Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία - Μείωση κατά 0,1% στο ΑΕΠ το β' 3μηνο του 2024 - Επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Γερμανία - Μείωση κατά 0,1% στο ΑΕΠ το β' 3μηνο του 2024 - Επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης
Η γερμανική καταναλωτική εμπιστοσύνη αναμένεται να δεχθεί σημαντικό πλήγμα τον Σεπτέμβριο
Συρρίκνωση κατά 0,1% εμφάνισε η οικονομία της Γερμανίας το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis, που επιβεβαίωσαν τα προκαταρκτικά στοιχεία.
«Μετά την ελαφριά αύξηση στο προηγούμενο τρίμηνο, η γερμανική οικονομία επιβραδύνθηκε ξανά την άνοιξη», δήλωσε η πρόεδρος της στατιστικής υπηρεσίας Ruth Brand.
Το πρώτο τρίμηνο του 2024, το γερμανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση.

Επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Εν τω μεταξύ, η γερμανική καταναλωτική εμπιστοσύνη αναμένεται να δεχθεί σημαντικό πλήγμα τον Σεπτέμβριο και να διαμορφωθεί σε αρνητικό επίπεδο 22 μονάδων, μειωμένη κατά 3,4 μονάδες από το αναθεωρημένο ποσοστό του Αυγούστου που ήταν αρνητικό 18,6 μονάδες, σύμφωνα το ινσιτούτο ερευνών αγορά GfK.
Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών αναμένεται να υποχωρήσει κατά 7,8 μονάδες και να διαμορφωθεί στο 2. «Η αποδυνάμωση της οικονομίας, τα σχέδια μείωσης των θέσεων εργασίας στη γερμανική βιομηχανία, η αύξηση των στοιχείων αφερεγγυότητας και ο αυξανόμενος κίνδυνος ύφεσης αναστατώνουν τους καταναλωτές και αυξάνουν την οικονομική απαισιοδοξία για τους επόμενους 12 μήνες», αναφέρεται στην έκθεση. Ο δείκτης εισοδηματικών προσδοκιών προβλέπεται να μειωθεί κατά 16,2 μονάδες στο 3,5.
«Προφανώς, η ευφορία των Γερμανών Καταναλωτών που προκλήθηκε από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου ήταν μόνο μια σύντομη ανάφλεξη και εξασθένησε μετά το τέλος του τουρνουά. Επιπλέον, οι αρνητικές ειδήσεις σχετικά με την εργασιακή ασφάλεια κάνουν τους καταναλωτές πιο απαισιόδοξους και μια γρήγορη ανάκαμψη του καταναλωτικού κλίματος φαίνεται απίθανη», σημειώνει ο Rolf Buerkl, ειδικός σε θέματα καταναλωτών της NIM.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης