Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά την Ελλάδα… πάει Γαλλία το Jupiter – Πως εκμεταλλεύτηκε τους φόβους στα ομόλογα, γιατί δεν ακολουθούν τα μεγάλα funds

Μετά την Ελλάδα… πάει Γαλλία το Jupiter – Πως εκμεταλλεύτηκε τους φόβους στα ομόλογα, γιατί δεν ακολουθούν τα μεγάλα funds
Η Vanguard, σε αντίθεση, πήρε θέσεις short σε γαλλικά ομόλογα για να αντισταθμίσει τα long στοιχήματά της στο ισπανικό και ελληνικό χρέος
Μπορεί πολλά funds να μην «ακουμπούν» τα γαλλικά ομόλογα, όπως έκαναν πριν λίγα χρόνια και για τα ελληνικά, αλλά μια πολύ μικρή ομάδα επενδυτών αρχίζει να αγοράζει γαλλικό χρέος μετά από τρεις μήνες αστάθειας.
Η Jupiter Asset Management και το hedge fund Mount Lucas Management είναι μεταξύ εκείνων που κοιτάζουν πέρα από την πρόσφατη πολιτική αναταραχή της χώρας - επί του παρόντος δεν έχει καν πρωθυπουργό - και τον διογκούμενο όγκο δημόσιου χρέους, για να αγοράσουν τα μακροπρόθεσμα κρατικά της ομόλογα.
Αυτό είναι ένα στοίχημα που βασίζεται στην άποψη ότι το sell off ήταν υπερβολικό από τότε που προκηρύχθηκαν αιφνιδιαστικές εκλογές τον Ιούνιο.
«Μας αρέσει η Γαλλία», δήλωσε ο Mark Nash, επικεφαλής εναλλακτικών λύσεων σταθερού εισοδήματος της Jupiter Asset Management, επισημαίνοντας ένα υπερβολικό ασφάλιστρο κινδύνου έναντι της γειτονικής Γερμανίας που κάνει πλέον τα ομόλογα «φθηνά».
Εκτιμά ότι οι περικοπές των επιτοκίων της περιοχής θα καταλήξουν να αφαιρέσουν το premium από το βάρος του χρέους της.
Η αγορά αποδίδει υψηλό επίπεδο κινδύνου στη Γαλλία, με αυτό το ασφάλιστρο απόδοσης για το γερμανικό χρέος να έχει εκτοξευθεί τον Ιούνιο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012, την εποχή της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.
Για τον Nash, είναι το τελευταίο του στοίχημα σε ένα μη αγαπητό τμήμα της αγοράς, μετά από πολλά στοιχήματα στην Ελλάδα και στη συνέχεια σε διετές αμερικανικά ομόλογα πέρυσι.
Μόλις αύξησε τη θέση του για το 30ετές γαλλικό χρέος την περασμένη εβδομάδα, βλέποντας την πρόσφατη ύφεση των παγκόσμιων οικονομικών δεδομένων να συμβάλλει στην περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αναμένει ότι το γαλλικό premium σε αυτό το τενόρο θα πέσει στις 60 μονάδες βάσης, από πάνω από 100 τώρα.

Ο ρόλος της ΕΚΤ

«Το ζήτημα της αξιοπιστίας του χρέους για τη Γαλλία είναι πρόβλημα όταν έχεις ένα περιβάλλον στο οποίο τα παγκόσμια πραγματικά επιτόκια αυξάνονται και ανεβαίνουν, όπως είχαμε πριν», είπε.
«Η Γαλλία θα διασωθεί από την μείωση επιτοκίου της ΕΚΤ».
Ο γαλλικός πληθωρισμός υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών σήμερα, υποστηρίζοντας την υπόθεση για περικοπές επιτοκίων.
Η αγορά τιμολογεί πλήρως δύο ακόμη μειώσεις τριμήνου φέτος, με πιθανότητα 60% για μια τρίτη.
Η ΕΚΤ μείωσε ήδη το κόστος δανεισμού μία φορά τον Ιούνιο.

Αυξανόμενη ανάγκη

Η Allianz Global Investors, ένα από τα μεγαλύτερα funds της Ευρώπης, βλέπει επίσης βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες στα γαλλικά ομόλογα.
Αναμένει ότι η κατάσταση στο κοινοβούλιο, όπου κανένα κόμμα δεν μπορεί να δράσει μόνο του, θα σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να εφαρμοστούν ακραίες δημοσιονομικές πολιτικές.
Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο ότι ο Macron μπορεί εύκολα να βρει έναν πρωθυπουργό που θα έχει τη διακομματική υποστήριξη.
Ορισμένα μέλη της αριστερής συμμαχίας έχουν δηλώσει ότι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν να μην επικρίνουν μια πιο κεντρώα προσωπικότητα, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει σαφής απομάκρυνση από τις φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές του Macron.
Δεν υπάρχει επίσημη προθεσμία για τη λήψη απόφασης, αλλά υπάρχει αυξανόμενη ανάγκη μια νέα κυβέρνηση να πιάσει δουλειά προκειμένου να παρουσιάσει έναν προϋπολογισμό στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Αυτό δεν είναι εμπόδιο για τον David Aspell, συν-διευθυντή επενδύσεων και συνεργάτη της Mount Lucas Management, η οποία αγόρασε τα ομόλογα στο πλαίσιο της ποσοτικής στρατηγικής της εταιρείας.

Απέχουν πολλά funds

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς βλέπει υπερβολικά μεγάλο κίνδυνο για να κάνει ένα τέτοιο στοίχημα αυτή τη στιγμή.
Περισσότερες από 10 εταιρείες επενδύσεων με τις οποίες επικοινώνησε το Bloomberg είπαν ότι δεν αγοράζουν γαλλικά ομόλογα, συμπεριλαμβανομένων των Vanguard Asset Management, Abrdn Plc και JPMorgan Asset Management.
Ακόμη και από τη στιγμή που θα υπάρξει νέος πρωθυπουργός, θα δέχονται πιέσεις στον προϋπολογισμό από όλες τις πλευρές.
Βουλευτές από τη συμμαχία NPF και την Εθνική Συσπείρωση της Marine LePen —το μοναδικό κόμμα με τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στην Εθνοσυνέλευση— εκλέχθηκαν σε πλατφόρμες για την ενίσχυση των δαπανών και την αναίρεση ορισμένων από τα βασικά μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων του Macron τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της απόφασής του να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης το 2023.
«Οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ανανεωμένες εντάσεις», δήλωσε ο Ales Koutny, επικεφαλής διεθνών επιτοκίων στη Vanguard, η οποία χρησιμοποιεί θέσεις short σε γαλλικά ομόλογα για να αντισταθμίσει τα long στοιχήματά της στο ισπανικό και ελληνικό χρέος.
«Πιστεύουμε ότι η τρέχουσα διασπορά είναι δίκαιη.
Χρειαζόμαστε κάποια λύση σχετικά με τον προϋπολογισμό και όχι αύξηση του ελλείμματος για να μας κάνει να επανεκτιμήσουμε την άποψή μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης