Τελευταία Νέα
Gun Room

Fabrique National SCAR 15P: Πιστόλι μόνο “στα χαρτιά”

tags :
Fabrique National SCAR 15P: Πιστόλι μόνο “στα χαρτιά”
Το μίνι-SCAR είναι παρόμοιο σε διαστάσεις με τις ελαφρές αραβίδες των 9mm, αλλά σημαντικά ισχυρότερο
Σχεδιασμένη στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για τις ανάγκες της αμερικανικής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων (USSOCOM), η “οικογένεια” τυφεκίων FN SCAR συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων στρατιωτικών όπλων. Η αρχική απαίτηση αφορούσε ένα “αρθρωτό”, εννιαίο κορμό (receiver) πάνω στον οποίο θα προσαρμόζονταν κάνες, κινητά μέρη και γεμιστήρες πολλαπλών διαμετρημάτων.
Η τελική διαμόρφωση αφορά δύο διαφορετικούς κορμούς, για λόγους εξοικονόμησης βάρους. Ο πρώτος αναφέρεται ως SCAR-H (Heavy: Βαρύς) και προορίζεται για διαμετρήματα μάχης και ακροβολιστών όπως τα 7,62 ΝΑΤΟ και 6.5 Creed.
Ο μικρότερος SCAR-L (Light: Ελαφρός) σχεδιάστηκε για ις διαστάσεις του φυσιγγίου 5,56 ΝΑΤΟ και χρησιμοποιεί εναλλακτικά τα .300 BLK και 7,62Χ39mm. Είναι η κατεξοχήν αραβίδα που υπηρετεί με τις ειδικές δυνάμεις 30 περίπου χωρών. Πάνω σε αυτό τον κορμό, η FN δημιούργησε το ιδιόμορφο “πιστόλι” SCAR 15P (P: Pistol).
2_255.jpg
Η πλατφόρμα

Το SCAR σχεδιάστηκε από την αρχή ώστε να ξεπερνά σε επιδόσεις και αξιοπιστία το Colt M4 και ιδιαιτέρως ενώ χρησιμοποιεί σιγαστήρα. Αυτό οδήγησε στην υιοθέτηση ενός συστήματος αερίων με ρυθμιστή. Σε μία θέση λειτουργεί κανονικά. Στην άλλη μειώνεται η πίεση στο σύστημα όταν έχει τοποθετηθεί σιγαστήρας στο στόμιο της κάνης. Ένα έμβολο βραχείας οπισθοδρόμησης κινεί το κλείστρο.
Η τροφοδοσία γίνεται από γεμιστήρες 30 φυσιγγίων (κοινούς με το Μ16/Μ4).
Το όπλο χωρίζεται σε δύο λειτουργικά απάρτια: τον άνω κορμό με το κλείστρο και την κάνη και τον κάτω κορμό που περιέχει τη χειρολαβή με το μηχανισμό σκανδάλης και το κανάλι του γεμιστήρα.
Το επανατατικό ελατήριο περικλείεται στον κορμό. Αυτό επιτρέπει τη χρήση αναδιπλούμενου κοντακίου ή στην περίπτωση του SCAR 15P την εύκολη απάλειψη του.
Η συρρίκνωση της κάνης σε μόλις 7.5 ίντσες (19cm), ώστε να προκύψει το “πιστόλι” μήκους 50 εκατοστών επιβάλλει επανασχεδιασμό όλου του εμπρόσθιου μέρους του όπλου. Αυτό περιλαμβάνει το φλογοκρύπτη, το σωλήνα με το πιστόνι αερίων και το χειροφυλακτήρα. Ο μοχλός όπλισης μπορεί να μεταφερθεί αριστερά ή δεξιά και δεν παλινδρομεί με ην κίνηση του κλείστρου, “σώζοντας” τα δάκτυλα του χρήστη.
Τα χειριστήρια (μοχλοί ασφάλειας και απελευθέρωσης του κλείστρου) μιμούνται εκείνους του Μ16 για ευκολία και είναι αμφιδέξια. Το SCAR υπήρξε πριν 20 χρόνια από τα πρώτα όπλα με “μονολιθική” ράγα στον άνω κορμό, ήτοι σε όλο το πάνω μέρος έχει διαμορφωθεί μια αδιατάρακτη ράγα STANAG 1913.
Επιτρέπει την εύκολη προσαρμογή οπτικών στοχάστρων χωρίς τον κίνδυνο απώλειας του μηδενισμού τους. Στην περίπτωση του 15Ρ η χρήση στόχαστρου red dot είναι η ενδεδειγμένη λύση, καθώς το μικρό συνολικό μήκος και η έλλειψη στήριξης από κοντάκι δυσκολεύουν την κλασική σκόπευση. Η προσθήκη μιας χειρολαβής στην αντίστοιχη ράγα κάτω από την κάνη, ενδεχομένως αυξάνει κατά πολύ τον έλεγχο.
3_236.jpg
Αναγκαίες αλλαγές

Η μετατροπή ενός από τα κορυφαία σύγχρονα ημιαυτόματα τυφέκια σε “πιστόλι” δημιουργεί μια σειρά από μειονεκτήματα. Αρχικά, είναι βέβαιο πως η ταχύτητα των βολίδων, το βεληνεκές και η ακρίβεια “υποφέρουν”, για να το θέσουμε ευγενικά. Το ίδιο θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε και για το χειριστή ενός τέτοιου όπλου, αφού οι μικρές διαστάσεις της κάνης συνεπάγονται αυξημένη λάμψη, διάσειση και θόρυβο.
Προφανώς και η ανάκρουση αυξάνεται λόγω μειωμένου βάρους και “βιαιότερου” κύκλου λειτουργίας. ΤΟ SCAR 15P διατηρεί πέντε υποδοχές για αορτήρα (δύο σε κάθε πλευρά του κορμού) και μια προαιρετική στην οπίσθια πλάκα του κορμού. Ζυγίζει 2,6 κιλά (χωρίς φυσίγγια) και δεν υπάρχουν κατάλληλες θήκες για το μέγεθος και βάρος του, οπότε ο αορτήρας είναι μονόδρομος.
Η χρήση του μπορεί να βοηθήσει και στην αύξηση της ευστοχίας, ειδικά αν χρησιμοποιείται μια τεχνική που ανακάλυψαν οι βρετανοί SAS. Το μήκος του ιμάντα ρυθμίζεται ώστε να είναι λίγο βραχύτερο από εκείνο των τεντωμένων χεριών του χειριστή. Σπρώχνοντας το όπλο με δύναμη προς τα εμπρός, οι αντίροπες δυνάμεις των χεριών που κινούνται προς τα εμπρός και του αορτήρα που έλκει προς τα πίσω σταθεροποιούν το “πιστόλι” σχεδόν σαν να είναι επωμισμένο.
4_30.png
Αποτέλεσμα νόμων

Το λογικό ερώτημα είναι “ποιό σκοπό εξυπηρετεί;” ένα τέτοιο πιστόλι. Υπάρχουν δύο προσεγγίσεις στην απάντηση. Από πρακτική πλευρά, υπάρχουν χώρες (όπως οι ΗΠΑ ή και η Ελλάδα) όπου ο ορισμός “τυφέκιο” σημαίνει όπλο με κοντάκιο και ελάχιστο μήκος. Για την Ελλάδα αυτό είναι 60 εκατοστά και με ελάχιστο μήκος κάνης τα 30cm. Οτιδήποτε βραχύτερο μπορεί να είναι μόνο πιστόλι.
Όμως -και εδώ είναι το νομικά ουσιώδες- τα πιστόλια δεν έχουν κοντάκια και η εκ των υστέρων προσθήκη ενός (με τα σημερινά δεδομένα) θεωρείται παράνομη μετατροπή σε τυφέκιο. Παρόμοια παράλογοι “κανόνες” ισχύουν σε αρκετές χώρες με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές να δημιουργούν εξειδικευμένες εκδόσεις όπλων, ώστε να τους παρακάμπτουν. Είναι προφανές οτι οι εγκληματίες αδιαφορούν για τους νόμους και η μόνη τους επίπτωση αφορά τους νομοταγείς.
Σε κάθε περίπτωση, το μίνι-SCAR είναι παρόμοιο σε διαστάσεις με τις ελαφρές αραβίδες των 9mm, αλλά σημαντικά ισχυρότερο. Θα αποτελούσε ένα ενδιαφέρον παιχνίδι για το σκοπευτήριο ή ένα έναλλακτικό όπλο αυτοάμυνας που αποθηκεύεται εύκολα σε όχημα.
Για παράδειγμα Τσέχοι, Πολωνοί και Βούλγαροι μπορούν να τα κατέχουν για οποιοδήποτε από τους παραπάνω λόγους, συνδυάζοντας τα συχνά με ένα σιγαστήρα που μειώνει τη λάμψη και το θόρυβο. Ίσως πρέπει να παλέψουμε για περισσότερη ευρωπαϊκή ενοποίηση...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης