Τελευταία Νέα
Gun Room

Η CZ Colt Group “γιορτάζει” τα 25 χρόνια της Τσεχίας στο ΝΑΤΟ

Η CZ Colt Group “γιορτάζει” τα 25 χρόνια της Τσεχίας στο ΝΑΤΟ
Γιατί οι πρώην σοσιαλιστικές χώρες της ανατολικής ευρώπης είναι οι “πρόθυμοι” της ατλαντικής συμμαχίας;
Η στήλη αποφεύγει να ασχολείται με την πολιτική, εξάλλου στο “ΒΝ” υπάρχουν πολύ καλύτερα πληροφορημένες γνώμες.
Όμως μερικές φορές, το θέμα προκαλεί από μόνο του. Η Ceska Zbrojovka ανακοίνωσε πως γιορτάζει τα 25 χρόνια ένταξης της Τσεχίας στο ΝΑΤΟ με μια επετειακή σειρά 25 τυφεκίων BREN 2 Ms.
2_256.jpg
Μοναδικά

Τα τυφέκια φέρουν ξεχωριστούς αριθμούς σειράς (από SE01-1999 ως SE25-1999) απο τη χρονιά ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Στη δεξιά πλευρά του κορμού έχει χαραχθεί η φράση “ Commemorating 25 years of the Czech Republic in NATO”, και δίπλα της οι σημαίες της Τσεχίας και του ΝΑΤΟ.
Στην αντίθετη πλευρά αναφέρεται μια αποστολή που ανέλαβε ο τσεχικός στρατός για λογαριασμό του ΝΑΤΟ και το έτος που πραγματοποιήθηκε (πχ. K-FOR JOINT GUARDIAN 1999).
Τα επετειακά BREN καλύπτονται από ένα ξεχωριστό μοτίβο παραλλαγής με συνδυασμό χακί και καφέ της ερήμου.
Με εξαίρεση τη δυνατότητα εκτέλεσης ριπών, τα BREN 2 Ms είναι όμοια με εκείνα που χρησιμοποιούν οι ειδικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Διαθέτουν αναδιπλούμενα κοντάκια, αμφιδέξια χειριστήρια και χειροφυλακτήρες με ράγες MIL-STD 1913 για προσθήκη φακών, λέηζερ, στοχάστρων, κλπ. Οι κάνες έχουν μήκος 27cm και διαμέτρημα (τι άλλο;) 5,56mm NATO. Η τροφοδοσία γίνεται απο γεμιστήρες τύπου P-Mag των 30 φυσιγγίων.
Το στόμιο της κάνης είναι εξοπλισμένο με φλογοκρύπτη/υποδοχή σιγαστήρα ταχείας απελευθέρωσης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει τοποθετηθεί ένας “γραμμικός” αντισταθμιστής ανάκρουσης GIS.
Τα σκοπευτικά όργανα εκτός απο το μηχανικό σετ περιλαμβάνουν το κορυφαίο σουηδικό Aimpoint T2 σε συνδυασμό με φακό μεγέθυνσης και βάση ανάρτησης της Spuhr RDF 20225K. Όλο το “πακέτο” συσκευάζεται σε μια ενισχυμένη βαλίτσα μεταφοράς Nanuk.
Τα τελευταία χρόνια το CZ BREN 2 αποτελεί το “ντε φάκτο” τυφέκιο των ανατολικοευρωπαίουν του ΝΑΤΟ.
Υπηρετεί με τις ένοπλες δυνάμεις σε Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία.
3_237.jpg
Follow the Money

Η “αγάπη” των ανατολικοευρωπαίων για το ΝΑΤΟ μπορεί να εξηγηθεί καλύτερα αν συνδυαστεί με δύο ακόμη πρόσφατα δελτία τύπου.
Το πρώτο αναφέρει πως ο όμιλος CZ Colt Group (μητρική των Ceska Zbrojovka, Sellier & Bellot, Colt και Spuhr) ολοκλήρωσε τη μεταφορά τεχνολογίας ύψους 100.000.000 ευρώ προς την ουγγρική ΗΜ Arzenal.
Η αναγεννημένη πρώην κρατική εταιρεία βρίσκεται υπό των έλεγχο των Τσέχων που κατέχουν το 51% των μετοχών και τη διοίκηση.
Η συμφωνία αποτελεί μέρος του προγράμματος ενίσχυσης των ουγγρικών Ε.Δ. ύψους 4,3 δις ευρώ που περιλαμβάνει συμπαραγωγές αντί απευθείας αγορών από τους προμηθευτές.
Μετά τη συμπλήρωση παραγωγής 200.000 μονάδων BREN για το στρατό της Ουγγαρίας θα συνεισφέρει στο παραγωγικό δυναμικό των εξαγωγών.
Τα πρώτα πιστόλια Ρ10 και υποπολυβόλα SCORPION 3 με τη στάμπα “Made in Hungary” είναι ήδη πραγματικότητα και κατευθύνονται προς τις αγορές.
4_200.jpg
Ο “παράδεισος” των στρατιωτικών προμηθειών

Το οποίο μαςφέρνει στην τρίτη ανακοίνωση που συμπληρώνει το παζλ. H CZ Colt Group και η ουκρανική αμυντική βιομηχανία Ukroboronprom υπέγραψαν στα μέσα Ιουλίου (αδιευκρίνιστου ύψους) συμφωνία για την παραγωγή τυφεκίων BREN 2 και πυρομαχικών Sellier & Bellot για το στρατό της Ουκρανίας. Η ανακοίνωση έγινε από τον πρωθυπουργό της Τσεχικής Δημοκρατίας κο. Πέτρ Φιάλα: “Η Τσεχία είναι ένθερμος υποστηρικτής της Ουκρανίας στην άμυνα κατά της άνευ προηγουμένου ρωσικής επιθετικότητας με διπλωματικά μέσα καθώς και με ανθρωπιστική και στρατιωτική αρωγή.
Είμαι υπερήφανος που οι τσεχικές εταιρείες CZ και Selier & Bellot όχι μόνο παραδίδουν πολεμικά υλικά στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά χτίζουν μια αυτόνομη ουκρανική αμυντική βιομηχανία που θα βοηθήσει την άμυνα και οικονομία της Ουκρανίας”.
Τα ουκρανικά εργοστάσια πυρομαχικών βρίσκονταν στη περιφέρεια του Λουγκάνσκ και αποτελούν “ντε φάκτο” ρωσική επικράτεια, οπότε η χώρα βασίζεται σε εισαγωγές. Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει τετραγωνικό εκατοστό εδάφους της Ουκρανίας που δε βρίσκεται υπό την επιτήρηση -και πιθανώς τα πυρά- των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, είναι απορίας άξιο πως θα κατασκευαστούν εργοστάσια παραγωγής οπλισμού στη χώρα.
Θα διακινδυνεύσουμε την πρόβλεψη πως εκατοντάδες εκατομμύρια νατοϊκής βοήθειας θα καταλήξουν στην Τσεχία με το εργοστάσιο της Ουγγαρίας να επωμίζεται τον κύριο όγκο της παραγωγής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης