Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ιστορικό ατόπημα διολισθαίνει επικίνδυνα η Ευρωζώνη – Έτοιμος να ακυρώσει το Eurogroup της Βουδαπέστης ο Donohoe, λόγω Ρωσίας

Σε ιστορικό ατόπημα διολισθαίνει επικίνδυνα η Ευρωζώνη – Έτοιμος να ακυρώσει το Eurogroup της Βουδαπέστης ο Donohoe, λόγω Ρωσίας
Αρκετοί υπουργοί έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα παρευρεθούν στη συνάντηση ακόμη και αν πραγματοποιηθεί στην Ουγγαρία, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Christian Lindner και των ομολόγων του από την Εσθονία, τη Φινλανδία και τη Λιθουανία
Σε ιστορικό ατόπημα κινδυνεύει να πέσει η Ευρωζώνη, καθώς η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Βουδαπέστη τον επόμενο μήνα θα μπορούσε να ακυρωθεί λόγω της αυξανόμενης οργής για τους δεσμούς της Ουγγαρίας με τη Ρωσία.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, ο υπουργός Δημοσίων Δαπανών της Ιρλανδίας, Paschal Donohoe, θα αποφασίσει μέχρι την επόμενη εβδομάδα εάν θα πραγματοποιηθεί ή όχι το συμβούλιο.
Αυτή τη στιγμή, η συνάντηση, που είναι προγραμματισμένη για τις 13 Σεπτεμβρίου, εξακολουθεί θεωρείται ότι θα πραγματοποιηθεί επίσημα, δήλωσε εκπρόσωπος του Eurogroup.
Ωστόσο, ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι πραγματοποιούνται έντονες διαβουλεύσεις για να εκτιμηθεί πόσοι υπουργοί σκέφτονταν να το μποϊκοτάρουν, ανεξάρτητα από την απόφαση του Donohoe.
Οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Οικονομικών γίνονται γενικά μία φορά το μήνα — αλλά δύο φορές το χρόνο στη χώρα που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.
Λίγο αφότου η Ουγγαρία ανέλαβε τα ηνία τον Ιούλιο, ο πρωθυπουργός Viktor Orban, φίλος του Ρώσου Προέδρου Vladimir Putin, επισκέφθηκε το Κίεβο, τη Μόσχα, το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον σε μια προσπάθεια για «ειρηνευτικές αποστολές».
Ισχυρίστηκε, χωρίς εξουσιοδότηση, ότι εκπροσωπούσε την Ε.Ε.

Όλα θα κριθούν την ερχόμενη εβδομάδα

Προπαρασκευαστική συνάντηση με ανώτατους δημοσίους υπαλλήλους έχει προγραμματιστεί για τις 5 και 6 Σεπτεμβρίου.
Παραδόξως, προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το Eurogroup στον ιστότοπο του Συμβουλίου της ΕΕ.
Αρκετοί υπουργοί έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν θα παρευρεθούν στη συνάντηση ακόμη και αν πραγματοποιηθεί στην Ουγγαρία, συμπεριλαμβανομένου του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Christian Lindner και των ομολόγων του από την Εσθονία, τη Φινλανδία και τη Λιθουανία.
Τον Ιούλιο, αρκετές χώρες μποϊκόταραν τις υπουργικές συνεδριάσεις στη Βουδαπέστη ως αντίποινα κατά των επισκέψεων του Orban.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι τα ανώτατα στελέχη της δεν θα συμμετάσχουν σε καμία από τις συναντήσεις κατά τη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας της Ουγγαρίας, η οποία διαρκεί μέχρι το τέλος του έτους, προκαλώντας αγανάκτηση στη Βουδαπέστη.
Κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ τον Ιούλιο, πολλοί υπουργοί επέκριναν τον Orban ότι συναντήθηκε με τον Putin και δεν έδωσε προτεραιότητα στη βοήθεια για την Ουκρανία.
Πριν από το Eurogroup έχουν προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν αρκετές υπουργικές συναντήσεις.
Οι συγκεντρώσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ θα πραγματοποιηθούν αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες αντί στη Βουδαπέστη, αφού ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ μετέφερε την τοποθεσία.
Ο Donohoe πιθανότατα θα μετρήσει τη διάθεση στις συνομιλίες των Βρυξελλών πριν πάρει την απόφαση για το αν θα ακυρωθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης