Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα υποχωρήσει στο 24% το 2025 - Στο 3,4% η ανάπτυξη το 2024

ΔΝΤ: Ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα υποχωρήσει στο 24% το 2025 - Στο 3,4% η ανάπτυξη το 2024
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, «η σφιχτή νομισματική και εισοδηματική πολιτική θα επιβαρύνει την εγχώρια ζήτηση, φέρνοντας την ανάπτυξη το 2024 σε περίπου 3,4%»
Σχετικά Άρθρα
Μείωση του πληθωρισμού στην Τουρκία σε περίπου 24% το 2025, «βλέπει» το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι η αποκλιμάκωση άρχισε το καλοκαίρι.
«Μια στροφή στην οικονομική πολιτική από τα μέσα του 2023 οδήγησε σε σύσφιξη το συνολικό μείγμα πολιτικής της Τουρκίας, μειώνοντας απότομα τους κινδύνους κρίσης και αυξάνοντας την εμπιστοσύνη», ανέφερε το ΔΝΤ. «Μεσοπρόθεσμα, μια περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και η ανάπτυξη θα αυξηθεί προς το δυναμικό 3,5%-4%», ανέφερε το ΔΝΤ.
Παράλληλα, το ΔΝΤ επεσήμανε ότι ο γενικός πληθωρισμός στην Τουρκία άρχισε να χαλαρώνει αυτό το καλοκαίρι, αλλά εξακολουθεί να παραμένει υψηλός, προσθέτοντας: «Παρά τις ευνοϊκές επιδράσεις της βάσης, η ακόμη ισχυρή αδράνεια θα διατηρήσει τον πληθωρισμό γύρω στο 43% στο τέλος Δεκεμβρίου».
«Σύμφωνα με τις πολιτικές που ανακοίνωσαν οι αρχές, το προσωπικό του ΔΝΤ αναμένει ότι τόσο η αύξηση του ΑΕΠ (ακαθάριστο εγχώριο προϊόν) όσο και ο πληθωρισμός θα μειωθούν φέτος και το επόμενο έτος», ανέφερε επίσης.
Υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας διαμορφώθηκε στο 61,78% τον Ιούλιο, μειωμένος από 71,60% τον Ιούνιο και από 75,45% τον Μάιο.

Η αλλαγή στην οικονομική πολιτική

Από τον Ιούνιο του περασμένου έτους, οι τουρκικές αρχές έκαναν μια σημαντική στροφή στην οικονομική πολιτική, κυρίως με την αύξηση του βασικού επιτοκίου πολιτικής κατά συνολικά 4.150 μονάδες βάσης για να συγκρατήσουν την εκτίναξη του πληθωρισμού, επιδιώκοντας παράλληλα να μειώσουν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας και να ενισχύσουν τα αποθεματικά.
Αν και η στροφή στην πολιτική χαιρετίστηκε ευρέως από τις αγορές, είναι γνωστό ότι μια μεγαλύτερη περίοδος σφιχτής πολιτικής θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ζήτησης, επηρεάζοντας έτσι την κατανάλωση και την ανάπτυξη. «Η σφιχτή νομισματική και εισοδηματική πολιτική θα επιβαρύνει την εγχώρια ζήτηση, φέρνοντας την ανάπτυξη το 2024 σε περίπου 3,4%», ανέφερε το ΔΝΤ.
Η τουρκική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη 5,7% το α' τρίμηνο του έτους, σημειώνοντας έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς παγκοσμίως, αν και η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται ευρέως να μετριαστεί μετά από μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων. Η στατιστική υπηρεσία αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου την επόμενη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης