Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Γιατί αυξάνει το επενδυτικό της πρόγραμμα η Cenergy – Στις 2/10 η γενική συνέλευση για την αύξηση κεφαλαίου έως 200 εκατ

Γιατί αυξάνει το επενδυτικό της πρόγραμμα η Cenergy – Στις 2/10 η γενική συνέλευση για την αύξηση κεφαλαίου έως 200 εκατ
Mέχρι το 2030 στην Ευρώπη θα έχουν γίνει έργα που θα χρειάζονται καλώδια 40 χιλ. χιλιομέτρων
Σχετικά Άρθρα
Μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης στους κλάδους που δραστηριοποιείται έχει εντοπίσει η διοίκηση της Cenergy και επιταχύνει γι’ αυτό τον λόγο το επενδυτικό της πρόγραμμα.
Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα εξαμήνου της Cenergy, στις 2 Οκτωβρίου αναμένεται να γίνει η έκτακτη γενική συνέλευση η οποία θα έχει ως θέμα την αύξηση κεφαλαίου έως 200 εκατ. ευρώ.
Οι σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης αποτυπώνονται στο υψηλό ανεκτέλεστο των 3,38 δισ. ευρώ, αλλά και στο ήδη αυξημένο επενδυτικό πρόγραμμα που για το πρώτο εξάμηνο ήταν ύψους 122 εκατ. ευρώ.
Πάντως ο οικονομικός διευθυντής, Αλέξανδρος Μπένος, ανέφερε πως στο δεύτερο εξάμηνο θα είναι μικρότερες οι επενδύσεις αφού οι μεγάλες επενδύσεις για αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας βαίνουν προς ολοκλήρωση και αυτές που μένουν είναι μικρότερου μεγέθους.
Η απόφαση για αύξηση κεφαλαίου έναντι άλλου τρόπου χρηματοδότησης πάρθηκε προκειμένου να κρατηθεί ο ισολογισμός σε υγιή επίπεδα, αλλά και να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους μετόχους να γίνουν μέρος της ανάπτυξης που αναμένεται και παράλληλα να αυξηθεί η διασπορά και η εμπορευσιμότητα της μετοχής.
Η αγορά των ΗΠΑ είναι μία μεγάλη και ταχύτατα κινούμενη αγορά με παρόμοια μεγάλα έργα με αυτά που εκτελεί ο όμιλος στις αγορές που δραστηριοποιείται σήμερα.
Το νέο εργοστάσιο θα είναι έτοιμο το 2027 και συγκεκριμένα στο τέλος του εν λόγω έτους θα είναι σε πλήρη λειτουργία.
Όπως ανέφερε ο κ. Μπένος, υπάρχει σημαντική μελλοντική ανάπτυξη στον κλάδο των υποβρυχίων καλωδίων, ενώ μακροπρόθεσμα υπάρχει η εκτίμηση για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για ενέργεια.
Ήδη 148 χώρες που παράγουν το 88% των εκπομπών ρύπων έχουν ανακοινώσει πως θα γίνουν πιο πράσινες, ενώ το 2050 εκτιμάται πως πάνω από το 70% της παραγωγής ενέργειας θα γίνεται από ΑΠΕ και θα υποστηρίζεται από μέσα αποθήκευσης.
Επίσης σημειώθηκε πως υπάρχει εκτίμηση ότι μέχρι το 2030 στην Ευρώπη θα έχουν γίνει έργα που θα χρειάζονται καλώδια 40 χιλ. χιλιομέτρων.
Οι επενδύσεις επίσης εκτός από τις ευκαιρίες που υπάρχουν στο μέλλον, γίνονται προκειμένου να υποστηριχθεί και το μεγάλο ανεκτέλεστο που έχει ο όμιλος.

Ο μεσοπρόθεσμος στόχος των EBITDA

Η διοίκηση δεν έδωσε συγκεκριμένη χρονιά που θα επιτευχθεί ο στόχος των 380-420 εκατ. ευρώ, αλλά απάντησε σε αναλυτή, πως είναι ένας στόχος και όχι μία εκτίμηση και πως αυτός ο στόχος δεν περιλαμβάνει τη μονάδα στις ΗΠΑ και θα επιτευχθεί από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.
Η διοίκηση ανέφερε επίσης πως παρά την αύξηση του δανεισμού στο εξάμηνο, ο ισολογισμός παραμένει πειθαρχημένος καθώς ο δείκτης net debt/EBITDA ήταν στο τέλος του εξαμήνου στις 2 φορές, έναντι 3,2x που ήταν στο τέλος του περσινού εξαμήνου.
Η διοίκηση επίσης σημείωσε τη μεγάλη βελτίωση στα περιθώρια, τονίζοντας τη μεγάλη βελτίωση στο περιθώριο του κλάδου των σωλήνων (EBITDA margin 14,7%), όταν πριν δύο χρόνια ήταν λίγες μονάδες πάνω από το μηδέν.
Η διοίκηση απέδωσε τη βελτίωση στην επιλογή των έργων που κάνει.
Δεν εστιάζει στο τζίρο αλλά στο κέρδος, προκειμένου να μεγαλώσει την αξία των μετόχων είπε χαρακτηριστικά.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης