Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σοβαρή καταγγελία από Τουρκία: Το Ισραήλ θέλει να αλλάξει ταυτότητα και καθεστώς στα Ιεροσόλυμα

Σοβαρή καταγγελία από Τουρκία: Το Ισραήλ θέλει να αλλάξει ταυτότητα και καθεστώς στα Ιεροσόλυμα
«Οι δηλώσεις του Ben Gvir έχουν προκαλέσει οργή στον ισλαμικό κόσμο και ανησυχούν όλους με την κοινή λογική» καταγγέλλει η τουρκική διπλωματία
«Οι δηλώσεις του Ισραηλινού Υπουργού Εθνικής Ασφάλειας, Itamar Ben-Gvir, σχετικά με την κατασκευή συναγωγής στο τέμενος Al-Aqsa αποτελούν ένα νέο και εξαιρετικά επικίνδυνο παράδειγμα των προσπαθειών του Ισραήλ να αλλάξει το καθεστώς και την ταυτότητα της Ιερουσαλήμ και των ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ», λέει σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις του Υπουργού του Ισραήλ.
Συνεχίζει αναφέροντας: «Αυτές οι δηλώσεις έχουν προκαλέσει οργή στον ισλαμικό κόσμο και ανησυχούν όλους με την κοινή λογική. Οι προκλήσεις κατά του τζαμιού Al-Aqsa, ενός ιερού τόπου που ανήκει αποκλειστικά στους μουσουλμάνους, προσβάλλουν τα αισθήματα των μουσουλμάνων και προκαλούν εντάσεις σε όλο τον κόσμο. Οι επιθέσεις της ισραηλινής κυβέρνησης στον παλαιστινιακό λαό απειλούν καθημερινά όλο και περισσότερο την περιφερειακή και παγκόσμια σταθερότητα.
Είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να αναλάβει δράση για να σταματήσει την ισραηλινή επιθετικότητα και να προστατεύσει τον παλαιστινιακό λαό».
Υπενθυμίζεται πως ο Itamar Ben-Gvir, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, προκάλεσε νέα πολεμική χθες Δευτέρα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση το status quo της Πλατείας των Τζαμιών στην Ιερουσαλήμ, όπου είπε πως θα προωθούσε την οικοδόμηση συναγωγής αν μπορούσε.
Αφότου έγινε μέλος της κυβέρνησης, τον Δεκέμβριο του 2022, ο Ben-Gvir έχει πάει τουλάχιστον έξι φορές σε αυτόν τον ιερό τόπο, στον τομέα των Ιεροσολύμων που έχει καταλάβει από το 1967 και προσαρτήσει το Ισραήλ, επισκέψεις που έχουν καταγγελθεί και χαρακτηριστεί προκλήσεις και αμφισβήτηση του status quo από τους Παλαιστίνιους και αρκετές ξένες πρωτεύουσες.

bengv.JPG
Ο ακροδεξιός υπουργός του Ισραήλ Itamar Ben-Gvir

«Αν μπορούσα να κάνω αυτό που θα ήθελα θα ύψωνα την ισραηλινή σημαία» στον χώρο αυτό, είπε χθες το πρωί σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ραδιοφωνία του στρατού.
Θα έχτιζε συναγωγή αν μπορούσε; Ερωτηθείς επανειλημμένα σχετικά από τον οικοδεσπότη του, ο κ. Ben-Gvir τελικά απάντησε «ναι».
Ο τρίτος πιο ιερός χώρος λατρείας του ισλάμ, η Πλατεία των Τζαμιών, έχει οικοδομηθεί πάνω στα συντρίμμια του δεύτερου εβραϊκού ναού, που καταστράφηκε το 70 μ.Χ. από τους Ρωμαίους.
Για τους εβραίους είναι το Όρος του Ναού, ο πιο ιερός τόπος του ιουδαϊσμού.
Η τοποθεσία αυτή βρίσκεται στην καρδιά της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης κι αποτελεί αφορμή για επανερχόμενες εντάσεις, που ενίοτε μετατρέπονται σε πόλεμο, όπως είχε συμβεί την άνοιξη του 2021.
Δυνάμει του status quo που ορίστηκε μετά την κατάληψη της ανατολικής Ιερουσαλήμ το 1967, οι μη μουσουλμάνοι επιτρέπεται να πηγαίνουν στην πλατεία συγκεκριμένες ώρες και να μην προσεύχονται. Όμως τους κανόνες αυτούς αψηφούν ολοένα περισσότεροι εθνικιστές εβραίοι.
«Οι άραβες μπορούν να προσεύχονται όπου θέλουν», δήλωσε ο υπουργός Ben-Gvir στο ραδιόφωνο του στρατού, «άρα και οι εβραίοι πρέπει επίσης να μπορούν να προσεύχονται όπου θέλουν».
Αν και θεματοφύλακας των ιερών τόπων είναι η Ιορδανία, την πρόσβαση σε αυτούς ελέγχουν οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.
Ως εκ των καθηκόντων του, ο Ben-Gvir είναι επομένως επιφορτισμένος να εγγυάται την τήρηση του status quo, το οποίο παραβίασε ο ίδιος με θεαματικό τρόπο τη 13η Αυγούστου, όταν πήγε στην πλατεία με εκατοντάδες οπαδούς του για να προσευχηθούν με την ευκαιρία σημαντικής ημέρας στο εβραϊκό εορτολόγιο.
Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Netanyahu είχε κατόπιν τονίσει πως «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ορίζουν την πολιτική για το όρος του ναού», όχι κάποιος υπουργός μόνος του, και χαρακτηρίσει το «συμβάν» αυτό παραβίαση του status quo.

Αντιδράσεις και από το εσωτερικό του Ισραήλ

«Η (τρέχουσα) πολιτική επιτρέπει (στους εβραίους) να προσεύχονται» στην πλατεία, επέμεινε απεναντίας στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού ο κ. Ben-Gvir, αναγκάζοντας τις υπηρεσίες του πρωθυπουργού να δώσουν στη δημοσιότητα νέα ανακοίνωση, λακωνική, για να θυμίσουν πως δεν υπάρχει «καμιά αλλαγή στο status quo στο Όρος του Ναού».
Πιο αιχμηρός, την ώρα που το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Yoav Gallant τόνισε μέσω X ότι «οι ενέργειες του Itamar Ben-Gvir θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ».
«Το να τίθεται υπό αμφισβήτηση είναι «επικίνδυνο, αχρείαστο και ανεύθυνο», πρόσθεσε.
Οι δηλώσεις Ben-Gvir έγιναν την επομένη της ολιγόωρης έξαρσης των εχθροπραξιών στο λεγόμενο βόρειο μέτωπο, όπου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και το λιβανικό κίνημα Χεζμπολά, σύμμαχος της Χαμάς, ανταλλάσσουν πυρά στην πράξη καθημερινά εδώ και προσεχώς 11 μήνες.
Ο επικεφαλής της ισραηλινής αντιπολίτευσης Yair Lapid σχολίασε ειρωνικά μέσω X ότι η ανακοίνωση του Netanyahu «πως δεν έχει υπάρξει καμιά αλλαγή στο status quo είναι σωστή»: το status quo «ήταν και παραμένει πως έχει χάσει τον έλεγχο της κυβέρνησής του».
«Οι ιεροί τόποι είναι η κόκκινη γραμμή που δεν θα επιτρέψουμε να ξεπεραστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής.
Η Χαμάς χαρακτήρισε «επικίνδυνες» τις δηλώσεις του Ben-Gvir, καλώντας τα «αραβικά και ισλαμικά έθνη να αναλάβουν τις ευθύνες τους ως προς την προστασία των ιερών τόπων».
Η σαουδαραβική διπλωματία από την πλευρά της ανέφερε πως «απορρίπτει κατηγορηματικά τις εξτρεμιστικές και εμπρηστικές δηλώσεις» του υπουργού και υπογράμμισε την «ανάγκη να γίνεται σεβαστό το ιστορικό και νομικό καθεστώς» του ισλαμικού τεμένους Αλ Ακσά και της Πλατείας των Τζαμιών.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ από την πλευρά του κατήγγειλε την «πρόκληση» του Ισραηλινού υπουργού για όλους τους μουσουλμάνους στον κόσμο.
Η Ιορδανία «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να τερματιστούν οι επιθέσεις εναντίον των ιερών τόπων», διαβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου, προσθέτοντας πως ετοιμάζει τα έγγραφα που απαιτούνται για να προχωρήσει σε προσφυγή στα «διεθνή δικαστήρια» για το ζήτημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης