Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Νότια Αφρική σταματά τις εξαγωγές βλημάτων Πυροβολικού προς τρίτες χώρες για να μην καταλήξουν στην Ουκρανία – Με ποιες ακυρώνει συμβόλαια

Η Νότια Αφρική σταματά τις εξαγωγές βλημάτων Πυροβολικού προς τρίτες χώρες για να μην καταλήξουν στην Ουκρανία – Με ποιες ακυρώνει συμβόλαια

Οι ιστορικοί δεσμοί του ANC με τη Ρωσία χρονολογούνται δεκαετίες πίσω

Σχετικά Άρθρα
Η Νότια Αφρική ανέστειλε την παράδοση βλημάτων πυροβολικού των 155 χιλιοστών στην Πολωνία, επικαλούμενη ανησυχίες ότι τα πυρομαχικά θα μπορούσαν να σταλούν στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Ezra Jele, επικεφαλής της γραμματείας του νοτιοαφρικανικού κυβερνητικού οργάνου που επιβλέπει τις συμβάσεις όπλων.
Μετά από δύο χρόνια αβεβαιότητας, ακύρωσε το συμβόλαιο.
Στις αρχές του 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Πολωνία, μαζί με αρκετές χώρες εκτός ΝΑΤΟ, παρήγγειλαν 55.000 βλήματα πυροβολικού Assegai από την Denel Munition, μια νοτιοαφρικανική εταιρεία και θυγατρική της γερμανικής κατασκευαστής όπλων Rheinmetall.
Εκείνη την εποχή, ο Jan-Patrick Helmsen, διευθύνων σύμβουλος της Denel Munition, εξέφρασε υπερηφάνεια για τη συμφωνία, επισημαίνοντας τη συνεχιζόμενη εμπιστοσύνη του ΝΑΤΟ στην παγκοσμίως αναγνωρισμένη τεχνολογία τους.
Ωστόσο, αργότερα εκείνο το έτος, η Εθνική Επιτροπή Ελέγχου Συμβατικών Όπλων της Νότιας Αφρικής (NCACC) διέκοψε την εκπλήρωση της σύμβασης.
Ενώ οι άδειες εξαγωγής στην Πολωνία και σε άλλες χώρες δεν ακυρώθηκαν, ανεστάλησαν επ' αόριστον, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα επίλυσης, σύμφωνα με τον Jele.
Η συμφωνία, αξίας περίπου 190 εκατομμυρίων złoty (44,5 εκατομμύρια ευρώ), ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά όπλων της Πολωνίας από τη Νότια Αφρική, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να κάνουν τη μεγαλύτερη παραγγελία.
Το NCACC ανέστειλε επίσης εν μέρει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία.
Οι ιστορικοί δεσμοί του ANC με τη Ρωσία χρονολογούνται δεκαετίες πίσω, με τη Σοβιετική Ένωση και την Κούβα να υποστηρίζουν το ANC κατά τη διάρκεια του αγώνα του ενάντια στο απαρτχάιντ, ενώ οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο χαρακτήρισαν τους ηγέτες του τρομοκράτες και κομμουνιστές.
Το Κογκρέσο των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στο απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική μόλις το 1986, ένα σημείο που η επαναστατική πτέρυγα του ANC εξακολουθεί να τονίζει κατά τη διάρκεια των ετήσιων συνεδριάσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης