Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Χέρι» στα ορυχεία της Νότιας Κορέας βάζουν οι ΗΠΑ – Ο ρόλος του βολφραμίου στη βιομηχανία όπλων και τσιπ

«Χέρι» στα ορυχεία της Νότιας Κορέας βάζουν οι ΗΠΑ – Ο ρόλος του βολφραμίου στη βιομηχανία όπλων και τσιπ
Το βολφράμιο είναι ένα εξαιρετικά σκληρό μέταλλο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή όπλων, ημιαγωγών και βιομηχανικών μηχανών κοπής
«Χέρι» στα κρίσιμα ορυχεία της Νότιας Κορέας βάζουν οι ΗΠΑ, εποφθαλμιώντας ένα από τα πιο κρίσιμα μέταλλα που διαθέτει η χώρα.
Ερευνητές της κυβέρνησης των ΗΠΑ επισκέφθηκαν πρόσφατα ένα ορυχείο της Νότιας Κορέας για να αξιολογήσουν την πρόοδο προς την ενίσχυση της προμήθειας ενός κρίσιμου μετάλλου που ονομάζεται βολφράμιο από περιοχές εκτός Κίνας.
Το ορυχείο Sangdong, που ανήκει σε θυγατρική της Almonty Industries με έδρα τον Καναδά, πρόκειται να ξαναρχίσει τη λειτουργία του φέτος.
Το βολφράμιο είναι ένα εξαιρετικά σκληρό μέταλλο που χρησιμοποιείται για την κατασκευή όπλων, ημιαγωγών και βιομηχανικών μηχανών κοπής.
Με την Κίνα να κυριαρχεί πάνω από το 80% της εφοδιαστικής αλυσίδας του μετάλλου, η Almonty ισχυρίζεται ότι το ορυχείο θα μπορούσε δυνητικά να παράγει το 50% της υπόλοιπης προσφοράς βολφραμίου στον κόσμο.
Οι ΗΠΑ δεν έχουν εξορύξει εμπορικά βολφράμιο από το 2015, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση του US Geological Survey, μιας κυβερνητικής υπηρεσίας που αναλύει τη διαθεσιμότητα φυσικών πόρων.
Αλλά το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ θα κάνει μια «σημαντική ενημέρωση» σχετικά με την αξιολόγησή της επίσκεψης των ερευνητών στο ορυχείο στην έκθεσή του για το 2025 που αναμένεται να δημοσιευτεί τους πρώτους τρεις μήνες του επόμενου έτους.

Ζήτημα εθνικής ασφάλειας

Η κυβέρνηση Biden εντόπισε κρίσιμα ορυκτά και ανακοίνωσε δασμούς στο βολφράμιο και άλλα ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας.
«Από τα 35 ορυκτά προϊόντα που θεωρούνται κρίσιμα από το Υπουργείο Εσωτερικών, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαρτώνται 100% από ξένες πηγές για 13 το 2019», σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ.
Η Almonty είπε ότι ξοδεύει τουλάχιστον 125 εκατομμύρια δολάρια για να ανοίξει ξανά το ορυχείο Sangdong, το οποίο έκλεισε τη δεκαετία του 1990.
Η Κίνα, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, άρχισε να χρησιμοποιεί τη μόχλευση της σε τμήματα της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού κρίσιμων ορυκτών για τον έλεγχο των εξαγωγών.
Το Πεκίνο έχει αποφύγει μέχρι στιγμής οποιουσδήποτε περιορισμούς στο βολφράμιο.
Ωστόσο, οι επικείμενοι κανόνες για τον περιορισμό των εξαγωγών ενός παρόμοιου μετάλλου που ονομάζεται αντιμόνιο έχουν αυξήσει τις προσδοκίες ότι το βολφράμιο θα υπόκειται σύντομα σε περισσότερους κινεζικούς περιορισμούς εξαγωγών.

Ο ρόλος του Trump

«Εάν ο Donald Trump κερδίσει την προεδρία των ΗΠΑ και ακολουθήσει την απειλή του να αυξήσει δραματικά τους δασμούς στην Κίνα, το Πεκίνο μπορεί να απαντήσει με νέους ελέγχους εξαγωγών σε κρίσιμα ορυκτά ή να αναπτύξει τους υπάρχοντες ελέγχους πιο δυναμικά», δήλωσε ο Gabriel Wildau, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία συμβούλων Teneo.
«Οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές μπορούν επίσης να εφαρμόζουν ελέγχους επιλεκτικά, αρνούμενοι τα ορυκτά σε συγκεκριμένες ξένες εταιρείες που θεωρούνται ότι υποστηρίζουν την ατζέντα τεχνολογικού περιορισμού της Ουάσιγκτον».
Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ έχει ήδη χορηγήσει 151 εκατ. δολάρια για να ενθαρρύνει την εγχώρια εξόρυξη και την επεξεργασία κρίσιμων ορυκτών και τα δυτικά έθνη αναμένεται να ανταποκριθούν στην «βαθμονομημένη εργαλειοποίηση κρίσιμων ορυκτών από το Πεκίνο επιταχύνοντας τις προσπάθειες για μείωση της εξάρτησης από την Κίνα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης