Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οικονομική ασφυξία στο Telegram… δια χειρός Δύσης - Η σύλληψη του Ρώσου Durov… ενόψει εκλογών στις ΗΠΑ

Οικονομική ασφυξία στο Telegram… δια χειρός Δύσης - Η σύλληψη του Ρώσου Durov… ενόψει εκλογών στις ΗΠΑ
Οι κάτοχοι ομολόγων της Telegram υφίστανται μεγάλες απώλειες μετά τη σύλληψη του Pavel Durov
Σχετικά Άρθρα
Σε οικονομική ασφυξία επιχειρεί να οδηγήσει η Δύση τη Telegram, τη μία από τις λίγες και ταυτόχρονα η μεγαλύτερη από τις πλατφόρμες του internet επί των οποίων δεν έχουν επιρροή οι Ηνωμένες Πολιτείες. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που συνδέουν τη σύλληψη του Ρώσου επιχειρηματία και ιδρυτή της εν λόγω πλατφόρμας, Pavel Durov, με τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και την... επιθυμία του νυν προέδρου, Joe Biden, να θέσει υπό έλεγχο το Telegram.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι ελπίδες της Telegram για μια επικερδή δημόσια προφορά μέσα σε δύο χρόνια έχουν πληγεί από τις ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν κατά του διευθύνοντος συμβούλου της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων, καθώς οι κάτοχοι ομολόγων της εταιρείας υφίστανται μεγάλες απώλειες κατά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών.
Ο Pavel Durov είπε στους Financial Times τον Μάρτιο ότι προωθεί τα σχέδια IPO, αφού απέρριψε τις προσεγγίσεις από πιθανούς επενδυτές που είπε ότι έδωσαν στην εταιρεία με έδρα το Ντουμπάι «αξίες 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων πλέον». Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για δημόσια προσφορά θα αντιμετωπίσει δυσκολίες.
«Τότε θα μείνετε με απάτες κρυπτογράφησης και διαφημίσεις γρήγορης απώλειας βάρους», είπε ένα άτομο εξοικειωμένο με την επιχείρηση.

Η σύλληψη του Durov

Ο Durov κατηγορείται για την υποτιθέμενη αποτυχία της Telegram να αντιμετωπίσει την εγκληματικότητα στην εφαρμογή, συμπεριλαμβανομένης μιας που τιμωρείται με φυλάκιση έως και 10 ετών. Ο γεννημένος στη Ρωσία δισεκατομμυριούχος, ο οποίος είναι πλέον γαλλο-εμιράτης πολίτης, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, αλλά πλέον του απαγορεύεται να φύγει από τη Γαλλία.
Η εξέλιξη είναι καταστροφική για την Telegram με έδρα το Ντουμπάι και τον διευθύνοντα σύμβουλό της, ο οποίος προσπαθεί να επεκτείνει την επιχείρηση ενόψει μιας πιθανής εισαγωγής στο χρηματιστήριο μέχρι το 2026.
Ο Durov είχε εντείνει τις προσπάθειες δημιουργίας εσόδων, εισάγοντας νέες συνδρομές και διαφημιστικές προσφορές σε μια προσπάθεια να γίνει «αυτοβιώσιμος οικονομικά».
Οι οικονομικές καταστάσεις της Telegram για το 2023, τις οποίες είδαν οι Financial Times και δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως, δείχνουν ότι η εταιρεία πραγματοποίησε έσοδα 342 εκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι με λειτουργική ζημία 108 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι συνολικές απώλειες ανήλθαν σε περίπου 173 εκατομμύρια δολάρια μετά από φόρους.
Η Telegram ανήκει εξ ολοκλήρου στον Durov, ο οποίος διαθέτει περιουσία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κρυπτονομίσματα, αλλά η εταιρεία έχει συγκεντρώσει περίπου 2,4 δισ. δολάρια σε χρηματοδότηση χρέους που πρόκειται να λήξει το 2026. Αυτό περιλαμβάνει μια προσφορά ομολόγων 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2021, όπου μεταξύ των επενδυτών ήταν και κρατικά funds του Άμπου Ντάμπι. Πιο πρόσφατα, 330 εκατομμύρια δολάρια εξασφαλίστηκαν νωρίτερα φέτος σε μια έκδοση που ο Durov δήλωσε ότι υπερκαλύφθηκε. Ο Durov αγόρασε προσωπικά τουλάχιστον 64 εκατ. δολάρια σε ομόλογα της Telegram, σύμφωνα με τον οικονομικό απολογισμό της εταιρείας για το 2023, στο πλαίσιο αυτού που έχει περιγράψει στο παρελθόν ως επένδυση «εκατοντάδων εκατομμυρίων» στην ανάπτυξη της Telegram.
Η τιμή των ομολόγων της Telegram έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες και διαπραγματεύεται σε περίπου 87 σεντς ανά δολάριο, με απόδοση πάνω από 16%, από περίπου 96 σεντς πριν από τη σύλληψή του το Σάββατο, αφού προσγειώθηκε σε αεροδρόμιο έξω από το Παρίσι με ιδιωτικό τζετ.
Σύμφωνα με τους όρους, οι κάτοχοι ομολόγων της Telegram θα μπορούν να μετατρέψουν το ανώτερο μη εξασφαλισμένο χρέος σε μετοχές με έκπτωση στην τιμή της δημόσιας εγγραφής της Telegram, εάν η εισαγωγή πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος Μαρτίου 2026 - ένα κίνητρο για την εταιρεία να εισαχθεί στο χρηματιστήριο πριν από την ημερομηνία αυτή.
«Θα αγόραζαν οι επενδυτές σε μια δημόσια εγγραφή αν δεν είναι σίγουροι αν η Telegram είναι [μια] παρία; Δεν είμαι σίγουρος. Οι επενδυτές ομολόγων θα αντιμετώπιζαν παρόμοιο δίλημμα», δήλωσε ένας ομολογιούχος, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές ιδιωτικών κεφαλαίων ενδέχεται να αδράξουν την ευκαιρία να αγοράσουν την εταιρεία με έκπτωση. «Σε κάθε περίπτωση, δεν θα περίμενα γρήγορη ανάκτηση των ομολόγων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης