Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντιστροφή κλίματος και άνοδος στη Wall Street με το «βλέμμα» σε Nvidia και πληθωρισμό

Αντιστροφή κλίματος και άνοδος στη Wall Street με το «βλέμμα» σε Nvidia και πληθωρισμό
Οι αρχικές απώλειες της συνεδρίασης αντιστράφηκαν μετά τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη
(Συνεχές update) Ανοδικά κινούνται στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, παρά τις αρχικές απώλειες, με τους επενδυτές να αναμένουν τα αποτελέσματα τριμήνου της Nvidia (στο -0,8% η μετοχή) την Τετάρτη 28/8 και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό (PCE) της αμερικανικής οικονομίας την Παρασκευή 30/8.
Βέβαια, ακόμη και αν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι απογοητευτικά, δύσκολα θα ανακοπεί η πορεία της νομισματικής χαλάρωση που «υποσχέθηκε» ο επικεφαλής της Federal Reserve (Fed), Jerome Powell, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο οικονομικό συμπόσιο Jackson Hole.
O Jerome Powell επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των αναλυτών και έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα για μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση της Νομισματικής Πολιτικής (FOMC) τον Σεπτέμβριο 2024 (17-18/9). 
«Ήρθε η ώρα» η κεντρική τράπεζα να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική, είπε μεταξύ άλλων, επικαλούμενος τους μειωμένους κινδύνους για συνέχεια του επίμονου πληθωρισμού στην οικονομία των ΗΠΑ.
«Η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι σαφής», πρόσθεσε, αναφέροντας πως «ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων».
Αναγνώρισε δε την πρόσφατη χαλάρωση στην αγορά εργασίας και υπογράμμισε ότι η Fed «δεν επιδιώκει ούτε καλωσορίζει περαιτέρω "πάγωμα" στις συνθήκες της αγοράς εργασίας». «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε μια ισχυρή αγορά εργασίας καθώς σημειώνουμε περαιτέρω πρόοδο προς τη σταθερότητα των τιμών», διαβεβαίωσε. Επί αυτού, δεν παρείχε σαφές περίγραμμα για τις πολιτικές που ακολουθήσει η Τράπεζα, υπαινίχθηκε ωστόσο ότι η Fed είναι πρόθυμη να μειώσει τα επιτόκια γρήγορα και όχι σταδιακά, εάν η αγορά εργασίας φαίνεται να κινδυνεύει.
«Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί». «Και οι καθοδικοί κίνδυνοι για την απασχόληση έχουν αυξηθεί», συμπέρανε.

Σε ό,τι αφορά στην Nvidia, η μετοχή έχει ενισχυθεί κατά 180% φέτος, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να στοιχηματίζουν στην «έκρηξη» της τεχνητής νοημοσύνης. Η Nvidia αναμένεται να παρουσιάσει έσοδα β' τριμήνου ύψους 28,7 δισ. δολαρίων και 15 δισ. κέρδη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του FactSet.
Ο τεχνολογικός κολοσσός έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών τα τελευταία τρίμηνα. 

Οι τρεις κύριοι δείκτες στις 17:41 ώρα Ελλάδος (άνοιγμα στις 16:30): 

Καταγραφή_249.JPG
Τα οικονομικά στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί (μέχρι στιγμής) την τρέχουσα εβδομάδα

Οι αρχικές απώλειες της σημερινής (27/8) συνεδρίασης αντιστράφηκαν μετά τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη. 
Συγκεκριμένα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, αν και οι Αμερικανοί φάνηκαν περισσότερο ανήσυχοι για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με την έρευνα του Conference Board.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε στις 103,3 μονάδες τον Αύγουστο από την ανοδικά αναθεωρημένη μέτρηση του Ιουλίου στις 101,9 μονάδες. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη κοντά στις 100,3 μονάδες.  

Όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα 26/8, η αξία των παραγγελιών βασικών κεφαλαιουχικών αγαθών -δείκτης για επενδύσεις σε εξοπλισμό που δεν περιλαμβάνει αεροσκάφη και στρατιωτικό υλικό- μειώθηκε κατά 0,1% τον Ιούλιο 2024 μετά την αναθεωρημένη άνοδο 0,5% τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.Οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά, όπως συσκευές, αεροσκάφη και υπολογιστές, αυξήθηκαν τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, με ώθηση από τη ζήτησης στον εξοπλισμό για μεταφορές.
Ειδικότερα, σημείωσαν άνοδο 9,9%, αντιστρέφοντας μια πτώση 6,9% τον Ιούνιο και ξεπερνώντας εύκολα την εκτίμηση του Dow Jones για αύξηση 4%.
Ωστόσο, εξαιρουμένου του κλάδου μεταφορών, που παρουσίασε αύξηση 34,8%, οι παραγγελίες μειώθηκαν 0,2%.
Εξαιρουμένου του αμυντικού τομέα, οι παραγγελίες αυξήθηκαν 10,4% μετά από πτώση 7,5%.

Παράλληλα, ανοδικά για 17ο διαδοχικό μήνα κινήθηκαν οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ, τον Ιούνιο 2024, φθάνοντας σε νέο επίπεδο - ρεκόρ.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller (καταγράφει τις τιμές σε 20 μητροπολιτικές περιοχές) αυξήθηκε 0,4% σε σύγκριση με τον Μάιο 2024, ενώ σε ετήσια βάση ενισχύθηκε 6,5%.
Ο ευρύτερος εθνικός δείκτης κατέγραψε άνοδο των τιμών κατά 5,4% σε ετήσια βάση και 0,2% σε μηνιαία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης