Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τα όπλα στη φαρέτρα της Cenergy για την επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου των 200 εκατ. ευρώ

Τα όπλα στη φαρέτρα της Cenergy για την επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου των 200 εκατ. ευρώ
Υπερκαλύπτει η αύξηση το κόστος κατασκευής του εργοστασίου στις ΗΠΑ.
Σχετικά Άρθρα
Με όπλα στη φαρέτρα της τη νέα εκτίμηση για τα EBITDA σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ύψους 380-420 εκατ. ευρώ, την αύξηση της υπάρχουσας εκτίμησης για τα φετινά στα 245-265 εκατ. ευρώ από 230-250 εκατ. ευρώ, το υψηλό ανεκτέλεστο των 3,38 δισ. ευρώ, τις ευκαιρίες ανάπτυξης στις ΗΠΑ και την υψηλή ζήτηση με πολύ καλά περιθώρια, η Cenergy θα επιχειρήσει να αντλήσει 200 εκατ. ευρώ το επόμενο διάστημα από τις αγορές και μάλλον θα το πετύχει εύκολα.
Η αύξηση αντιστοιχεί περίπου στο 11% της σημερινής κεφαλαιοποίησης (1,83 δισ. ευρώ μετά τη χθεσινή υποχώρηση κατά 3,32%) και θα γίνει με τους μετόχους μειοψηφίας να έχουν τον πρώτο λόγο.
Το ποσοστό της Viohalco θα μειωθεί (σήμερα είναι στο 79,78%) χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής αν θα συμμετάσχει στην αύξηση και με πόσα κεφάλαια.
Προς το παρόν η εταιρεία θα ανακοινώσει άμεσα γενική συνέλευση, η οποία θα γίνει τον Οκτώβριο, για να εγκριθεί η αύξηση.
Σε τρέχουσες τιμές και αν δεν έχει συμμετοχή στην αύξηση η Viohalco το ποσοστό της θα μειωθεί από 79,78% που είναι σήμερα σε 72% περίπου. Αν έχει κάποια συμμετοχή θα είναι υψηλότερο, αλλά από την ανακοίνωση φαίνεται πρόθεση να μην έχει συμμετοχή στην αύξηση.
Ωστόσο και σύμφωνα με τη διοίκηση σκοπός είναι να βελτιωθεί η διασπορά, η εμπορευσιμότητα της μετοχής και να έχουν δικαίωμα στην αύξηση οι σημερινοί μέτοχοι μειοψηφίας.
Το ποσό των 200 εκατ. ευρώ που θα αντληθεί καλύπτει και με το παραπάνω τα σχέδια για το πρώτο στάδιο που είναι η κατασκευή εργοστασίου για την παραγωγή χερσαίων καλωδίων στις ΗΠΑ, αφού ήδη αγοράστηκε η έκταση.
Όπως είχε πει η διοίκηση σε παλαιότερη ενημέρωση αναλυτών, η εκτίμηση για το κόστος κατασκευής του εργοστασίου μαζί με την αγορά του οικοπέδου ήταν 200 εκατ. δολάρια και η αύξηση είναι 200 εκατ. ευρώ, ενώ σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα το ευρώ έχει ενισχυθεί έναντι του δολαρίου σημαντικά και είναι πάνω από το 1,11 άρα τα 200 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε περισσότερα από 220 εκατ. δολάρια.
Έτσι μέρος των κεφαλαίων θα κατευθυνθεί και για την εξυπηρέτηση γενικών εταιρικών σκοπών.
Στο πρώτο εξάμηνο οι επενδύσεις ανήλθαν στα 105,1 εκατ. ευρώ με το μεγαλύτερο μέρος 49 εκατ. ευρώ να πηγαίνει στην υλοποίηση της προγραμματισμένης επέκτασης της δυναμικότητας του εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων στην Κόρινθο, 23,2 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις στη Θήβα για τα χερσαία καλώδια και 29,4 εκατ. ευρώ για την αγορά του οικοπέδου στις ΗΠΑ.
Ο όμιλος διαθέτει ανεκτέλεστο 3,38 δισ. ευρώ το οποίο σύμφωνα με τη διοίκηση εξασφαλίζει δουλειά για τα καλώδια μέχρι τα μέσα του 2028 και για τον κλάδο των σωλήνων για 1,5 έτη.
Σημειώνεται πως ο όμιλος χθες ανακοίνωσε αποτελέσματα ανώτερα των εκτιμήσεων αφού τα EBITDA ανήλθαν στα 119,4 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 56,4 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της και αναμένεται να κάνουν το ίδιο και οι αναλυτές, οι οποίοι θα ενσωματώσουν στα μοντέλα αποτίμησης και την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου.
Η μετοχή χθες στις δύο τελευταίες ώρες δέχθηκε σημαντική πίεση, προφανώς λόγω της αύξησης κεφαλαίου και έκλεισε στα 9,61 ευρώ με απώλειες 3,32% και υψηλό όγκο 183 χιλ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης