Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Στο πράσινο» η Wall Street με το βλέμμα στην αμερικανική οικονομία - Στο +1,2% ο Nasdaq

«Στο πράσινο» η Wall Street με το βλέμμα στην αμερικανική οικονομία - Στο +1,2% ο Nasdaq
Απώλειες άνω του 2% στη μετοχή της Nvidia
(Συνεχές update) Με κέρδη διαπραγματεύονται οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, εν μέσω αισιοδοξίας για την οικονομία των ΗΠΑ μετά τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για το ΑΕΠ. 
Συγκεκριμένα, η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ ήταν ισχυρότερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2024, λόγω της ανοδικής αναθεώρησης των καταναλωτικών δαπανών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3% για την περίοδο Απριλίου έως Ιουνίου, από την προηγούμενη εκτίμηση 2,8%. Οι καταναλωτικές δαπάνες επιταχύνθηκαν με ρυθμό 2,9% για την περίοδο, παρόλο που το ποσοστό αποταμίευσης αναθεωρήθηκε χαμηλότερα σε 3,3%, ή 0,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την αρχική εκτίμηση. Στο μέτωπο του πληθωρισμού, οι περισσότεροι δείκτες αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα. Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, μειώθηκε στο 2,5%. Ο δομικός πληθωρισμός, χωρίς τρόφιμα και ενέργεια, αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στο 2,8%. Και οι δύο μειώθηκαν κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα. Ωστόσο, ο σταθμισμένος δείκτης τιμών αυξήθηκε κατά 2,5%, υψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση 2,3%.
Οι επενδυτές αναμένουν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό (PCE) της αμερικανικής οικονομίας την Παρασκευή 30/8.

O βιομηχανικός Dow Jones οδεύει προς νέο ρεκόρ, ενώ ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 πλησιάζει το ιστορικό υψηλό των 5.667 μονάδων. Ο Nasdaq σημειώνει τα μεγαλύτερα κέρδη, με ώθηση από τεχνολογικές εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Οι τρεις κύριοι δείκτες στις 18:16 ώρα Ελλάδος (άνοιγμα στις 16:30): 

Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-08-29_181632.png

Τα οικονομικά στοιχεία για τις ΗΠΑ που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής την τρέχουσα εβδομάδα

Μικρή μείωση κατέγραψε ο ρυθμός υποβολής νέων αιτημάτων για λήψη επιδόματος
στις ΗΠΑ, με την αγορά εργασίας της χώρας να επιβεβαιώνει ότι διατηρείται σε καλή κατά βάση κατάσταση. Ειδικότερα, την τελευταία εβδομάδα υπέβαλαν αίτημα για έναρξη λήψης επιδόματος ανεργίας 231.000 Αμερικανοί, αριθμός ελάχιστα μειωμένος από τους 233.000 της εβδομάδας που είχε προηγηθεί. Η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε 232.000 νέα αιτήματα, όσα περίπου υποβλήθηκαν.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων υποχώρησε στα 231.500 νέα αιτήματα από τα 236.250.
Σε επίπεδο παράτασης ήδη υφιστάμενου επιδόματος, μία ένδειξη του ρυθμού των προσλήψεων, υποβλήθηκαν 1,868 εκατ. αιτήματα. Αριθμός μεγαλύτερος μεν από τα 1,855 εκατ. της εβδομάδας που είχε προηγηθεί αλλά μικρότερος από τα 1,87 εκατ. που προέβλεπε η μέση εκτίμηση των αναλυτών.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, αν και οι Αμερικανοί φάνηκαν περισσότερο ανήσυχοι για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με την έρευνα του Conference Board.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε στις 103,3 μονάδες τον Αύγουστο από την ανοδικά αναθεωρημένη μέτρηση του Ιουλίου στις 101,9 μονάδες. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον δείκτη κοντά στις 100,3 μονάδες.  

Όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα 26/8, η αξία των παραγγελιών βασικών κεφαλαιουχικών αγαθών -δείκτης για επενδύσεις σε εξοπλισμό που δεν περιλαμβάνει αεροσκάφη και στρατιωτικό υλικό- μειώθηκε κατά 0,1% τον Ιούλιο 2024 μετά την αναθεωρημένη άνοδο 0,5% τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.Οι παραγγελίες για διαρκή καταναλωτικά αγαθά, όπως συσκευές, αεροσκάφη και υπολογιστές, αυξήθηκαν τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, με ώθηση από τη ζήτησης στον εξοπλισμό για μεταφορές.
Ειδικότερα, σημείωσαν άνοδο 9,9%, αντιστρέφοντας μια πτώση 6,9% τον Ιούνιο και ξεπερνώντας εύκολα την εκτίμηση του Dow Jones για αύξηση 4%.
Ωστόσο, εξαιρουμένου του κλάδου μεταφορών, που παρουσίασε αύξηση 34,8%, οι παραγγελίες μειώθηκαν 0,2%.
Εξαιρουμένου του αμυντικού τομέα, οι παραγγελίες αυξήθηκαν 10,4% μετά από πτώση 7,5%.

Παράλληλα, ανοδικά για 17ο διαδοχικό μήνα κινήθηκαν οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ, τον Ιούνιο 2024, φθάνοντας σε νέο επίπεδο - ρεκόρ.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller (καταγράφει τις τιμές σε 20 μητροπολιτικές περιοχές) αυξήθηκε 0,4% σε σύγκριση με τον Μάιο 2024, ενώ σε ετήσια βάση ενισχύθηκε 6,5%.
Ο ευρύτερος εθνικός δείκτης κατέγραψε άνοδο των τιμών κατά 5,4% σε ετήσια βάση και 0,2% σε μηνιαία.

Απογοήτευσαν... τα δισεκατομμύρια 

Η μετοχή της Nvidia καταγράφει «βουτιά» άνω του 2% στη Wall Street, παρά τα ασύλληπτα οικονομικά μεγέθη που παρουσίασε την Τετάρτη 28/8.
Ο τεχνολογικός κολοσσός πέτυχε επιδόσεις - ρεκόρ πέτυχε και το β' οικονομικό τρίμηνο (έληξε 28 Ιουλίου 2024), με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται σε 16,6 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά +168% σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του περασμένου έτους.
Τα έσοδα του τεχνολογικού κολοσσού για την ίδια χρονική περίοδο ενισχύθηκαν κατά +122% και έφθασαν τα 30 δισ. δολάρια, επίσης ρεκόρ.
Επισημαίνεται πως η εταιρεία ενέκρινε νέα επαναγορά - μαμούθ μετοχών της, ύψους 50 δισ. δολαρίων.
Κατά το α' εξάμηνο χρήσης, η Nvidia επέστρεψε 15,4 δισ. δολάρια στους μετόχους με τη μορφή μερισμάτων. 
Σε ό,τι αφορά στο γ' τρίμηνο χρήσης, η εταιρεία αναμένει έσοδα 32,5 δισ. δολάρια, συν ή πλην 2%, ενώ τα μεικτά περιθώρια κέρδους αναμένεται να κυμανθούν γύρω από το 75%. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης