Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεγάλο πλήγμα για το γόητρο των ΗΠΑ η καταστροφή του πρώτου F-16, είτε από Ρώσους… είτε από Patriot

Μεγάλο πλήγμα για το γόητρο των ΗΠΑ η καταστροφή του πρώτου F-16, είτε από Ρώσους… είτε από Patriot
Oοποιαδήποτε απώλεια F-16 που δίνει η Δύση και η εξόντωση εκπαιδευμένων πιλότων θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητα της Ουκρανίας να χειρίζεται F-16 βραχυπρόθεσμα ως μέρος της συνδυασμένης αεροπορικής ομπρέλας της
Η Wall Street Journal ανέφερε ότι το πρώτο ουκρανικό αεροσκάφος F-16 συνετρίβη λίγες εβδομάδες αφότου ήρθε στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Αμερικανού αξιωματούχου που επικαλείται η εφημερίδα, το αεροσκάφος καταστράφηκε ως αποτέλεσμα συντριβής που σημειώθηκε στις 26 Αυγούστου.
Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, το αεροσκάφος δεν καταρρίφθηκε από ρωσικά πυρά, αλλά καταστράφηκε κατά τη μαζική ρωσική νυχτερινή επίθεση σε ουκρανικές στρατιωτικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα.
«Προφανώς, η συντριβή οφειλόταν σε λάθος πιλότου», γράφει η Wall Street Journal.
Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία κρύβει το γεγονός και δεν ανέφερε τη συντριβή.
Ωστόσο, η απώλεια δεν ήταν εύκολο να κρυφτεί.
Στις 28 Αυγούστου, Ουκρανοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν τον θάνατο ενός από τους Ουκρανούς πιλότους που εκπαιδεύτηκαν στο εξωτερικό για να πετά με F-16.
Οι Ουκρανοί επιβεβαίωσαν ότι ο πιλότος Aleksey Mes πέθανε στις 26 Αυγούστου.
Προφανώς, ο θάνατός του συνδέεται με την αναφερόμενη συντριβή.
Αφού οι αναφορές για την απώλεια F-16 έγιναν πρωτοσέλιδα, το Κίεβο αναγκάστηκε να το αναγνωρίσει.
Τόσο η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας ανέφεραν τον θάνατο του πιλότου σχεδόν μια εβδομάδα αφότου πέθανε και το F-16 καταστράφηκε.
Σύμφωνα με τη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας, ο πιλότος πέθανε στις 26 Αυγούστου, όταν απέκρουε χτυπήματα ρωσικών drones και πυραύλων.
Φέρεται να κατέστρεψε τρεις πυραύλους κρουζ και ένα UAV καμικάζι.
Το Γενικό Επιτελείο ανέφερε ότι χάθηκε η επικοινωνία με ένα από τα F-16, το αεροσκάφος συνετρίβη, ο πιλότος σκοτώθηκε.
Ο ουκρανικός στρατός δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το περιστατικό, αφήνοντας περιθώρια για υποψίες για το πώς ακριβώς καταστράφηκε το F-16.
Έτσι, το F-16 θα μπορούσε επίσης να καταστραφεί κατά λάθος από την ουκρανική αεράμυνα ή θα μπορούσε να συγκρουστεί με έναν από τους στόχους του.
Υπάρχει επίσης η πιθανότητα το αεροσκάφος να καταστραφεί από χτυπήματα ακριβείας ρωσικών πυραύλων στο έδαφος ή κατά την απογείωση.
Τα πρώτα μαχητικά F-16 έφτασαν στην Ουκρανία στις 31 Ιουλίου 2024.
Ο Economist ανέφερε ότι υπήρχαν 10 αεροσκάφη στην πρώτη παρτίδα.
Μέχρι το τέλος του έτους, οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει να λάβουν 20 F-16 και 79 συνολικά.
Πρόσφατα ο Zelensky είχε δηλώσει περήφανα ότι τα F-16 συμμετείχαν στην απόκρουση της ρωσικής επίθεσης στις 26 Αυγούστου, αλλά τα αποτελέσματα των χτυπημάτων και οι ζημιές που προκλήθηκαν στην ουκρανική υποδομή σε ολόκληρη τη χώρα απέδειξαν ότι το F-16 δεν βοήθησε την εξαντλημένη αεράμυνα.
Είναι πιθανό οι νέες αναφορές για τη συντριβή να είναι ψεύτικες με σκοπό να κρύψουν την αλήθεια.
Ακριβώς πριν από τη ρωσική επίθεση, τα πλάνα που κοινοποιήθηκαν από Ουκρανούς στρατιωτικούς αποκάλυψαν το αεροδρόμιο στη Δυτική Ουκρανία, όπου η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας έκρυβε τα μαχητικά F-16.
Δεν πρέπει να αποκλειστεί ότι ρωσικά χτυπήματα ακριβείας θα μπορούσαν να φτάσουν στο αεροδρόμιο και να καταστρέψουν το πρώτο δυτικό αεροσκάφος.
Από την άλλη πλευρά, εάν οι αναφορές είναι αληθινές, η απώλεια ενός από τα λίγα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ ως αποτέλεσμα λάθους αποκαλύπτει την ανικανότητα εκπαίδευσης των Ουκρανών πιλότων.
Τα μαχητικά F-16 δεν μπορούν να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων στον πόλεμο.
Παρατείνουν μόνο την αγωνία της Ουκρανίας, αλλά οι πολεμοκάπηλοι του ΝΑΤΟ δεν σταματούν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά.
Η Ολλανδική Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας δήλωσε ότι δεν περιορίζει τη χρήση των μαχητικών F - 16 που μεταφέρθηκαν στην Ουκρανία στον χώρο πάνω από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Τι υποστηρίζουν οι Ουκρανοί: Το F-16 συνετρίβη ενώ αμυνόταν επίθεση από Ρωσικούς πυραύλους

Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 29 Αυγούστου ότι ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 συνετρίβη πρόσφατα ενώ αμυνόταν ενάντια σε μεγάλης κλίμακας επίθεση πυραύλων.
Ένας ανώνυμος αξιωματούχος των ΗΠΑ είπε στα δυτικά μέσα ενημέρωσης στις 29 Αυγούστου ότι το F-16 συνετρίβη στις 26 Αυγούστου και το ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας (MoD) διόρισε μια ειδική επιτροπή για να καθορίσει την αιτία της συντριβής.
Oοποιαδήποτε απώλεια F-16 που δίνει η Δύση και η εξόντωση εκπαιδευμένων πιλότων θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ικανότητα της Ουκρανίας να χειρίζεται F-16 βραχυπρόθεσμα ως μέρος της συνδυασμένης αεροπορικής ομπρέλας της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης