Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κόλαση το φθινόπωρο στην Ελλάδα - Τι αποκαλύπτουν τα προγνωστικά μοντέλα της ΕΜΥ

Κόλαση το φθινόπωρο στην Ελλάδα - Τι αποκαλύπτουν τα προγνωστικά μοντέλα της ΕΜΥ
Σύμφωνα με τα μοντέλα, υπάρχουν «ενδείξεις και για σχετικά ζεστό χειμώνα, κυρίως στα δυτικά και νότια» της χώρας
Όλα καταμρτυρούν ότι θα συνεχιστούν οι θερμές συνθήκες στη χώρα μας και κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, αφού τα αριθμητικά μοντέλα της ΕΜΥ εκτιμούν, ότι οι μέσες θερμοκρασίες του τριμήνου Σεπτέμβριος - Οκτώβριος - Νοέμβριος, μπορεί να φθάσουν μέχρι και 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές για την εποχή.
Οι εκτιμήσεις από τα προγνωστικά μοντέλα αναφέρουν επίσης ότι οι βροχοπτώσεις του φθινοπώρου θα κινηθούν στα φυσιολογικά επίπεδα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια μοντέλα, υπάρχουν «ενδείξεις και για σχετικά ζεστό χειμώνα, κυρίως στα δυτικά και νότια» της χώρας.
Όπως αναφέρει στην πρόγνωσή της η ΕΜΥ, «για το Φθινόπωρο 2024 (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος – Νοέμβριος), έχουμε επιλέξει, για παρουσίαση και σχολιασμό, τις αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές, της θερμοκρασίας στα 2m, του υετού (βροχή-χιόνι), των γεωδυναμικών υψών στα 500 hPa, καθώς και τις αποκλίσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνεια, έτσι όπως αυτές προκύπτουν, τόσο από το μακροπρόθεσμο μοντέλο του ECMWF, όσο και από το σύστημα πολλαπλών μοντέλων (multi-modelsystem).
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η κλιματολογία, τόσο του ECMWF όσο και όλων των μοντέλων που συνθέτουν το multi-modelsystem, αναφέρεται στην περίοδο 1993-2016, δηλαδή οι τιμές που παρουσιάζονται αφορούν αποκλίσεις από τις μέσες τιμές της περιόδου αυτής.
Οι χάρτες είναι διαθέσιμοι από την υπηρεσία C3S (Copernicus) και μπορούν να αναζητηθούν μαζί και με τα αποτελέσματα όλων των μοντέλων και των παραμέτρων που υλοποιούν το C3Smulti-modelsystem στην ιστοσελίδα: https://climate.copernicus.eu/charts/c3s_seasonal/, καθώς και μέσω της ιστοσελίδας του ECMWF.

epox1.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης