Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Η ώρα της Motor Oil – Τι ακούγεται στην αγορά, ποιοι βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και ποιοι μισοάδειο

Η ώρα της Motor Oil – Τι ακούγεται στην αγορά, ποιοι βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και ποιοι μισοάδειο
Τι ροές αναμένει η αγορά λόγω της εξόδου της μετοχής από τον MSCI Greece Standard την ερχόμενη Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024 
Σχετικά Άρθρα
Κορυφαίο θέμα συζήτησης για όσους επενδυτές και στελέχη της αγοράς βρίσκονται το τελευταίο διάστημα πάνω από τα τερματικά είναι η Motor Oil.
Μετά τις δύο αρνητικές ειδήσεις (έκτακτη φορολογία και έξοδος από MSCI Greece Standard) η μετοχή κινείται πάνω από τα 21 ευρώ με το υψηλό να είναι στα 28,56 ευρώ και όλοι προσπαθούν να ανιχνεύσουν την επόμενη κίνηση.
Η μετοχή θα παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για αρκετούς λόγους.
Ο πρώτος και βασικότερος είναι ότι σήμερα, 28 Αυγούστου, μετά το κλείσιμο της αγοράς δημοσιεύει αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο.
Αύριο, 29 Αυγούστου, θα γίνει η ενημέρωση των αναλυτών και στις 30 Αυγούστου θα γίνει το rebalancing του ΜSCI.

Τι θα δείξουν τα αποτελέσματα

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για προσαρμοσμένα EBITDA στο δεύτερο τρίμηνο 275 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 150 εκατ. ευρώ.
H υποχώρηση όμως των περιθωρίων διύλισης στο δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να επηρεάσει την πορεία, αλλά αναλυτές σημειώνουν πως περιμένουν την τηλεδιάσκεψη και τα σχόλια της διοίκησης για το τρίτο τρίμηνο καθώς η πτώση των περιθωρίων συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Η Piraeus Securities περιμένει δυνατή πορεία με τα προσαρμοσμένα EBITDA στο δεύτερο τρίμηνο να ανέρχονται στα 293 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 89% και τα καθαρά κέρδη στα 168 εκατ. ευρώ από 52 εκατ. ευρώ στο περσινό δεύτερο τρίμηνο.
Όπως σχολιάζει εκτός από τα αποτελέσματα το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στις προοπτικές διύλισης, καθώς τα περιθώρια υποχώρησαν περαιτέρω το τρίτο τρίμηνο, γεγονός που συνεπάγεται μία μικρή προς τα κάτω αναθεώρηση των ετήσιων προβλέψεών της (χωρίς τον έκτακτο φόρο) αν και εκτιμά πως θα ξεπεράσει το όριο του 1 δισ. ευρώ προσαρμοσμένου EBITDA.
Η Optima Bank περιμένει προσαρμοσμένα EBITDA 264 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 70% και προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 136 εκατ. ευρώ..
Στο εξάμηνο περιμένει προσαρμοσμένα EBITDA 598 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 311 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 6%.
H Eurobank Equities αναμένει στο δεύτερο τρίμηνο προσαρμοσμένα EBITDA 285 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 84% και καθαρά κέρδη 150 εκατ. ευρώ.

Η έξοδος από τον MSCI Greece Standard και η short θέση του Millenium

Η μετοχή στις τελευταίες συνεδριάσεις είναι μεταξύ των πρώτων μετοχών σε συναλλακτική δραστηριότητα ή και η πρώτη όπως είδαμε πριν μερικές συνεδριάσεις.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, αυτό οφείλεται από τη μία στην επερχόμενη έξοδο από τον δείκτη Standard του oίκου MSCI και στις εκροές κάποιων funds που ακολουθούν τον οίκο και στη short θέση του Millenium, η οποία έχει αυξηθεί σχεδόν στο 0,88% από 0,58211% όταν ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες.
Η μετοχή πάντως μετά την πρώτη ανακοίνωση έχει δείξει μία σταθερότητα και μία διάθεση για ανοδική αντίδραση από τα χαμηλά.
Πάντως στελέχη της αγοράς δεν αποκλείουν η αδυναμία να συνεχιστεί μέχρι και τις αρχές Σεπτέμβρη, αλλά ήδη πολλοί επενδυτές τοποθετούνται γιατί θεωρούν την αποτίμηση εξαιρετικά χαμηλή, ακόμα και μετά την επιβολή του έκτακτου φόρου.
Έτσι κάποιοι που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο αναφέρουν, ότι η αδυναμία των τελευταίων ημερών και ίσως και των επόμενων συνεδριάσεων ίσως να αποτελέσει μία κορυφαία ευκαιρία για τοποθετήσεις μακροπρόθεσμου ορίζοντα.
Από την άλλη, αυτοί που βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο, σημειώνουν την κακή τεχνική εικόνα της μετοχής καθώς διαπραγματεύεται σημαντικά χαμηλότερα από τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών και τη μεγάλη στήριξη των 21 ευρώ.
Όπως λένε προτιμούν να απέχουν μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο, γιατί αν διασπαστεί αυτή η μεγάλη στήριξη τότε μπορεί να δούμε χαμηλότερα επίπεδα και περί τα 19 ευρώ και 18 ευρώ.
Οι αισιόδοξοι πάντως αναρωτιούνται: Τι είδηση θα συνοδεύσει μία πτώση 20% περίπου της μετοχής; Δηλαδή θα χάσει περί 400 εκατ. ευρώ η αποτίμηση με τέτοια κερδοφορία και τέτοιες μερισματικές διανομές;

Οι ροές λόγω MSCI

Πάντως λόγω αφαίρεσης από τον MSCI Greece Standard οι εκροές θα είναι μεγάλες.
Όταν είχε ενταχθεί στο δείκτη η Motor Oil την ημέρα του rebalancing είχε κάνει όγκο συναλλαγών 4 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε αξία πάνω από 120 εκατ. ευρώ. Τότε, στις 31 Αυγούστου του 2018 είχε την ίδια περίπου τιμή με τη σημερινή.
Μετά και λόγω της πανδημίας είχε αφαιρεθεί για να ξαναεισαχθεί στο δείκτη τον Φεβρουάριο του 2023 κάνοντας την ημέρα του rebalancing όγκο πάνω από 6 εκατ. τεμάχια.

Motor_Oil.jpg

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης