Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αυτό το ομολογιακό που κατέχει η Fairfax αξίζει χρυσάφι – Πώς με 50 εκατ. ευρώ στη Metlen θα πάρει μετοχές αξίας 87,5 εκατ. ευρώ

Αυτό το ομολογιακό που κατέχει η Fairfax αξίζει χρυσάφι – Πώς με 50 εκατ.  ευρώ στη Metlen θα πάρει μετοχές αξίας 87,5 εκατ. ευρώ

Η μετοχή έχει γράψει φέτος ιστορικό υψηλό (ενδοσυνεδριακό) στα 39,56 ευρώ και χαμηλό έτους έγραψε πρόσφατα, στη συνεδρίαση του «πανικού» (5 Αυγούστου) στα 31,58 ευρώ

Σχετικά Άρθρα
Όταν στα τέλη του 2022 η Μυτιληναίος (νυν Metlen) ανακοίνωνε στρατηγική συμφωνία με τη Fairfax, η είδηση είχε κάνει αίσθηση.
Τότε είχε ανακοινωθεί πως η Fairfax θα αγόραζε 2,7 εκατ. ίδιες μετοχές προς 18,5 ευρώ η μία και θα γινόταν μαζί με την έκδοση ομολογιακού μετατρέψιμου σε μετοχές ο δεύτερος βασικότερος μέτοχος της Metlen με 6,43% (έμμεση συμμετοχή).
Ήταν μία συμφωνία που άλλαξε την πορεία της μετοχής.
Μαζί με την είσοδο του στρατηγικού, είχαμε και αρκετές αλλαγές στρατηγικής από τη διοίκηση της εταιρείας, με κορυφαία την προετοιμασία για είσοδο στην αγορά του Λονδίνου, η οποία αναμένεται να ξεκλειδώσει την αξία της ελληνικής εταιρείας.
Το «κλειδί» είναι το ομολογιακό που έχει χορηγήσει η Fairfax ύψους 50 εκατ. ευρώ με δικαίωμα μετατροπής σε 2,5 εκατ. μετοχές στα 20 ευρώ ανά μετοχή.
Οι μετοχές που θα λάβει το fund θα είναι από το λογαριασμό των ιδίων μετοχών.

Η μετοχή

Σήμερα η μετοχή της Metlen είναι λίγο κάτω από τα 35 ευρώ και θεωρείται χαμηλή, αφού πολλοί αναλυτές δίνουν δίκαιη τιμή πάνω από τα 40 ευρώ και μέχρι και πάνω από 50 ευρώ.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως σήμερα το ομόλογο των 50 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε το Φεβρουάριο του 2023 και λήγει τον Φεβρουάριο του 2025 αξίζει 87,5 εκατ. ευρώ αλλά μπορεί να αξίζει και πάνω από 100 εκατ. ευρώ αν η μετοχή πάει στο χαμηλό εύρος της εκτίμησης των αναλυτών (40 ευρώ).
Το αργότερο σε 6 μήνες, που θα λήξει το ομόλογο και μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ασκήσει το δικαίωμα να λάβει τις μετοχές η Fairfax θα φανεί η υπεραξία που θα γράψει.
Υπενθυμίζεται πως το 2023 η Metlen Energy & Metals Α.Ε. και η Fairfax Financial Holdings Limited συμφώνησαν να συνάψουν ένα ανταλλάξιμο ομόλογο ύψους 50 εκατ. ευρώ με το οποίο η Fairfax έχει δικαίωμα δύο ετών για την απόκτηση επιπλέον 2.500.000 ιδίων μετοχών της Metlen στην τιμή των 20 ευρώ ανά μετοχή.
Το δάνειο εκδόθηκε στις 7.2.2023 από την MYTILINEOS και οι ομολογίες ομολογίες ενσωματώνουν δικαίωμα των Ομολογιούχων να αποκτήσουν, οποτεδήποτε μέχρι τη λήξη του ομολογιακού δανείου (ήτοι έως τις 10.2.2025), κατά τη διακριτική τους ευχέρεια,
συνολικά 2.500.000 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές της Μυτιληναίος (νυν Metlen).
Υπενθυμίζεται πως η μετοχή έχει γράψει φέτος ιστορικό υψηλό (ενδοσυνεδριακό) στα 39,56 ευρώ και χαμηλό έτους έγραψε πρόσφατα, στη συνεδρίαση του «πανικού» (5 Αυγούστου) στα 31,58 ευρώ.
Το μόνο που μένει είναι να «πατήσει το κουμπί» η Fairfax και να ζητήσει τη μετατροπή του ομολογιακού.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης