Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο μυστηριώδης βαλλιστικός πύραυλος του Zelensky είναι ένας σοβιετικός Oka του … 1980 που είχε η Βουλγαρία του Zhivkov

Ο μυστηριώδης βαλλιστικός πύραυλος του Zelensky είναι ένας σοβιετικός Oka του … 1980 που είχε η Βουλγαρία του Zhivkov
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ανακοίνωσε πομπωδώς την Τρίτη (27/8) πως η Ουκρανία δοκίμασε τον πρώτο της βαλλιστικό πύραυλο
Η Ουκρανία ανακοίνωσε την επιτυχή δοκιμή ενός …μυστηριώδους νέου βαλλιστικού πυραύλου.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ανακοίνωσε πομπωδώς την Τρίτη (27/8) πως η Ουκρανία δοκίμασε τον πρώτο της βαλλιστικό πύραυλο.
Ο Zelensky δεν διευκρίνισε τη φύση ή τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου, πυροδοτώντας εικασίες ότι ο «νέος» πύραυλος μπορεί να ήταν το Hrim-2 ένα τακτικό ρωσικό πυραυλικό σύστημα για το οποίο ενδιαφέρθηκε αγοραστής από τη Μέση Ανατολή το 2014 αλλά τελικά η πώλησή του ακυρώθηκε μετά από παρέμβαση των ΗΠΑ.

Πύραυλος της σοβιετικής εποχής

«Ο Zelensky λέει πολλά πράγματα», είπε στο Sputnik ο Vasily Dandykin, Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής και ειδικός στους πυραύλους.
Δεν αποκλείει πάντως οι νέοι ισχυρισμοί του Zelensky για πυραύλους είναι απλώς «προπαγάνδα» με σκοπό να ενεργοποιήσουν τους υποστηρικτές του Κιέβου.
Ο Dandykin επεσήμανε ότι επιστρέφοντας στη σοβιετική εποχή, η ανάπτυξη τακτικών βαλλιστικών πυραύλων αφέθηκε στα γραφεία σχεδιασμού στη Ρωσία, με τη Σοβιετική Ουκρανία να επικεντρώνεται σε ICBM, διαστημικούς πυραύλους, αντιαεροπορικούς πυραύλους κ.λπ.
Η Ουκρανία έχασε ακόμη και πολλές από αυτές τις ικανότητες στις επόμενες δεκαετίες.
Ο αναλυτής δεν αποκλείει ότι ο «νέος» πύραυλος του Zelensky θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι ένας αναβαθμισμένος Tochka-U – ένας «σοβαρός» σοβιετικός πύραυλος με εμβέλεια βολής 120 χλμ και εξαιρετικά καταστροφική κεφαλή 420 κιλών.

tochka.JPG

Πιθανότατα είναι Oka του 1980 – Ο ρόλος της Βουλγαρίας

Δεν αποκλείεται, συνέχισε, να είναι ένας αναβαθμισμένος Oka – ένας σοβιετικός βαλλιστικός πύραυλος με βεληνεκές 400 χιλιόμετρα που εκκαθαρίστηκε από τα σοβιετικά αποθέματα στα τέλη της δεκαετίας του 1980 από τον Mikhail Gorbachev σε μια κοντόφθαλμη χειρονομία καλής θέλησης προς την Ουάσιγκτον.

Oka κατείχαν τρεις από τους συμμάχους της ΕΣΣΔ στην Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, και ο Dandykin δεν αποκλείει η Σόφια να έχει μεταφέρει την τεχνολογία πυραύλων στο Κίεβο ως στρατιωτική βοήθεια.

Απίθανο να πρόκειται για ανακατασκευή Iskander

Είναι επίσης απίθανο οι Ουκρανοί να προσπάθησαν να ανακατασκευάσουν τον ρωσικό πύραυλο Iskander με βάση ό,τι είχε απομείνει από αυτόν μετά τη χρησιμοποίησή του από τους Ρώσους.
«Αλλά αυτό είναι επίσης ένα ερώτημα.
Αυτή είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία, ακόμη και σε καιρό ειρήνης» είπε ο Dandykin.

Τι δείχνουν οι προμήθειες πυραύλων από τη Δύση

Σε κάθε περίπτωση, τα συνεχή αιτήματα του Zelensky για όπλα μεγάλου βεληνεκούς του ΝΑΤΟ – Taurus από τη Γερμανία, ATACMS από τις ΗΠΑ, κ.λπ., υποδηλώνουν περιορισμούς στον αμυντικό τομέα του ίδιου του Κιέβου, ειδικά εν μέσω τακτικών ρωσικών επιδρομών στην αμυντική βιομηχανία της Ουκρανίας, αλλά και λόγω κόστους και τις προηγμένες τεχνολογίες που απαιτούνται, τόνισε ο Dandykin.
«Νομίζω ότι η μεγάλης κλίμακας κατασκευή στην Ουκρανία είναι αδύνατη, γιατί είναι πολύ ακριβή, τεχνολογικά προηγμένη και δεν πιστεύω ότι έχουν τέτοιες ευκαιρίες, δεν έχουν τις δυνατότητες παραγωγής.
Δεν μπορούν όλοι να το αντέξουν οικονομικά - ακόμη πιο ανεπτυγμένες και πλουσιότερες χώρες.
Ακόμη και οι Αμερικανοί έχουν προβλήματα σε αυτό τον τομέα.
Άρα αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό», σημείωσε ο αναλυτής.
Η εμπειρία της Ουκρανίας με τον υποηχητικό αντιπλοϊκό πύραυλο cruise Neptune, ο οποίος βασίζεται επίσης σε σοβιετικό σχέδιο – τον Kh-35, δείχνει απόλυτα τους περιορισμούς του αμυντικού τομέα της χώρας», υπογράμμισε ο Dandykin.
Όποιους πυραύλους καταφέρει να παράγει η Ουκρανία, η ρωσική αεράμυνα θα είναι έτοιμη να τους αναχαιτίσει, πιστεύει ο Dandykin.
«Αναχαιτίζουμε το Tochka-U…
Η αεράμυνά μας, όπως παραδέχονται ακόμη και οι Δυτικοί, είναι η καλύτερη στον κόσμο σε όλους τους τομείς, από συγκροτήματα μικρής έως μεγάλης εμβέλειας» κατέληξε.

Οι θριαμβολογίες Zelensky

Η Ουκρανία πραγματοποίησε επιτυχώς δοκιμή του πρώτου της βαλλιστικού πυραύλου, όπως ισχυρίστηκε την Τρίτη (28/8/2024) ο παράνομος πρόεδρος της χώρας Volodymyr Zelensky.
Ο επικεφαλής του καθεστώτος του Κιέβου δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για τον πύραυλο, εντούτοις αρκέστηκε στο να επισημάνει ότι «υπήρξε μια θετική δοκιμή του πρώτου ουκρανικού βαλλιστικού πυραύλου.
Συγχαίρω τη βιομηχανία άμυνάς μας για αυτό».
Τόνισε, επίσης, ότι δίσταζε να αποκαλύψει αυτή την πληροφορία.
«Νομίζω ότι ήταν πολύ νωρίς για να μιλήσουμε γι' αυτό. Αλλά ήθελα το κοινό να εκτιμήσει τους ανθρώπους που εργάζονται ασταμάτητα στις αμυντικές επιχειρήσεις», πρόσθεσε.
Ο αντισυνταγματικός πρόεδρος υπενθύμισε επίσης το λανσάρισμα του πυραύλου-drone Palianytsia και τόνισε τη σοβαρότητα αυτών των εξελίξεων.
palianytsia.JPG

Ανακοίνωσε την πρώτη επιτυχημένη χρήση του ουκρανικού πυραύλου-drone Palianytsia, που συνέβη την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας.
Ο πύραυλος Palianytsia διαθέτει μεγάλα φτερά, τα οποία του επιτρέπουν να πετά σε μεγάλες αποστάσεις και να χτυπά στόχους κυρίως σε αεροδρόμια, πριν τα αεροπλάνα προλάβουν να απογειωθούν.
Στις αρχές Αυγούστου, ο Zelensky συνομίλησε με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Oleksandar Syrsky.
Ένα από τα θέματα της συζήτησης ήταν η παραγωγή πυραύλων στην Ουκρανία.
Ο Zelensky ανέφερε ότι η απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου διέθεσε πρόσθετη χρηματοδότηση για το ουκρανικό πρόγραμμα πυραύλων, γεγονός που θα οδηγήσει σε περισσότερους πυραύλους παραγωγής της χώρας.

Γιατί το Palyanitsa δεν θα προβληματίσει τους Ρώσους

Ο Oleg Tsarev αναφερόμενος στα λόγια του υπουργού Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Ουκρανίας Mikhail Fedorov διευκρίνισε ότι το κόστος του «Palyanitsa » είναι μικρότερο από ένα εκατομμύριο δολάρια.
«Δεν ξέρω για την εκτόξευση, αλλά άλλοι ειδικοί πιστεύουν ότι η νέα έκδοση «Palyanitsa» είναι ένα κανονικό jet UAV, το οποίο αποτελείται κατά 80% από κινεζικά εξαρτήματα.
Επιπλέον, το πραγματικό κόστος αυτού του μη επανδρωμένου πυραύλου είναι 60-90 χιλιάδες δολάρια, και όχι 1 εκατομμύριο.
Ταυτόχρονα, υπάρχουν σημαντικές διαφορές απόψεων ως προς το εύρος.

palya.png
Μερικά από τα λόγια του Zelensky υπονοούν εμβέλεια έως και 750 χιλιόμετρα άλλα δεν πραγματικά δεν φαίνεται να υπερβαίνει τα 70 χιλιόμετρα», έγραψε ο Tsarev.
Ο στρατιωτικός αναλυτής της Komsomolskaya Pravda Viktor Baranets είναι βέβαιος ότι τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας μπορούν εύκολα να αντιμετωπίσουν το Palyanitsa.
«Οι αξιωματικοί της αεράμυνας μας ισχυρίζονται ότι αυτό το drone δεν μπορεί να γίνει δύσκολος στόχος για τα σύγχρονα ραντάρ.
Μάλλον θα καταστραφεί τόσο από την υπογραφή του ραντάρ του στόχου όσο και από την παρουσία ενός κινητήρα turbojet πάνω του με αρκετά έντονο θερμικό αποτύπωμα.
Επιπλέον, το Palyanitsa είναι εξοπλισμένο με ηλεκτρονικά συστήματα πλοήγησης και ελέγχου.
Και αυτό το καθιστά ευάλωτο στις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού πολέμου. Ένα σημαντικό μέρος (έως 70–80%) των ουκρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχει μπλοκαριστεί επιτυχώς ή απομακρύνεται από την πορεία του.
Παρόμοιοι στόχοι καταστρέφονται με επιτυχία από τα συστήματα αεράμυνας Pantsir και Tor», δήλωσε ο Baranets.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης