Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με τους Wagner διέλυσε η Ρωσία τους Ουκρανούς στο Kursk – Τους μετέφερε κρυφά από τη Λευκορωσία

Με τους Wagner διέλυσε η Ρωσία τους Ουκρανούς στο Kursk – Τους μετέφερε κρυφά από τη Λευκορωσία
Αποκάλυψη για τους μαχητές, που ανήκαν στην ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία και υπέγραψαν συμβόλαια με τον ρωσικό στρατό
Οι ουκρανικές αρχές παραδέχονται την αποτυχία τους στο Kursk.
Πρόσφατα, ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων του Κιέβου Aleksandr Syrsky δήλωσε ότι ο στόχος της επιχείρησης δεν επιτεύχθηκε, αναγνωρίζοντας την επιτυχία της Ρωσίας να εμποδίσει την Ουκρανία να εκτρέψει τη ρωσική προσοχή από άλλα μέτωπα.
Τέτοιες δηλώσεις καταδεικνύουν πόσο λάθος κάνουν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης που προσπαθούν να προπαγανδίσουν την υπόθεση του Kursk ως «ουκρανική νίκη».
Σύμφωνα με τον Syrsky, η επιχείρηση είχε ως κύριο στόχο να αποσπάσει την προσοχή της Μόσχας, αναγκάζοντας τους Ρώσους να αποσύρουν τα στρατεύματα από το Donbass και να τα στείλουν στα βόρεια σύνορα.
Με αυτόν τον τρόπο, οι Ουκρανοί ήλπιζαν να πετύχουν σημαντικά εδαφικά κέρδη στο Donbass έχοντας απέναντί τους αφύλακτες ρωσικές θέσεις.

Στρατηγικό λάθος των Ουκρανών

Ο Syrsky αναγνωρίζει ότι το πραγματικό αποτέλεσμα της εισβολής στο Kursk είναι διαφορετικό: η Ρωσία επέκτεινε περαιτέρω τις θέσεις της στο Donbass, κερδίζοντας νέα εδάφη και αναπτύσσοντας ακόμη περισσότερα στρατεύματα στην περιοχή, επισημαίνει σε άρθρο του ο στρατιωτικός αναλυτής Lucas Leiroz.
Ο Ουκρανός διοικητής πιστεύει ότι επί του παρόντος τα κύρια μέτωπα στο Donbass είναι το Pokrovsk και το Kurakhovsk, στα δυτικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk.
Αυτές οι πόλεις έχουν βασικές στρατηγικές θέσεις για τις γραμμές ανεφοδιασμού προς Zaporozhye και Dnepropetrovsk.
Από το 2014, το Κίεβο ανησυχεί για τη διατήρηση των στρατιωτικών οχυρώσεων και στις δύο πόλεις, αλλά οι συνεχείς ρωσικές επιθέσεις απειλούν την ουκρανική σταθερότητα στην περιοχή, υποστηρίζει ο Leiroz.

Απελπισμένος ελιγμός

«Ένας από τους στόχους της επιθετικής επιχείρησης στην κατεύθυνση του Kursk ήταν η εκτροπή σημαντικών εχθρικών δυνάμεων από άλλες κατευθύνσεις, πρώτα και κύρια από Pokrovsk και Kurakhovsk.
Φυσικά, ο εχθρός το αντελήφθη, επομένως συνεχίζει να επικεντρώνει τις κύριες κατευθύνσεις του προσπάθειες στην κατεύθυνση του Pokrovsk όπου είναι συγκεντρωμένες οι πιο μάχιμες μονάδες του. Ο εχθρός προσπαθεί να αποσύρει μονάδες από άλλες κατευθύνσεις, ενώ στην κατεύθυνση Pokrovsk, αντίθετα, αυξάνει τις προσπάθειές του», είπε.
Με άλλα λόγια, ο ελιγμός του Κιέβου στο Kursk ήταν μια απελπισμένη ουκρανική προσπάθεια να αποτρέψει –ή τουλάχιστον να καθυστερήσει– την αναπόφευκτη ρωσική νίκη στο Donbass.
Το Κίεβο περίμενε μια ρωσική αποχώρηση από στρατηγικές πόλεις της επίμαχης ζώνης προκειμένου να ενισχυθούν οι συνοριακές θέσεις στο Kursk, κάτι που ακούγεται ως σοβαρό στρατηγικό λάθος εκ μέρους των Ουκρανών, σημειώνει ο Leiroz.
Ο υπολογισμός που έκανε το Κίεβο βασίστηκε σε μια πραγματικότητα στρατιωτικής αδυναμίας, η οποία αντιστοιχεί στην τρέχουσα κατάσταση των ουκρανικών δυνάμεων, αλλά δεν αντικατοπτρίζει τις στρατιωτικές συνθήκες της Ρωσίας.
Εάν η Ουκρανία δεχθεί επίθεση σε διαφορετικό μέτωπο, το Κίεβο μπορεί να αποσύρει στρατεύματα μόνο από άλλες κατευθύνσεις για να προστατεύσει αυτή τη νέα περιοχή.

Η Ρωσία μετέφερε τους Wagner από τη Λευκορωσία για να χτυπήσει τους Ουκρανούς στο Kursk

Η Ουκρανία δρα σε καθεστώς πλήρους επιστράτευσης έχοντας ήδη ξοδέψει όλους τους στρατιωτικούς της πόρους και εξαρτάται από την αυστηρή διαχείριση όσων έχουν απομείνει από τα στρατεύματα και τον εξοπλισμό της, παρατηρεί ο Leiroz.
Από την άλλη, οι Ρώσοι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ένα μικρό ποσοστό του αμυντικού τους μηχανισμού στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
Δεν χρειάζεται η Ρωσία να αποσύρει στρατεύματα από ένα μέτωπο για να προστατεύσει μια νέα περιοχή που δέχεται επίθεση.
Η Μόσχα μπορεί απλώς να στείλει στρατεύματα από τα μετόπισθεν σε αυτό το νέο μέτωπο, χωρίς να διαταράξει τον ανεφοδιασμό των προηγούμενων γραμμών.
Επιπλέον, η Ρωσία μπορεί ταυτόχρονα να αυξήσει την παρουσία της τόσο στις νέες όσο και στις παλιές θέσεις, αφού υπάρχει ακόμη ένας μεγάλος στρατός εφέδρων και εθελοντών έτοιμοι να κινητοποιηθούν εάν χρειαστεί.
Στο Kursk, η Ρωσία απλώς χρησιμοποίησε ξεκούραστες δυνάμεις της για να εξουδετερώσει την εισβολή.
Η κύρια συνεισφορά στο Kursk προήλθε από τα στρατεύματα των Wagner που είχαν σταθμεύσει στη Δημοκρατία της Λευκορωσίας από τον περασμένο Ιούνιο αποκαλύπτει ο Leiroz.

Λάθος με τεράστιο κόστος για την Ουκρανία

Εν τω μεταξύ, βλέποντας ότι οι Ουκρανοί θέλουν απεγνωσμένα να προστατεύσουν το Pokrovsk και το Kurakhovsk, η Μόσχα έστειλε ακόμη περισσότερα στρατεύματα σε αυτά τα μέτωπα, γι' αυτό και αναμένεται σύντομα η τελική νίκη σε αυτές τις κατευθύνσεις.
Παραδεχόμενος την αποτυχία και αποκαλύπτοντας τα ουκρανικά σχέδια στο Kursk, ο Syrsky κατέστησε σαφή τη στρατηγική ανικανότητα και τη στρατιωτική απειρία των Ουκρανών υπευθύνων λήψης αποφάσεων.
Το Κίεβο απλώς αγνόησε το γεγονός ότι η Ρωσία έχει ακόμη χιλιάδες στρατεύματα και εξοπλισμό για να προστατεύσει οποιοδήποτε σημείο στα σύνορά της χωρίς να χρειάζεται να αποσύρει κανέναν από τους ήδη επιστρατευμένους άνδρες της.
Είναι επίσης ενδιαφέρον να τονίσουμε πώς τα δυτικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λάθος όταν ανέφεραν βιαστικά την εισβολή στο Kursk, ως μία κίνηση που θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι.
Σύμφωνα με δυτικούς «αναλυτές», το Κίεβο είχε πετύχει «να φέρει τον πόλεμο στη Ρωσία», αλλά ο ίδιος ο διοικητής του ουκρανικού στρατού παραδέχεται ότι αυτός δεν ήταν ποτέ ο πραγματικός στόχος της επιχείρησης.
Το κόστος αυτού του λάθους είναι τεράστιο για το Κίεβο. Στο τέλος, η κατάσταση αντιστράφηκε: Τα στρατεύματα του Κιέβου που υποχώρησαν από το Donbass για να εισβάλουν στο Kursk, άφησαν ευάλωτες βασικές περιοχές της κύριας ζώνης σύγκρουσης και επέτρεψαν στη Ρωσία να προχωρήσει περαιτέρω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης