Τελευταία Νέα
Speculator

Βόμβα Capital Χρηματιστηριακής για το Συνεγγυητικό με ευθύνη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - Ποινικά αδικήματα δεν υπάρχουν;

Βόμβα Capital Χρηματιστηριακής για το Συνεγγυητικό με ευθύνη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς - Ποινικά αδικήματα δεν υπάρχουν;

Είκοσι μήνες άφησαν τη χρηματιστηριακή να αλωνίζει

Σχετικά Άρθρα
Ήταν αρχές του 2023 όταν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άρχισαν να φτάνουν καταγγελίες για τις έκνομες πρακτικές που ακολουθούσε η Capital Χρηματιστηριακή σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιώντας κοινοτικό διαβατήριο.
Και όμως από τότε έως και την περασμένη εβδομάδα χρειάστηκαν είκοσι μήνες ώστε η Επιτροπή εξαντλώντας κάθε περιθώριο λογικής να προχωρήσει στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της χρηματιστηριακής.

Το σοκ των αποζημιώσεων

Στο μεσοδιάστημα η Χρηματιστηριακή «αποζημίωνε» επενδυτές αλλά ταυτόχρονα συνέχιζε το θεάρεστο έργο της παρά το γεγονός ότι υποτίθεται πως βρισκόταν υπό στενό έλεγχο και επιτήρηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Το γεγονός ότι η εταιρία κατέβαλε αποζημιώσεις φαίνεται ότι δεν προκάλεσε καμία εντύπωση στην Επιτροπή κεφαλαιαγοράς παρά το γεγονός ότι σαφέστερη ένδειξη-απόδειξη παραβάσεων δεν μπορεί να υπάρξει.
Σύμφωνα με την ίδια την Capital αποζημιώθηκαν 330 επενδυτές με ποσό 4,6 εκ ευρώ περίπου για ζημίες που υπέστησαν ύψους 22,6 εκ ευρώ!!!
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επίσης είναι αμφίβολο αν γνωρίζει την έκταση των κατορθωμάτων της Capital καθώς το ΒΝ έχει γίνει δέκτης καταγγελιών ότι η Capital είχε δράση και σε χώρες που μέχρι τώρα δεν είχαν περιέλθει στην αντίληψη της Επιτροπής.

Και σε άλλες χώρες

Μάλιστα νομικά γραφεία που έχουν επικοινωνήσει με το ΒΝ ζητούν πληροφορίες και αναφέρουν ότι εκπροσωπούν επενδυτές οι οποίοι μετά την ανάκληση της άδειας θα διεκδικήσουν νόμιμα.
Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μαζική υποβολή αιτημάτων αποζημίωσης από το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο δεδομένου ότι θεωρητικά η Capital παρείχε επιτρεπόμενες επενδυτικές υπηρεσίες ασχέτως αν στη συνέχεια οι πρακτικές που ακολουθούσε ήταν εκτός νομικού πλαισίου.
Ο αριθμός των επενδυτών που έχουν πληγεί δεν είναι γνωστός αυτή τη στιγμή και άρα δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση για τυχόν επίπτωση στην περιουσία του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου όπου πρακτικά οι χρηματιστηριακές που συμμετέχουν στο σύστημα αποζημίωσης θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα της ολιγωρίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να σταματήσει τη δράση της Capital.

Το πάρτι συνεχιζόταν παρά την προσωρινή αναστολή

Είναι δε εντυπωσιακό το γεγονός ότι ενώ η χρηματιστηριακή βρισκόταν σε προσωρινή αναστολή και είχε επίτροπο συνέχιζε να κάνει συναλλαγές σε χώρες του εξωτερικού γεγονός που σημαίνει ότι ήταν παντελώς ανεξέλεγκτη.
Παρ όλα αυτά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνέχιζε να την κρατά εν ζωή μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι η εταιρία είχε κατά δήλωσή της δραστηριότητα στις αγορές των χωρών Ιταλίας, Πορτογαλίας, Σουηδίας, Αυστρίας, Γερμανίας, Ιρλανδίας και Ολλανδίας ενώ οι καταγγελίες που έφτασαν στην Επιτροπή αφορούσαν σε Ιταλία, Πορτογαλία και Σουηδία.
Ωστόσο με βάση τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει το ΒΝ η Capital είχε κινηθεί και σε άλλες χώρες που δεν έχουν δηλωθεί.
Δεν βρήκε αξιόποινες πράξεις;
Σε κάθε περίπτωση προκαλεί εντύπωση ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενώ είχε όλα τα στοιχεία που συνηγορούσαν σε ενδείξεις διάπραξης αξιόποινων πράξεων δεν ζήτησε συνδρομή άλλων αρχών όπως η δικαιοσύνη, η Αρχή Ξεπλύματος και οι φορολογικές αρχές.
Πως είναι βέβαιοι εκεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι δεν διαπράχθηκε οργανωμένη απάτη σε βάρος επενδυτών;
Ή μήπως επειδή αφορά πολίτες άλλων χωρών της ΕΕ δεν τους αφορά;
Κατά τα άλλα η κα Βασιλική Λαζαράκου περηφανεύεται για τη συμμετοχή στα δρώμενα της ESMA.
Φυσικά ο έλεγχος που έκανε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι απολύτως επιφανειακός και δεν μπήκε στον κόπο να φτάσει σε επίπεδο τελικού επενδυτή στις εμπλεκόμενες εταιρίες εξωτερικού με τις οποίες συναλλασσόταν η Capital.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης