Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Όνειρα θερινής νυκτός... της Δύσης ο παροπλισμός των S-400 - Η Τουρκία αποκλείει κάθε σενάριο υποχώρησης έναντι των ΗΠΑ

Όνειρα θερινής νυκτός... της Δύσης ο παροπλισμός των S-400 - Η Τουρκία αποκλείει κάθε σενάριο υποχώρησης έναντι των ΗΠΑ
Η Άγκυρα διαψεύδει τα σενάρια παροπλισμού των ρωσικών S-400
Σχετικά Άρθρα
Όνειρο θερινής νυκτός της Δύσης, θεωρούνται από την Τουρκία, τα σενάρια περί παροπλισμού των ρωσικών S-400, με στόχο την αγορά αμερικανικών F-35.
Σχολιάζοντας τις σχετικές πληροφορίες, που δημοσιεύθηκαν στην Cumhuriyet, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας διαμηνύει πως τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας βρίσκονται στην υπηρεσία της πολεμικής αεροπορίας της χώρας. Κατά συνέπεια κάθε... ελπίδα της Δύσης για υποχώρηση του προέδρου Recep Tayyip Erdogan έναντι των ΗΠΑ, πέφτει στο κενό... πόσο μάλλον πριν τις αμερικανικές εκλογές.

Τα... περίεργα σενάρια

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις... πληροφορίες που μετέδωσε η Cumhuriyet, η Τουρκία θέλει να αγοράσει νέας γενιάς μαχητικά αεροσκάφη F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη διάρκεια, λοιπόν, των διαπραγματεύσεων για την επιστροφή στο πρόγραμμα προμήθειας F-35, η Τουρκία φέρεται να είπε στην Ουάσιγκτον ότι για χάρη της απόκτησης στρατιωτικών αεροσκαφών δεν θα ενεργοποιούσε τα συστήματα αεράμυνας S-400 που αγόρασε από τη ρωσική πλευρά.
Ωστόσο, η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας είναι σαφής: «Η χώρα μας συνεχίζει να χρειάζεται συστήματα για τις ανάγκες αεράμυνας, το σύστημα αεράμυνας S-400 βρίσκεται σε υπηρεσία με την Πολεμική Αεροπορία».

Η διαμάχη με τις ΗΠΑ

Το 2017, η Τουρκία σύναψε σύμβαση με τη Ρωσία για την προμήθεια μιας συστοιχίας S-400, που παρέλαβε το 2019. Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν να εγκαταλειφθούν τα ρωσικά συστήματα υπέρ του Patriot, αλλά η Άγκυρα δεν συμφώνησε σε αυτό.
Ως αντίποινα, η Ουάσιγκτον απέκλεισε την Τουρκία από το πρόγραμμα προμήθειας των πιο πρόσφατων μαχητικών αεροσκαφών F-35 και επέβαλε κυρώσεις κατά των ηγετών της αμυντικής βιομηχανίας βάσει του νόμου CAATSA (Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων). Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακύρωσαν το κοινό μνημόνιο F-35 με την Τουρκία, υπογράφοντας το με τους επτά εναπομείναντες εταίρους του έργου F-35 - Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ολλανδία, Αυστραλία, Δανία, Καναδά και Νορβηγία.
Εν συνεχεία, ο Erdogan ανακοίνωσε την πρόταση των ΗΠΑ για αγορά F-16. Τον περασμένο Απρίλιο, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, είπε ότι η Άγκυρα θα λάβει πίσω τα χρήματα που καταβλήθηκαν για την αγορά του F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης