Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

HelleniQ Energy: Αναμένει αύξηση των περιθωρίων διύλισης, συνεχίζει επενδύσεις στις ΑΠΕ παρά τις περικοπές

HelleniQ Energy: Αναμένει αύξηση των περιθωρίων διύλισης, συνεχίζει επενδύσεις στις ΑΠΕ παρά τις περικοπές
Ο κ.Σιάμισιης τόνισε πως το θέμα των περικοπών στις ΑΠΕ είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουν όλες οι εταιρείες καθώς θα υπάρξουν και άλλες στο μέλλον
Σχετικά Άρθρα
Ανάκαμψη των περιθωρίων διύλισης της επόμενες εβδομάδες περιμένει η διοίκηση της HelleniQ Energy, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών για την πορεία του πρώτου εξαμήνου.
Ο Ανδρέας Σιάμισιης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, ανέφερε πως η υποχώρηση των περιθωρίων αποτέλεσε έκπληξη ενώ σημείωσε πως το τρίτο τρίμηνο θα είναι χαμηλότερο, λόγω και των εργασιών συντήρησης του διυλιστηρίου, αλλά αναμένεται ανάκαμψη στο τέταρτο τρίμηνο, η οποία θα καλύψει την υστέρηση.
Η ζήτηση παραμένει ισχυρή στην Ελλάδα λόγω της πορείας του τουρισμού και στήριξη το πρώτο εξάμηνο.
Αναφορικά με την έκτακτη εισφορά η διοίκηση την υπολογίζει στα 173 εκατ. ευρώ και θα την εγγράψει στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου.
Αναφορικά με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και την Elpedison η διοίκηση επανέλαβε ότι εξετάζει όλες τις περιπτώσεις χωρίς ωστόσο να έχει κάτι ανακοινώσιμο να πει.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις ΑΠΕ, οι οποίες αποτελούν το δεύτερο πυλώνα στρατηγικής του ομίλου και στις οποίες αναπτύσσεται με συνετή πολιτική.
Ο κ.Σιάμισιης τόνισε πως το θέμα των περικοπών είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουν όλες οι εταιρείες καθώς θα υπάρξουν και άλλες στο μέλλον.
Μία λύση είναι η αποθήκευση και ο όμιλος είναι ηγέτης στον κλάδο αυτό, ενώ ξεκινά την κατασκευή του πρώτου standalone έργου στη Θεσσαλονίκη. Τα υβριδικά επίσης θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το θέμα.
Η διοίκηση εκτιμά πως θα πετύχει το στόχο του 1GW έως το 2025 που θα δίνει 100 εκατ. ευρώ EBITDA, παρά και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν, ενώ ο στόχος για το 2030 υπενθυμίζεται πως είναι στα 2GW.
Σήμερα έχει έργα ΑΠΕ σε λειτουργία 384MW.
Ο όμιλος δημοσίευσε χθες EBITDA 532 εκατ. ευρώ και συγκρίσιμα EBITDA 570 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης και καθαρά κέρδη 209 εκατ. ευρώ σε δημοσιευμένο επίπεδο αυξημένα κατά 29%, αλλά συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 236 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 15%.
Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε 2% και στα 1,587 δισ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
w
ww.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης