεωρεί τον Durov εμπλεκόμενο σε «εγκλήματα» όπως άρνηση της Telegram να συνεργαστεί με τις αρχές της χώρας. Ενδέχεται να κατηγορηθεί, μεταξύ άλλων, για τρομοκρατία, διακίνηση ναρκωτικών, απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Cyril Amursky, ο επιχειρηματίας αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.
Η ρωσική πρεσβεία στη Γαλλία
δήλωσε στο RIA Novosti ότι το Παρίσι έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να συνεργαστεί σχετικά με την κράτηση του Durov.

Παγκόσμια κατακραυγή - Ζητούν από τον Elon Musk να αναλάβει δράση

Ο Elon Musk θα πρέπει να αναλάβει δράση. Αυτό ζητούν οι εκατομμύρια χρήστες του X, με αφορμή τη σύλληψη του ιδρυτή του Telegram, Pavel Durov, με την κατηγορία της φερόμενης διευκόλυνσης διαφόρων εγκλημάτων, όπως η τρομοκρατία, η διακίνηση ναρκωτικών και η απάτη.
«Επικίνδυνοι καιροί», έγραψε ο Elon Musk στην πλατφόρμα του το Χ, εντείνοντας ένα κύμα συμπαράστασης εκατομμυρίων ανθρώπων που βλέπουν τη Γαλλία να ενεργεί ως ένα κράτος από το σύμπαν του George Orwell, συγγραφέα του «1984» και του «Μεγάλου Αδερφού».
Η Ρωσία απαιτεί απαντήσεις μετά τη σύλληψη του Pavel Durov, του δισεκατομμυριούχου συνιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.
Αλλά Ρώσοι διπλωμάτες καταγγέλλουν ότι δεν υπήρξε καμία απάντηση από το Παρίσι.
«Η γαλλική πλευρά μέχρι στιγμής απέφευγε τη συνεργασία σε αυτό το θέμα», ενώ Ρώσοι νομοθέτες έχουν φτάσει στο σημείο να λένε ότι είναι πλέον «πολιτικός κρατούμενος».
Η Ρωσίδα βουλευτής Maria Butina δήλωσε ότι «ο Pavel Durov είναι πολιτικός κρατούμενος - θύμα κυνηγιού μαγισσών από τη Δύση.
«Η σύλληψη του Pavel Durov σημαίνει ότι δεν υπάρχει ελευθερία του λόγου - σημαίνει ότι η ελευθερία του λόγου στην Ευρώπη έχει πεθάνει», συνέχισε.
«Τώρα βασικά έχουν έναν όμηρο και θα προσπαθήσουν να εκβιάσουν τη Ρωσία, θα προσπαθήσουν να εκβιάσουν όλους τους χρήστες του Telegram και όχι μόνο θα προσπαθήσουν να πάρουν τον έλεγχο αλλά και να προσπαθήσουν να μπλοκάρουν το δίκτυο εδώ στη Ρωσία».
Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου, Vladislav Davankov, περιέγραψε ότι η σύλληψη του επιχειρηματία «θα μπορούσε να έχει πολιτικά κίνητρα και να χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσει πρόσβαση στις προσωπικές πληροφορίες των χρηστών του Telegram».
Κατά ειρωνικό τρόπο, το 2014 ο Durov εγκατέλειψε τη Ρωσία αφού αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τα αιτήματα για το κλείσιμο των κοινοτήτων της αντιπολίτευσης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης VK, την οποία έκτοτε πούλησε.

Ο ρόλος του Telegram στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας

Στην Ουκρανία και τη Ρωσία, μια από τις κύριες εκδοχές που συζητήθηκαν είναι ότι μέσω της σύλληψης του Durov η Δύση θέλει να θέσει το Telegram υπό τον πλήρη έλεγχό της.
Φυσικά, αυτό συζητείται με διαφορετικές εκτιμήσεις.
Στην Ουκρανία είναι θετικό (ειδικά επειδή οι ουκρανικές αρχές έχουν δηλώσει παλαιότερα ότι η Telegram αρνείται να συνεργαστεί μαζί τους).
Στη Ρωσία είναι εξαιρετικά αρνητικό.
Παρόλα αυτά, το Telegram είναι το κύριο κανάλι για τη διάδοση πληροφοριών για τον πόλεμο και στις δύο χώρες.
Η επικοινωνία μεταξύ του ουκρανικού και του ρωσικού στρατού πραγματοποιείται συχνά μέσω αυτής της πλατφόρμας.
Από αυτή την άποψη, στη Ρωσική Ομοσπονδία κρούουν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου ότι εάν οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών θέσουν υπό έλεγχο τον Durov, τότε η Ουκρανία και η Δύση θα έχουν πρόσβαση στις επικοινωνίες του ρωσικού στρατού (αν και οι δημόσιες σελίδες του ρωσικού στρατού γράφουν ότι αυτό δεν θα είναι κρίσιμο πρόβλημα για τους Ρώσους στρατιώτες, καθώς έχουν επίσης τους δικούς τους αγγελιοφόρους του στρατού).
Ωστόσο, η σύλληψη του Durov δεν σημαίνει ότι οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν ήδη λάβει «όλους τους κωδικούς πρόσβασης» στο Telegram.
Πρώτον, δεν είναι σίγουρο ότι ο Durov θα παραμείνει υπό κράτηση.
Μάλλον οι δικηγόροι θα προσπαθήσουν να έχουν διαφορετικό προληπτικό μέτρο από το δικαστήριο.
Δεύτερον, ο Durov, όπως είπε ο ίδιος, ένιωθε από καιρό μια απειλή από τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών και ως εκ τούτου υπάρχει πιθανώς ένας ανεπτυγμένος αλγόριθμος για τις ενέργειες της ομάδας σε περίπτωση σύλληψής του, συμπεριλαμβανομένης της αποτροπής παρέμβασης τρίτων στο έργο του messenger.
Ήτοι ο έλεγχος του Telegram θα περάσει στην ομάδα του Durov.
Αλλά ποιος θα ελέγξει αυτή την ομάδα είναι το βασικό ερώτημα.
Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η ραχοκοκαλιά του αποτελείται από Ρώσους και αυτοί, φοβούμενοι τη σύλληψη, μπορεί να φύγουν για τη Ρωσία.
Αλλά σίγουρα μπορεί να υποτεθεί ότι οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν επιρροή στο messenger μέσω του Durov.
Γενικά, η «μάχη για το Telegram» φαίνεται να είναι ισχυρή.

Θα εκτελούν για τα likes...

Η σύλληψη στη Γαλλία του ιδρυτή της Telegram, Pavel Durov, καταδεικνύει τα πλεονεκτήματα του Συντάγματος των ΗΠΑ, δήλωσε ο ιδιοκτήτης του κοινωνικού δικτύου Χ, Elon Musk, χωρίς να αποκλείει με ειρωνεία ότι στην Ευρώπη θα αρχίσουν σύντομα να εκτελούν άτομα για likes.
Εδώ είναι η Πρώτη Τροποποίηση στο Σύνταγμα των ΗΠA.
Είναι πολύ πειστική", έγραψε στο X ως απάντηση στη σύλληψη του Pavel Durov.
Ο Elon Musk επίσης ειρωνικά τόνισε ότι δεν αποκλείεται σύντομα στην Ευρώπη να αρχίσουν να εκτελούν ανθρώπους επειδή τους αρέσουν τα memes.
«Είναι 2030 στην Ευρώπη, τα likes τιμωρούνται με εκτέλεση», τόνισε ο Elon Musk.

Ποιος κρύβεται πίσω από τη σύλληψη του Pavel Durov, ποιος επωφελείται

Μια πηγή του LCI ισχυρίζεται ότι η σύλληψη του Pavel Durov θα μπορούσε να είναι επωφελής για τη Γαλλία.
Με αυτόν τον τρόπο το Παρίσι μπορεί να «ξεσκεπάσει τη μυρμηγκοφωλιά», να κάνει εντύπωση και να επηρεάσει εγκληματίες που οργανώνουν παράνομες δραστηριότητες μέσω του Telegram.
Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στην Ευρώπη να αναλάβει κοινή δράση κατά των κρυπτογραφημένων επικοινωνιών ύποπτων τρομοκρατών.
Το μέλος του Ρωσικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Alexey Melnikov, έδειξε επίσης τη Γαλλία.
Στο κανάλι του στο Telegram, σημείωσε ότι η κράτηση του Durov θα πρέπει επιτέλους να ανοίξει τα μάτια όσων «πιστεύουν στα όμορφα σημάδια της Δύσης».
«Η κράτηση του Pavel Durov θα πρέπει επιτέλους να ανοίξει τα μάτια εκείνων των «χαρισμένων» που εξακολουθούσαν να πιστεύουν στα όμορφα σημάδια της Δύσης.
Ο Macron είναι σφετεριστής, η Γαλλία είναι αστυνομικό κράτος», είπε ο Alexey Melnikov..
Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται πίσω από τη σύλληψη του Pavel Durov.
Την άποψη αυτή εξέφρασε και η επικεφαλής του Safe Internet League, Ekaterina Mizulina.
«Πιστεύω ότι γενικά, πίσω από την κατάσταση βρίσκονται οι Αμερικανοί, τους οποίους το Telegram ήταν πρόσφατα πολύ ενοχλητικό όσον αφορά τη διάδοση πληροφοριών σε διάφορες χώρες», έγραψε η Ekaterina Mizulina.
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κράτηση του Durov είναι ένα πλήγμα για το πρόγραμμα blockchain TON, στο οποίο «επένδυσαν εκπρόσωποι μεγάλων ρωσικών επιχειρήσεων».
«Η Γαλλία, φυσικά, δεν έχει σχέση με τη σύλληψη του Durov.
Το να βάζεις ανθρώπους στη λίστα καταζητούμενων ένα λεπτό πριν ένα αεροπλάνο προσγειωθεί στο Παρίσι δεν είναι ο γαλλικός τρόπος.
Απλώς θυμηθείτε τι ανέφερε ο Durov για το αμερικανικό FBI»
Ο Pavel Durov έδωσε δύο συνεντεύξεις στην αμερικανική έκδοση The Baffler και στον δημοσιογράφο Tucker Carlson.
Και στις δύο περιπτώσεις, ο επιχειρηματίας μίλησε για το αυξημένο ενδιαφέρον των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ για το Telegram, συγκεκριμένα για την αρχιτεκτονική του messenger και τους αλγόριθμους κρυπτογράφησης.
«Ακόμα, ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα για όσους πιστεύουν ότι στη φωτισμένη Δύση όλοι παίζουν με τους κανόνες και υπάρχει κράτος δικαίου.

Kotre (AfD) για Telegram: Η καταστολή της γαλλικής αντιπολίτευσης είναι ο πραγματικός λόγος της σύλληψης Durov

Η ανάγκη της κυβέρνησης του Emmanuel Macron να ανακόψει τα σχέδια εξουσίας στην αντιπολίτευση (Marine Le Pen και Νέο Λαϊκό Μέτωπο) της Γαλλίας, είναι ο κύριος λόγος της σύλληψης του ιδρυτή του Telegram, Pavel Durov, σύμφωνα με τον Steffen Kotre, βουλευτή του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD).
«Συνήθως σε τέτοιες καταστάσεις αναζητούνται προσχήματα για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων», εκτίμησε ο Γερμανός βουλευτής, σύμφωνα με το RIA Novosti.
«Τα κορυφαία γερμανικά μέσα ενημέρωσης λένε συχνά ότι το Telegram είναι μια πλατφόρμα για τους λεγόμενους ακροδεξιούς και υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας. Την ίδια στιγμή, η Telegram προστατεύει τους χρήστες και τους αντιπολιτευόμενους Durov θέλουν να αναλάβουν δράση κατά της αντιπολίτευσης», είπε ο κ. Cotret.
Η γαλλική δικαιοσύνη θεωρεί τον Durov εμπλεκόμενο σε «εγκλήματα» όπως άρνηση της Telegram να συνεργαστεί με τις αρχές της χώρας. Ενδέχεται να κατηγορηθεί, μεταξύ άλλων, για τρομοκρατία, διακίνηση ναρκωτικών, απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο Cyril Amursky, ο επιχειρηματίας αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.
Η ρωσική πρεσβεία στη Γαλλία δήλωσε στο RIA Novosti ότι το Παρίσι έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να συνεργαστεί σχετικά με την κράτηση του Durov.

Zakharova (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Πάλι θα καταπιεί τη γλώσσα της η διεθνής κοινότητα

Η απόφαση της Γαλλίας να συλλάβει τον συνιδρυτή της Telegram, Pavel Durοv, εγείρει ένα ερώτημα , εάν η διεθνής κοινότητα θα απαιτήσει την απελευθέρωσή του ή θα «καταπιεί τη γλώσσα της», δήλωσε σχετικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova.
H διπλωμάτης επεσήμανε ότι το 2018, μια ομάδα 26 ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένων των Human Rights Watch, International Amnesty, Freedom House, Reporters Without Borders και άλλων, καταδίκασαν την απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου να μπλοκάρει το Telegram.
«Πιστεύετε ότι θα καλέσουν το Παρίσι αυτή τη φορά και θα απαιτήσουν την απελευθέρωση του Durov ή θα καταπιούν τη γλώσσα τους;» διερωτήθηκε η Zakharova στο κανάλι της στο Telegram.
«Υπήρξαν νομοθετικά κενά για το Telegram το 2018 σε πολλές χώρες, λόγω των τεχνικών παραμέτρων του συστήματος κρυπτογράφησης», εξήγησε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι ο Durov παρέμεινε ελεύθερος και συνέχισε να αναπτύσσει το messenger του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Τόνισε ότι η ρωσική πρεσβεία στο Παρίσι «έχει αρχίσει αμέσως να εργάζεται» για τη σύλληψή του, όπως θα έκανε στην περίπτωση σύλληψης ενός Ρώσου πολίτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης