Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ανησυχητική διαπίστωση από το MarketWatch: Επικίνδυνα υπερτιμημένη, η Wall Street

Ανησυχητική διαπίστωση από το MarketWatch: Επικίνδυνα υπερτιμημένη, η Wall Street
Ο S&P 500 είναι σχεδόν τόσο ακριβός όσο ήταν στην κορυφή της ανοδικής αγοράς τον Ιανουάριο του 2022
Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά σήμερα είναι σχεδόν τόσο υπερτιμημένη όσο ήταν στο ανώτατο σημείο της αγοράς στις 3 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με το MarketWatch.
Η σύγκριση της τρέχουσας αποτίμησης με αυτήν που επικρατούσε στις προηγούμενες κορυφές της αγοράς είναι σημαντική κάθε φορά που η αγορά ανακάμπτει από μια διόρθωση (ή και χειρότερα) και φτάνει σε νέο ιστορικό υψηλό. Οι επενδυτές μπορούν να ελπίζουν ότι η διόρθωση ή η πτωτική αγορά (bear market) θα έχει επεξεργαστεί κάποιες από τις υπερβολές που είχαν επικρατήσει προηγουμένως και θα παρέχει μια βάση για να στηρίξει ένα σημαντικό νέο σκέλος της ανοδικής αγοράς (bull market). Αυτό δεν συμβαίνει τώρα με τον S&P 500, όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα, όπου απεικονίζεται που βρίσκεται καθένας από ένα καλάθι δεικτών αποτίμησης σε σχέση με την κατανομή των μηνιαίων αποδόσεών του από το 2000. Μια ένδειξη 100% σημαίνει ότι είναι πιο πτωτική από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, ενώ μια ένδειξη 0% θα σήμαινε ότι είναι πιο ανοδική.
Grafima_MW.avif
Σύμφωνα με το διάγραμμα, όχι μόνο καθένας από αυτούς τους δείκτες είναι κοντά στο πτωτικό άκρο του φάσματος, αλλά καθένας από αυτούς είναι σχεδόν τόσο πτωτικός όσο και στην κορυφή της αγοράς τον Ιανουάριο του 2022 - αν όχι περισσότερο. Αυτό δεν σημαίνει ότι η χρηματιστηριακή αγορά δεν θα συνεχίσει να ανεβαίνει. Αλλά αν το κάνει, οι μετοχές θα διαπραγματεύονται σε ακόμα πιο αραιό αέρα από ό,τι πριν από την πτωτική αγορά (bear market) του 2022.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η υπερτίμηση δεν αποτελεί άμεση καταδίκη για τη Wall Street είναι ότι η αποτίμηση έχει σχετικά μικρή προβλεπτική δύναμη σε βραχυπρόθεσμους ορίζοντες. Αλλά καθένας από τους δείκτες που εμφανίζονται στο διάγραμμα έχει εντυπωσιακό ρεκόρ πρόβλεψης της απόδοσης της χρηματιστηριακής αγοράς κατά την επόμενη δεκαετία. Σύμφωνα με το MarketWatch, πριν από ένα μήνα, προβλέπουν αποδόσεις μεταξύ τώρα και του 2034 που είναι χαμηλότερες από τον πληθωρισμό.

Πώς συγκρίνονται τα σήμερα μοντέλα αποτίμησης με το παρελθόν

Τα εκατοστημόρια που απεικονίζονται στο παραπάνω διάγραμμα βασίζονται στην κατανομή των μηνιαίων αποδόσεων σε μια σχετικά σύντομη περίοδο της ιστορίας της αμερικανικής αγοράς - μόλις από το 2000 και μετά. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε αυτόν τον μικρότερο χρονικό, επειδή ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι προηγούμενες δεκαετίες δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη σημερινή αγορά. Ακόμα και έτσι, όμως, η Wall Street εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά υπερτιμημένη.
Αν ο χρονικός ορίζοντας επεκταθεί πιο πίσω από τις δύο τελευταίες δεκαετίες, η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται να είναι ακόμη πιο υπερτιμημένη. Το παρακάτω διάγραμμα αναφέρει για κάθε δείκτη το εκατοστημόριο που αντιπροσωπεύει η τρέχουσα ένδειξη σε σχέση με όλες τις μηνιαίες ενδείξεις από το 1970 και επίσης από το 1950. Όπως και να το δει κανείς, η χρηματιστηριακή αγορά είναι επικίνδυνα υπερτιμημένη.
Grafima_MW2.avif
www.bankingnews.g

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης