Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Οι επενδυτές «βλέπουν» μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο 2024

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Οι επενδυτές «βλέπουν» μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο 2024
Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε ο γερμανικός δείκτης DAX
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα (29/8) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς δέχθηκαν ώθηση από τις προσδοκίες για νέα μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου 2024, απόρροια του μειωμένου πληθωρισμού στη γερμανική οικονομία.
Ο -ετήσιος- πληθωρισμός στη Γερμανία κατέγραψε αιφνιδιαστική μείωση στο 2% τον Αύγουστο του 2024, υποχωρώντας αισθητά από το 2,6% του Ιουλίου, ενώ διέψευσε και τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών που περίμεναν μικρότερη πτώση στο 2,3%. Στη μηνιαία δε σύγκριση Αυγούστου - Ιουλίου οι τιμές ήταν μειωμένες κατά 0,2% μετά τη μηνιαία αύξηση κατά 0,5% που είχε προηγηθεί και έναντι της εκτίμησης ότι θα παρέμεναν αμετάβλητες (0%). Παρομοίως, με βάση τα γερμανικά εθνικά πρότυπα ο ΔΚΤ υποχώρησε τον Αύγουστο στο 1,9% από το 2,3%, με μηνιαία πτώση 0,1% έναντι μηνιαίας αύξησης 0,3% που είχε προηγηθεί.
Εν τω μεταξύ, στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου έτους υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ισπανία. Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη η εθνική στατιστική υπηρεσία, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις για αύξηση 2,5% σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων. Η τρίτη συνεχόμενη μηνιαία επιβράδυνση προήλθε χάρη στη μείωση του κόστους των καυσίμων, καθώς και των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών. Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν υπολογίζει τις τιμές της ενέργειας και ορισμένων τροφίμων, μετριάστηκε στο 2,7%.

Αναλυτικά, το κλείσιμο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων:

Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-08-29_191149.png

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε 0,76% και έκλεισε στις 524,58 μονάδες.

Πως έκλεισαν οι ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές:

2_69.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης