Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Φρένο» στα μετρητά βάζει η Ρωσία, πιθανή αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα

tags :
«Φρένο» στα μετρητά βάζει η Ρωσία, πιθανή αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα
Η μείωση της προσφοράς χρήματος το 2024 θα συμβεί λόγω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας
«Φρένο» στα μετρητά βάζει η Ρωσία, με μία αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα να θεωρείται πιθανή.
Ο όγκος των μετρητών σε κυκλοφορία στο τέλος του 2024 μπορεί τόσο να μειωθεί κατά 200 δισεκατομμύρια ρούβλια όσο και να αυξηθεί κατά το ίδιο ποσό, προβλέπει η Κεντρική Τράπεζα.
Εάν ο δείκτης μειωθεί, θα είναι η πρώτη μείωση σε ημερολογιακό έτος από το 1998 τουλάχιστον, διαπίστωσε το RIA Novosti με βάση τα στοιχεία της ρυθμιστικής αρχής και της Rosstat.
Η μεταβολή του όγκου των μετρητών σε κυκλοφορία στο τέλος του 2024 προβλέπεται να κυμανθεί από -0,2 έως 0,2 τρισεκατομμύρια ρούβλια.
Αναμένεται ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους η αυξημένη επιστροφή μετρητών στις τράπεζες σε σύγκριση με την εποχιακή δυναμική θα μειωθεί, αλλά θα συνεχίσει να επηρεάζει τη δυναμική του δείκτη το 2024», - αναφέρεται στο σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών της νομισματικής πολιτικής για το 2025 και την περίοδο 2026 και 2027.

Πιθανή αύξηση επιτοκίων

Η μείωση της προσφοράς χρήματος το 2024 θα συμβεί λόγω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας, με το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων να παραμένει στις συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου, του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου, σημειώνει ο Maxim Osadchiy, επικεφαλής του αναλυτικού τμήματος της BCF Bank.
«Η αύξηση του βασικού επιτοκίου θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, η οποία, με τη σειρά της, θα συμβάλει στην εισροή κεφαλαίων από τον πληθυσμό στις τράπεζες και, κατά συνέπεια, στη μείωση του όγκου των μετρητών που κυκλοφορούν», εξήγησε.
Η εξάπλωση των μη ταμειακών πληρωμών μπορεί επίσης να αποτελέσει έναν ακόμη παράγοντα μείωσης των μετρητών.
«Η χρήση μετρητών γίνεται όλο και λιγότερο ελκυστική για τον πληθυσμό.
Η υποδομή για τη χρήση πληρωμών χωρίς μετρητά συνεχίζει να βελτιώνεται και η δυνατότητα άμεσης μεταφοράς χρημάτων μεταξύ των λογαριασμών τους έχει μειώσει τη ζήτηση για μετρητά», δήλωσε ο Ilya Fedorov, επικεφαλής οικονομολόγος της BKS Investment World.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης