Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαρώνει το AfD στη Γερμανία – «Επιχείρηση» τρομοκρατίας στη Θουριγγία, ποιοι επικαλούνται τον Hitler

Σαρώνει το AfD στη Γερμανία – «Επιχείρηση» τρομοκρατίας στη Θουριγγία, ποιοι επικαλούνται τον Hitler
Ο Adolf Hitler μπόρεσε αρχικά να ανέλθει στην εξουσία μέσα από τις εκλογές πρώτα στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας και αργότερα σε εθνικό επίπεδο
Σχεδόν 35 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ένα «οδοντωτό» πολιτικό σχίσμα διατρέχει τη χώρα, ιχνηλατώντας τα πρώην σύνορα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας, παρατηρεί σε ανάλυσή του το Politico.
Στην ανατολική πλευρά του χάσματος, το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) διογκώνεται παρά τον αυξανόμενο ριζοσπαστισμό του και τις επίμονες προειδοποιήσεις από τους κυρίαρχους ηγέτες ότι είναι ένα εξτρεμιστικό, ακόμη και ναζιστικό, κόμμα.
Εν όψει τριών πολιτειακών εκλογών σε όλη την ανατολική Γερμανία τον Σεπτέμβριο - συμπεριλαμβανομένης της Σαξονίας και της Θουριγγίας αυτήν την Κυριακή - το άλλοτε περιθωριακό κόμμα έρχεται πρώτο ή σχεδόν πρώτο σε όλες τις αναμετρήσεις.
Αυτή η επιτυχία οφείλεται στις ολοένα και πιο βαθιές ρίζες του κόμματος σε μικρές πόλεις στα ανατολικά, όπως η Großschirma.
Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί ψηφοφόροι στην ανατολική Γερμανία αγκαλιάζουν ολοένα και περισσότερο την ακροδεξιά δείχνει το βασικό ζήτημα που κρύβεται πίσω από το χάσμα: μια έντονη απώλεια εμπιστοσύνης στα κυρίαρχα κόμματα, τους θεσμούς και τα μέσα ενημέρωσης.
Μόνο στο κρατίδιο της Σαξονίας, μόνο το 41% των ανθρώπων είναι ικανοποιημένοι με τη λειτουργία της δημοκρατίας τους, σύμφωνα με έρευνα που ανατέθηκε από την κυβέρνηση της πολιτείας.
Μόνο ένας στους δέκα ανθρώπους είπε ότι εμπιστεύεται τα πολιτικά κόμματα και μόνο το 15% είπε ότι εμπιστεύεται τα μέσα ενημέρωσης.

Εδραιώνεται το AfD

Το AfD, ενώ υποθάλπει επίμονα αυτή τη δυσπιστία, έχει μπει στο κενό, εδραιώνεται όλο και περισσότερο στην κοινωνία της ανατολικής Γερμανίας στο πιο τοπικό επίπεδο.
Για το AfD, όλα είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής: Άρχισε κερδίζοντας σε δήμους και πολιτειακά κοινοβούλια σε όλη την ανατολή.
Αυτή η κυριαρχία, σύμφωνα με τη σκέψη, θα εδραιώσει το κόμμα παρά τον εξτρεμισμό του, επιτρέποντάς του μια μέρα να επεκταθεί στα υψηλότερα επίπεδα της εθνικής διακυβέρνησης.
Φιγούρες όπως ο Rolf Weigand είναι κρίσιμες για αυτήν τη στρατηγική.
Τον Μάρτιο, ο Weigand κέρδισε σχεδόν το 60% των ψήφων σε εκλογές για τον δήμαρχο της Großschirma έναντι δύο άλλων κεντρώων υποψηφίων.
Λόγω τεχνικού χαρακτήρα, η ψηφοφορία ακυρώθηκε, αναγκάζοντας τον Weigand να είναι υποψήφιος ξανά αυτήν την Κυριακή.
Αυτή τη φορά, τρέχει χωρίς αντίπαλο.

Πολεμούν το AfD οι αρχές

Η αύξηση της υποστήριξης για το AfD έρχεται παρά το γεγονός ότι οι εγχώριες αρχές πληροφοριών σε κρατικό επίπεδο έχουν ταξινομήσει τα τοπικά παραρτήματα του κόμματος τόσο στη Σαξονία όσο και στη Θουριγγία ως εξτρεμιστικές οργανώσεις που στοχεύουν να υπονομεύσουν τη γερμανική δημοκρατία.
Αλλά σε πόλεις όπως η Großschirma, το AfD είναι ήδη σχεδόν ένα κοινό γεγονός.
Στην επέτειο της πυροσβεστικής, οι πολίτες - ακόμη και αυτοί που δεν υποστηρίζουν το κόμμα του - επαίνεσαν τον δήμαρχο.
Ο Weigand, κάποια στιγμή, απευθύνθηκε στο πλήθος.
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ που ήσασταν πάντα μαζί τόσο καλά, που υποστηρίζετε ο ένας τον άλλον, που ήρθατε πραγματικά μαζί ως ένα», είπε, κερδίζοντας ένα ενθουσιώδες χειροκρότημα όταν ολοκλήρωσε.

Το τείχος προστασίας καταρρέει

Οι ηγέτες των κυρίαρχων κομμάτων της Γερμανίας έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι ο Adolf Hitler μπόρεσε αρχικά να ανέλθει στην εξουσία στις κάλπες — και ότι οι συντηρητικοί στη συνέχεια βοήθησαν στην εδραίωση των Ναζί συμμετέχοντας σε κυβερνήσεις συνασπισμού μαζί τους, πρώτα στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας και αργότερα σε εθνικό επίπεδο.
Προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη αυτής της ιστορίας, τα κυρίαρχα κόμματα ορκίζονται τώρα ότι θα διατηρήσουν ένα Brandmauer, ή τείχος προστασίας, γύρω από το AfD, αρνούμενοι να τους συμπεριλάβουν σε κυβερνήσεις συνασπισμού — ή, εν προκειμένω, να συνεργαστούν με το κόμμα για τη θέσπιση οποιουδήποτε είδους της νομοθεσίας.
Οι ηγέτες του AfD, ωστόσο, σκοπεύουν να γκρεμίσουν το τείχος προστασίας καθιστώντας αδύνατη την αποφυγή συνεργασίας με το κόμμα σε μικρές πόλεις.
Αν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι χρειαστεί να συνεργαστούν με το AfD για να κάνουν πράγματα τόσο καθημερινά όπως η επισκευή δρόμων και σχολείων, η σκέψη τους είναι ότι τα κυρίαρχα κόμματα θα αναγκαστούν μια μέρα να συνεργαστούν με το κόμμα σε πιο κρίσιμα ζητήματα πολιτικής.
«Εάν οι άνθρωποι έρθουν σε άμεση επαφή με το AfD στην τοπική αυτοδιοίκηση, έρθουν σε επαφή και επίσης αναγνωρίσουν ότι εκεί γίνονται ρεαλιστικές πολιτικές, τότε αυτό είναι φυσικά μια προέλευση ή μια πιθανή αρχή για συνεργασία σε άλλα επίπεδα», δήλωσε ο Torben Braga, μέλος του AfD και βουλευτής στη Θουριγγία, που θεωρείται ένας από τους κύριους στρατηγούς του κόμματος στην ανατολική Γερμανία.
Λόγω της δημοτικότητας του AfD στην τοπική πολιτική στα ανατολικά, το τείχος προστασίας έχει ήδη από πολλές απόψεις πέσει.
Μεταξύ 2019 και 2023, υπήρξαν περισσότερες από 120 περιπτώσεις συνεργασίας στην τοπική αυτοδιοίκηση μεταξύ του AfD και των κυρίαρχων κομμάτων, πιο συχνά με το CDU, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε από το προοδευτικό Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ.
Παραδείγματα αυτής της συνεργασίας περιλαμβάνουν μια περίπτωση στη Σαξονία όπου τα κυρίαρχα κόμματα σε ένα δημοτικό συμβούλιο υποστήριξαν μια πρόταση της AfD για την απαγόρευση της χρήσης ουδέτερης ως προς το φύλο γλώσσας στη διαφήμιση για το θέατρο της πόλης.
Σε μια άλλη περίπτωση στη Θουριγγία, τα κύρια κόμματα υποστήριξαν μια πρόταση του AfD για ψηφοφορία για την απόλυση ενός αριστερού δημάρχου.

Η αποδυνάμωση της αντίστασης

Πολλοί ντόπιοι λένε ότι, παρά την θετική εικόνα που προβάλλουν πολλοί πολιτικοί του AfD της μικρής πόλης, η πολιτική στην περιοχή γίνεται όλο και πιο ωμή από την άνοδο του κόμματος.
Υπάρχουν πιο έντονα παραδείγματα του ολοένα και πιο τεταμένου πολιτικού κλίματος.
Ο Dirk Neubauer, ένας ανεξάρτητος που υπηρέτησε ως επίτροπος της κομητείας στην οποία ανήκει η Großschirma, ήταν επί μακρόν ένας από τους πιο σκληρούς επικριτές του AfD στην περιοχή.
«Είμαστε πραγματικά σε ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι εδώ», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα μετά την ισχυρή απόδοση του AfD στη Σαξονία στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
«Δεν ξαναγράφουμε ιστορία, επαναλαμβάνουμε την ιστορία».
Όμως τον Ιούλιο, ο Neubauer παραιτήθηκε απότομα, επικαλούμενος απειλές από ακροδεξιούς εξτρεμιστές.
«Εδώ και μήνες, βρίσκομαι αντιμέτωπος με μια προσωπική, διάχυτη απειλή από δεξιές ομάδες», είπε σε άλλο μήνυμα βίντεο.
«Λαμβάνω ανώνυμες επιστολές, λαμβάνω ανώνυμα email, είχα μία ή δύο προσωπικές αντιπαραθέσεις», συνέχισε, προσθέτοντας: «Όλα αυτά έχουν επεκταθεί στον ιδιωτικό μου κύκλο και έχω φτάσει σε ένα σημείο όπου λέω: «Φτάνει πια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης