Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H Goldman Sachs προειδοποιεί: Ανησυχητική η άμεση ανάκαμψη της εμπιστοσύνης μετά το sell off στις αρχές Αυγούστου

H Goldman Sachs προειδοποιεί: Ανησυχητική η άμεση ανάκαμψη της εμπιστοσύνης μετά το sell off στις αρχές Αυγούστου
Οι επενδυτές θα μπορούσαν να σκεφτούν την πτώση των μετοχών στις αρχές Αυγούστου ως κάτι που μοιάζει με «προειδοποιητική βολή»
Σχετικά Άρθρα
Ως «αιτία ανησυχίας» βλέπει η Goldman Sachs, την ταχεία επιστροφή της εμπιστοσύνης των αγορών μετά το παγκόσμιο sell off.
Ο Christian Mueller-Glissmann της Goldman δήλωσε μιλώντας στο CNBC, ότι οι επενδυτές θα μπορούσαν να σκεφτούν την πτώση των μετοχών στις αρχές Αυγούστου ως κάτι παρόμοιο με «προειδοποιητική βολή».
Οι χρηματιστηριακές αγορές ξεκίνησαν τον μήνα υπό έντονες πιέσεις, καθώς οι ανησυχίες για μια πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ και το κλείσιμο των θέσεων στο «carry trade» που συνδέονται με το ιαπωνικό γεν απομάκρυναν τις μετοχές από τα επίπεδα ρεκόρ τους. Ο S&P 500 έχασε 3% στις 5 Αυγούστου, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια απώλειά του από το 2022. Έκτοτε, ωστόσο, οι προσδοκίες για επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed και η βελτίωση των οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ έστειλαν τις μετοχές στα ύψη. Ο S&P 500 έχει σημειώσει άλμα 8% από τις 5 Αυγούστου, ενώ ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones έχει αναρριχηθεί περισσότερο από 6%.
«Στην πραγματικότητα ανησυχούσαμε για μια μικρή διόρθωση, επειδή την ίδια στιγμή, ενώ είχαμε ανοδική τοποθέτηση, η δυναμική στα μακροοικονομικά ήταν λίγο πιο αδύναμη. Είχατε αρνητικές μακροοικονομικές εκπλήξεις στις ΗΠΑ για περίπου ενάμιση μήνα πριν από αυτό, και στην πραγματικότητα αρχίσατε να βλέπετε τις μακροοικονομικές εκπλήξεις της Ευρώπης και της Κίνας να γίνονται επίσης αρνητικές», πρόσθεσε o Mueller-Glissmann και συνέχισε «αυτό που ανησυχεί τώρα είναι το πόσο γρήγορα η αγορά επέστρεψε εκεί που βρισκόμασταν πριν, και μπορούμε να το συζητήσουμε αυτό, αλλά σίγουρα αυτό δείχνει ότι δυστυχώς έχουμε επιστρέψει σχεδόν στο ίδιο πρόβλημα που βρισκόμασταν πριν από ένα μήνα».

«Τεράστια τεχνική υπεραντίδραση»

Οι αγορές αναμένουν επί του παρόντος τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα για την υγεία της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Τα στοιχεία για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ, το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Fed, αναμένεται να δημοσιευθούν την Παρασκευή.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι «έχει έρθει η ώρα για την προσαρμογή της πολιτικής», ενισχύοντας τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 18 Σεπτεμβρίου. Ο Powell αρνήθηκε να παράσχει ακριβείς ενδείξεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ή την έκταση της μείωσης.
Ερωτηθείς πού αφήνει αυτό τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου για τους επόμενους μήνες, ο Mueller-Glissmann απάντησε: «Αυτό που συνέβη στις 5 Αυγούστου και γύρω από εκεί ήταν προφανώς μια τεράστια τεχνική υπεραντίδραση... οπότε ήταν μια ευκαιρία αγοράς». Σύμφωνα με τον ίδιο, η τρέχουσα πρόκληση για τους συμμετέχοντες στην αγορά είναι ότι οι μετοχές και τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία έχουν «αντιστρέψει πλήρως» τις απώλειες για να επιστρέψουν στο σημείο όπου βρίσκονταν πριν.
«Αυτό που βρίσκω αρκετά ενδιαφέρον είναι ότι η διάθεση για ανάληψη κινδύνου δεν έχει επιστρέψει εκεί που βρισκόμασταν πριν και αυτό που συνέβη στην πραγματικότητα είναι ότι τα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία - ομόλογα, χρυσός, γεν, ελβετικό φράγκο - στην πραγματικότητα δεν έχουν ξεπουλήσει», δήλωσε ο Mueller-Glissmann.
«Αυτό που θα έλεγα είναι ότι τα καλά νέα είναι ότι ενώ ο S&P έχει επιστρέψει εκεί που ήμασταν πριν, ο εφησυχασμός δεν είναι. Δεν βρισκόμαστε στο ίδιο είδος ακραίου ανοδικού συναισθήματος και τοποθέτησης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης