Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Γεραπετρίτης: Ζητήματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να μπουν ποτέ στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τουρκία

Γεραπετρίτης: Ζητήματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να μπουν ποτέ στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τουρκία
Τον Σεπτέμβριο αναμένεται η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο
Σχετικά Άρθρα

Την πάγια θέση της κυβέρνησης όσον αφορά την ατζέντα με την Τουρκία, επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, λίγες ώρες μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση του με τον Τούρκο ομόλογο του, Hakan Fidan, στο  περιθώριο του Άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ. Όπως επεσήμανε, ζητήματα κυριαρχίας δεν πρόκειται να μπουν ποτέ στο τραπέζι των συζητήσεων με την Τουρκία και θα υπερασπίσουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Για ελληνοτουρκικά ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι κατά τη συνάντηση με τον Fidan έθεσε τα ζητήματα που ανέκυψαν εσχάτως, μεταξύ αυτών και το θέμα της Κάσου, τα ζητήματα αιχμής, καθώς και την προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη-Erdogan στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο. Για το Κυπριακό είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επανεκκίνηση συνομιλιών, εκτίμησε ότι υπάρχει μια κατανόηση ότι τα μέρη πρέπει να κάτσουν στο τραπέζι διαλόγου, και υπογράμμισε ότι η κυπριακή πλευρά έχει δημιουργική στάση, κάτι που αναμένει η ελληνική πλευρά και από την Τουρκία.
«Τη γραμμή τη χαράσσει ο πρωθυπουργός και συλλογικά το υπουργικό Συμβούλιο και το ΚΥΣΕΑ. Είναι σαφέστατη η τοποθέτηση του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα με σύνεση και επαγγελματισμό προχωράει σε συζήτηση με την Τουρκία. Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, ούτε αφελείς. Χτίζουμε βήμα-βήμα. Φροντίζουμε έτσι ώστε το πρώτο βήμα να είναι να πάμε σε ήρεμα νερά. Εάν ωριμάσουν οι συνθήκες θα μπούμε και στα πιο σύνθετα ζητήματα, τα οποία θα μας διασφαλίσουν πιο μακρά ειρήνη. Συντεταγμένα η ελληνική κυβέρνηση είναι υπέρ αυτής της θέσης» είπε ο κ. Γεραπετρίτης.

Παράνομη η «Γαλάζια Πατρίδα»

Αναφερόμενος στη «Γαλάζια πατρίδα» την χαρακτήρισε μια «παράνομη αξίωση της Τουρκίας κατά το διεθνές δίκαιο» και είπε ότι είναι αυτονόητο ότι η Τουρκία δεν θα υπαναχωρήσει από αυτή τη θέση από τη μια μέρα στην άλλη.
«Η "Γαλάζια Πατρίδα" είναι μια παράνομη κατά το διεθνές δίκαιο αξίωση, την οποία προβάλλει η Τουρκία. Είναι μια βασική θέση η οποία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία πολλά χρόνια εκ μέρους της γείτονος και έχει να κάνει με την αντίληψή της για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Είναι αυτονόητο ότι η Τουρκία δεν θα υπαναχωρήσει από αυτή τη βασική της θέση από τη μία ημέρα στην άλλη. Το καταλαβαίνουμε όλοι. Δεν είμαστε αιθεροβάμονες, ούτε αφελείς να πιστεύουμε ότι επειδή καθίσαμε στο τραπέζι, οι βασικές υποκείμενες θέσεις της Τουρκίας θα πάψουν να υφίστανται. Το αντίθετο. Γνωρίζουμε ότι αυτές οι θέσεις υπάρχουν. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι θα πρέπει εμείς να συνεχίσουμε αφενός να πορευόμαστε σε σχέση με τα θετικά, τα οποία μπορούμε να κάνουμε και αφετέρου να μην υπαναχωρούν σε οτιδήποτε σε σχέση με τις αξιώσεις της Τουρκίας. Δεν μπορούμε μέσα σε ένα χρόνο, να πάμε από το 0 στο 100. Μπορούμε βήμα βήμα να προχωρούμε έτσι ώστε να αναδείξουμε τις παράνομες αυτές αξιώσεις και όταν έρθει η στιγμή να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε επί τη βάσει και μόνο του διεθνούς δικαίου» είπε συγκεκριμένα ο κ. Γεραπτρίτης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης