H εγχώρια αγορά αναμένει το επόμενο διάστημα τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου (Cenergy, Motor Oil, HelleniQ Energy), ενώ έχουμε και το rebalancing του MSCI
Οι πιέσεις στις τράπεζες μάλιστα ήρθαν μετά την αύξηση των τιμών στόχων τους από την JP Morgan, ενώ η αγορά δείχνει απρόθυμη να αναλάβει περαιτέρω ρίσκο ενόψει του rebalancing στους δείκτες του MSCI, με τη μετοχή της Motor Oil να είναι αυτή που θα πρωταγωνιστήσει, αφού εξέρχεται του Standard Greece.
Αναλυτικά στις τράπεζες, πτώση κατέγραψαν οι Alpha Bank -1,6%, η Πειραιώς -1,96%, ενώ η Eurobank χάνει -1,81% και η Εθνική είναι στο -1,84%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, κέρδη 3,74% κατέγραψε η Coca Cola, επιδρώντας υποστηρικτικά στον γενικό δείκτη λόγω βαρύτητας.
H εγχώρια αγορά αναμένει το επόμενο διάστημα τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων πρώτου εξαμήνου (Cenergy, Motor Oil, HelleniQ Energy), ενώ έχουμε και το rebalancing του MSCI.
Πέραν του rebalancing, η Motor Oil βρίσκεται στο επίκεντρο μετά και την ανακοίνωση short θέσης ύψους 0,58211% από το fund Millennium στη μετοχή, που πάλι πρώτο ενημέρωσε το ΒΝ.
Στις 30 Αυγούστου επομένως θα φανεί αν η short θέση της Millennium έχει βραχυπρόθεσμο κερδοσκοπικό χαρακτήρα ή πιστεύει πως όντως αξίζει αυτά τα επίπεδα τιμών ή και ακόμα χαμηλότερα.
Αυξάνει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών η JP Morgan, πλην της Alpha Bank
Σε αύξηση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών, πλην της Alpha Bank για την οποία μειώνει, προχώρησε η JP Morgan, στην τελυταία ανάλυσή της για τον κλάδο, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του β' 3μηνου.
Ειδικότερα, για την Alpha Bank μειώνει την τιμή στόχο στα 2,30 ευρώ, από 2,40 ευρώ προηγουμένως, ενώ για την Eurobank την αυξάνει στα 2,80 ευρώ, από 2,40 ευρώ, για την Εθνική στα 9,70 ευρώ, από 8,30 ευρώ και για την Πειραιώς στα 5,90 ευρώ, από 5,35 ευρώ προηγουμένως.
Οι τράπεζες πουλάνε σταθερότητα στους μετόχους... αλλά χωρίς εκπλήξεις στους επενδυτές
Ποιο είναι το αφήγημα των ελληνικών τραπεζών σήμερα;
Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι το αφήγημα τους είναι η σταθερότητα, προβλέψιμα κέρδη με σταθερή αύξηση κεφαλαίων και διανομές μερισμάτων.
Οι επενδυτές αγοράζουν την σταθερότητα.
Ξέρουμε ότι για το 2024 και 2025 σωρευτικά οι ελληνικές τράπεζες θα επιτύχουν 8,7 δισεκ. κέρδη και θα αυξήσουν κατά 5 δισεκ. τα κεφάλαια τους.
Πουλάνε στους μετόχους – επενδυτές σταθερότητα.
Αυτό το αφήγημα αγοράζεται… αλλά με επενδυτικούς όρους το χρηματιστήριο χρειάζεται εκπλήξεις…
Και εκπλήξεις δεν έχουμε στις τράπεζες, είναι όλα προβλέψιμα.
Πρέπει όμως οι τράπεζες να απαντήσουν στα εξής δύο ερωτήματα.
1)Η Eurobank αγόρασε το 55% της Ελληνικής και θα έχει 1,45 δισεκ. κέρδη οπότε μια εξαγορά στο εξωτερικό έχει βάση.
Οι άλλες τράπεζες θα αγοράσουν κάτι στο εξωτερικό;
2)Πως οι τράπεζες θα αναπληρώσουν τις απώλειες των εντόκων εσόδων τους, όταν η ΕΚΤ αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια;
Με κέρδη 8,7 δισεκ. το διάστημα 2024 με 2025 τα έντοκα έσοδα θα ανέλθουν στα 16 με 17 δισεκ. και όλα αυτά γιατί… εκμεταλλεύονται το Euribor 3 μηνών και την χαοτική διαφορά επιτοκίων δανείων και καταθέσεων…
Το μέσο επιτόκιο δανείων στο 6% και των καταθέσεων στο 0,5%.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Με θετικά πρόσημα άρχισαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες με τον Γενικό Δείκτη στο +0,11% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,18%.
Λίγα λεπτά μετά το άνοιγμα, ο γενικός δείκτης έφτασε μέχρι τις 1.439 μονάδες, όπου και βγήκαν εντολές πώλησης, υποχρεώνοντας τον σε αναδίπλωση σε χαμηλότερα επίπεδα, υπό το βάρος των τραπεζών.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,50% στις 1.425 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 1.439,51 μονάδες και χαμηλό τις 1.424,99 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 86,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 19 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12,8 εκατ. τεμάχια να διακινούνται στις τράπεζες.
Η ώρα της Motor Oil – Τι ακούγεται στην αγορά
Κορυφαίο θέμα συζήτησης για όσους επενδυτές και στελέχη της αγοράς βρίσκονται το τελευταίο διάστημα πάνω από τα τερματικά είναι η Motor Oil.
Μετά τις δύο αρνητικές ειδήσεις (έκτακτη φορολογία και έξοδος από MSCI Greece Standard) η μετοχή κινείται πάνω από τα 21 ευρώ με το υψηλό να είναι στα 28,56 ευρώ και όλοι προσπαθούν να ανιχνεύσουν την επόμενη κίνηση.
Η μετοχή θα παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για αρκετούς λόγους.
Ο πρώτος και βασικότερος είναι ότι σήμερα, 28 Αυγούστου, μετά το κλείσιμο της αγοράς δημοσιεύει αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο.
Αύριο, 29 Αυγούστου, θα γίνει η ενημέρωση των αναλυτών και στις 30 Αυγούστου θα γίνει το rebalancing του ΜSCI.
Τι θα δείξουν τα αποτελέσματα
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για προσαρμοσμένα EBITDA στο δεύτερο τρίμηνο 275 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 150 εκατ. ευρώ.
H υποχώρηση όμως των περιθωρίων διύλισης στο δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να επηρεάσει την πορεία, αλλά αναλυτές σημειώνουν πως περιμένουν την τηλεδιάσκεψη και τα σχόλια της διοίκησης για το τρίτο τρίμηνο καθώς η πτώση των περιθωρίων συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.
Η Piraeus Securities περιμένει δυνατή πορεία με τα προσαρμοσμένα EBITDA στο δεύτερο τρίμηνο να ανέρχονται στα 293 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 89% και τα καθαρά κέρδη στα 168 εκατ. ευρώ από 52 εκατ. ευρώ στο περσινό δεύτερο τρίμηνο.
Όπως σχολιάζει εκτός από τα αποτελέσματα το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στις προοπτικές διύλισης, καθώς τα περιθώρια υποχώρησαν περαιτέρω το τρίτο τρίμηνο, γεγονός που συνεπάγεται μία μικρή προς τα κάτω αναθεώρηση των ετήσιων προβλέψεών της (χωρίς τον έκτακτο φόρο) αν και εκτιμά πως θα ξεπεράσει το όριο του 1 δισ. ευρώ προσαρμοσμένου EBITDA.
Η Optima Bank περιμένει προσαρμοσμένα EBITDA 264 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 70% και προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 136 εκατ. ευρώ..
Στο εξάμηνο περιμένει προσαρμοσμένα EBITDA 598 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 311 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 6%.
H Eurobank Equities αναμένει στο δεύτερο τρίμηνο προσαρμοσμένα EBITDA 285 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 84% και καθαρά κέρδη 150 εκατ. ευρώ.
Τα όπλα στη φαρέτρα της Cenergy
Με όπλα στη φαρέτρα της τη νέα εκτίμηση για τα EBITDA σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ύψους 380-420 εκατ. ευρώ, την αύξηση της υπάρχουσας εκτίμησης για τα φετινά στα 245-265 εκατ. ευρώ από 230-250 εκατ. ευρώ, το υψηλό ανεκτέλεστο των 3,38 δισ. ευρώ, τις ευκαιρίες ανάπτυξης στις ΗΠΑ και την υψηλή ζήτηση με πολύ καλά περιθώρια, η Cenergy θα επιχειρήσει να αντλήσει 200 εκατ. ευρώ το επόμενο διάστημα από τις αγορές και μάλλον θα το πετύχει εύκολα.
Η αύξηση αντιστοιχεί περίπου στο 11% της σημερινής κεφαλαιοποίησης (1,83 δισ. ευρώ μετά τη χθεσινή υποχώρηση κατά 3,32%) και θα γίνει με τους μετόχους μειοψηφίας να έχουν τον πρώτο λόγο.
Το ποσοστό της Viohalco θα μειωθεί (σήμερα είναι στο 79,78%) χωρίς όμως να έχει ανακοινωθεί μέχρι στιγμής αν θα συμμετάσχει στην αύξηση και με πόσα κεφάλαια.
Προς το παρόν η εταιρεία θα ανακοινώσει άμεσα γενική συνέλευση, η οποία θα γίνει τον Οκτώβριο, για να εγκριθεί η αύξηση.
Σε τρέχουσες τιμές και αν δεν έχει συμμετοχή στην αύξηση η Viohalco το ποσοστό της θα μειωθεί από 79,78% που είναι σήμερα σε 72% περίπου. Αν έχει κάποια συμμετοχή θα είναι υψηλότερο, αλλά από την ανακοίνωση φαίνεται πρόθεση να μην έχει συμμετοχή στην αύξηση.
Ωστόσο και σύμφωνα με τη διοίκηση σκοπός είναι να βελτιωθεί η διασπορά, η εμπορευσιμότητα της μετοχής και να έχουν δικαίωμα στην αύξηση οι σημερινοί μέτοχοι μειοψηφίας.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης στις 1.425 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 1.440 μονάδες και ακολουθούν οι 1.480 και οι 1.500 – 1.505 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.375 και οι 1373 μονάδες, οι ΚΜΟ των 200 ημερών του απλού και εκθετικού αντίστοιχα.
Ακολουθούν οι 1.350, οι 1.300, οι 1.250 και οι 1.200 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης στις 1.259 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.300 μονάδες και ακολουθούν οι 1.350 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.230 μονάδες και ακολουθούν οι 1.179 μονάδες ( απλός ΚΜΟ των 200 ημερών ) και οι 1.175 μονάδες ( εκθετικός των 200 ημερών), οι 1.150 και οι 1.100 μονάδες.
Επιδείνωση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,29% - Το spread με την Ιταλία στις 36 μ.β.
Επιδείνωση καταγράφηκε σήμερα 28/8 στην αγορά ομολόγων, με τους επενδυτές να ανησυχούν για τις γεωπολιτικές εντάσεις τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρέθηκε στο 3,29% και το 10ετές ιταλικό 3,62% με το μεταξύ τους spread στις -36 μονάδες βάσης.
Βελτίωση καταγράφεται και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,82% και το 2ετές στο 3,89%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει. Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor's, DBRS, Fitch, Scope Ratings και R&I το 2023, το χειραγωγούμενο πάρτι με τις αναβαθμίσεις τελείωσε καθώς οι αξιολογήσεις ήταν προϊόν πολιτικής παρέμβασης και δεν αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας μας.
Ωστόσο την Παρασκευή 12/7 η Scope Ratings διατήρησε την αξιολόγηση για την Ελλάδα (ΒΒΒ-) αλλά αναβάθμισε τις προοπτικές σε θετικές από σταθερές.
Μέσα στο 2024 δεν θα υπάρξει καμία άλλη αναβάθμιση της Ελλάδος πλην της νέας αξιολόγησης της Moody’s τον Σεπτέμβριο 2024, όπου είναι ο μόνος αμερικανικός οίκος που δεν έχει αναβαθμίσει την Ελλάδα σε investment grade ή επενδυτική βαθμίδα, με την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας να παραμένει σε Ba1 (μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική) με σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης.
Το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο…
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και παραμένει και στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων… δηλαδή ότι θα πρόσφερε η επενδυτική βαθμίδα…
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 407 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας. Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.
Σε στάση αναμονής η Wall ενόψει Nvidia
Οριακές μεταβολές σημειώνουν οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης την Τετάρτη 28 Αυγούστου, με τους επενδυτές να τελούν σε στάση αναμονής ενόψει της κοινοποίησης των αποτελεσμάτων της Nvidia.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει μείωση -0,11% στις 41.200 μον., ο δείκτης S&P 500 υποχωρεί -0,1% στις 5.620 μον., ενώ ο δείκτης Nasdaq υποχωρεί 0,4% στις 17.700 μον.
Στο ταμπλό, η Nοrdstrom σημείωνε άνοδο 7% αφού ο λιανοπωλητής το β’ τρίμηνο δημοσίευσε κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες.
Η εταιρεία ανάπτυξης ημιαγωγών Ambarella σημείωνε άλμα σχεδόν 20% λόγω του αισιόδοξου guidance για τα έσοδα το γ’ τρίμηνο.
Η PVH, ιδιοκτήτρια της
Advertisement
Calvin Klein, υποχωρούσε περισσότερο από 7%, έπειτα από το απογοητευτικό guidance που εξέδωσε για το τρέχον τρίμηνο.
Υψηλό μήνα στις ευρωπαϊκές αγορές, ώθηση από τη Nvidia - Ο DAX στο +0,2%
Οι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται σε υψηλό άνω του ενός μήνα την Τετάρτη, με ώθηση από τις μετοχές τεχνολογίας εν όψει των αποτελεσμάτων της Nvidia αργότερα μέσα στην ημέρα και καθώς τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα της Ageas ενίσχυσαν τις ασφαλιστικές μετοχές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύεται 0,2%, στις 519,86 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδό του από τις 15 Ιουλίου.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημειώνει άνοδο 0,3% στις 18.755 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί 0,1%, στις 8.342 μονάδες.
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 διαπραγματεύεται στις 7.585 μον. με άνοδο 0,3%.
Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB υποχωρεί 0,7% στις 33.843 μονάδες με άνοδο 0,3%.
Οι τεχνολογικές μετοχές σημείωσαν άνοδο 0,4% και αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη ώθηση για τον δείκτη, ενόψει των αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου της Nvidia που αναμένεται να ανακοινωθούν μετά τις συναλλαγές στις ΗΠΑ.
Ο ασφαλιστικός κλάδος κέρδισε 0,6%, το μεγαλύτερο ποσοστό, με ώθηση από το άλμα 6% της Ageas, αφού τα καθαρά λειτουργικά αποτελέσματα εξαμήνου της ασφαλιστικής εταιρείας με έδρα το Βέλγιο ξεπέρασαν τις προσδοκίες.
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, τα στοιχεία έδειξαν ότι η γαλλική καταναλωτική εμπιστοσύνη για τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 92, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, συμβάλλοντας στην άνοδο του δείκτη αναφοράς.
Αρνητικά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές.
Η Εθνική στα 7,8720 ευρώ, με πτώση -1,85% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,20 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank στα 1,5645 ευρώ, με πτώση -1,60%, με όγκο 4,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,68 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς στα 3,8040 ευρώ, με πτώση -1,96% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,75 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank στα 2,0620 ευρώ, με πτώση -1,81%, με όγκο 5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,55 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima στα 12,56 ευρώ, με άνοδο +0,48% με όγκο 73 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 891 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 4,13 ευρώ, με άνοδο +0,98% και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank στα 8,30 ευρώ, με πτώση -0,95% με όγκο 556 τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 418 εκατ. ευρώ..
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 13,80 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 273 εκατ. ευρώ.
Μικτά πρόσημα στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές
Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με χαμηλές τις συναλλαγές.
H Coca Cola στα 33,28 ευρώ, με άνοδο +3,74% και κεφαλαιοποίηση στα 12,4 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ στα 14,63 ευρώ, με πτώση -1,42% και αποτίμηση 6,03 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ στα 15,81 ευρώ, με πτώση -1,80% και αποτίμηση 5,85 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο Μυτιληναίος στα 34,38 ευρώ, με πτώση -0,29% και κεφαλαιοποίηση 4,91 δισεκ. ευρώ στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η ΔΕΗ στα 11,43 ευρώ, με πτώση -0,78% και αποτίμηση 4,48 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International στα 31,60 ευρώ, με πτώση -1,25% και κεφαλαιοποίηση 2,47 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα στα 17,40 ευρώ, με πτώση -1,69% και κεφαλαιοποίηση 1,79 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή στα 19,15 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,26 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ στα 7,06 ευρώ, με πτώση -0,14% και κεφαλαιοποίηση 2,15 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil στα 21,62 ευρώ, με πτώση -0,83% και κεφαλαιοποίηση 2,39 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo στα 22,58 ευρώ, με πτώση -1,83% και κεφαλαιοποίηση 3,07 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ στα 5,52 ευρώ, με πτώση -0,72% και κεφαλαιοποίηση 587 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ στα 1,84 ευρώ, με πτώση -0,72% και κεφαλαιοποίηση 690 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) στα 3,37 ευρώ, με πτώση -1,32% και κεφαλαιοποίηση 106 εκατ. ευρώ.
Επιδείνωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης, το 10ετές ελληνικό στο 3,29% - Το spread με την Γερμανία στις 103 μ.β.
Επιδείνωση καταγράφηκε σήμερα 28/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρέθηκε στο 3,29% και το 10ετές ιταλικό 3,65% με το μεταξύ τους spread στις -36 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 101 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 68 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,68% ή 680 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -36 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 453 μονάδες βάσης.
Επιδείνωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Επιδείνωση καταγράφηκε σήμερα 28/8 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε σήμερα 28 Αυγούστου του 2024 στο 3,65%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρέθηκε σήμερα 28/8/2024 στο 2,25%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,65% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,86% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,09% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,56% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,24% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,09%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών