Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χρυσάφι και Rafale στα πόδια του Vucic έδωσε ο Macron – Τα ορυχεία λιθίου της Σερβίας και οι σχέσεις με τη Ρωσία τρέμουν την Ευρώπη

Χρυσάφι και Rafale στα πόδια του Vucic έδωσε ο Macron – Τα ορυχεία λιθίου της Σερβίας και οι σχέσεις με τη Ρωσία τρέμουν την Ευρώπη
Colpo Grosso από τον Vucic – Είναι υπέρ της Ρωσίας και υπογράφει συμφωνίες με Macron
Σε μια σειρά συμφωνιών πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ προχώρησαν ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και ο Σέρβος ομόλογός του Aleksandar Vučić.
Οι συμφωνίες έγιναν παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με την προσέγγιση του Παρισιού στο Βελιγράδι, το οποίο διατηρεί στενές σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Πεκίνο, και τις συνεχιζόμενες μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις στη Σερβία για την επέκταση των ορυχείων λιθίου της.
Οι δύο τους υπέγραψαν 11 διμερείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένης μιας επικερδούς συμφωνίας για 12 γαλλικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη Rafale, την πώληση κρίσιμων ακατέργαστων ορυκτών όπως το λίθιο και την ανάπτυξη ενός πολιτικού πυρηνικού προγράμματος για τις αυξανόμενες ενεργειακές απαιτήσεις της Σερβίας.
«Η συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα είναι ιστορικά σημαντική», είπε ο Macron.
«Βλέπω πολλούς ανθρώπους να ντρέπονται με το γεγονός ότι η Σερβία έχει σχέση με τη Ρωσία και την Κίνα… αλλά σέβομαι την κυριαρχία της Σερβίας».
Σημείωσε ότι η Γαλλία είχε λάβει ικανοποιητικές εγγυήσεις στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την πώληση των αεριωθούμενων αεροσκαφών — με τις συνομιλίες να καταλήγουν στο τέλος, σύμφωνα με τον Vucic.
Σύμφωνα με τη συμφωνία που υπογράφηκε με την Dassault Aviation, η Σερβία θα παραλάβει τα τζετ μαζί με ένα συνοδευτικό πακέτο εφοδιαστικής και ανταλλακτικά αξίας 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Αυτό είναι μια τεράστια συμφωνία για εμάς.
Θα συμβάλει στη σημαντική αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του στρατού μας», είπε ο Vucic στους δημοσιογράφους.
Πρόσθετες συμφωνίες υπεγράφησαν από εκπροσώπους της Électricité de France και της Γαλλικής Αναπτυξιακής Υπηρεσίας.

Οι σχέσεις με τον Putin

Ο Vucic, εν τω μεταξύ, απέρριψε ερωτήσεις Γάλλων δημοσιογράφων σχετικά με τις σχέσεις του με το Πεκίνο και τη Μόσχα.
«Δεν πρόκειται να ζητήσω συγγνώμη για αυτό…
Γνωρίζω ότι ο Emmanuel θα ήθελε να επιβάλω κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Αλλά δεν το κάναμε και δεν ντρεπόμαστε για την απόφασή μας».
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας στην εξουσία του, ο Vucic είχε στενή σχέση με τη Μόσχα, ιδιαίτερα με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin, ο οποίος επισκέφθηκε το Βελιγράδι δύο φορές τα τελευταία 10 χρόνια.
Ο Vucic έχει επίσης στενή σχέση με τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping, ο οποίος πραγματοποίησε ειδική επίσκεψη στη Σερβία στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψής του στην Ευρώπη μετά την Covid-19.
Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν χαρακτηρίσει τη διμερή τους σχέση «σιδηρά φιλία», μια κατηγορία που προορίζεται για χώρες που το Πεκίνο εκτιμά πραγματικά.

Τα ορυχεία Λιθίου

Η επίσκεψη Macron έρχεται επίσης μετά από μεγάλης κλίμακας διαμαρτυρίες ενάντια σε ένα έργο λιθίου που υποστηρίζεται από την ΕΕ στη χώρα.
Όταν ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz, ο επικεφαλής της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ Maroš Šefčovič και ο Vučić υπέγραψαν μια συμφωνία που επισημοποίησε την υποστήριξη της ΕΕ για το ορυχείο τον περασμένο μήνα, ένα βασικό σημείο πώλησης ήταν ότι το έργο θα έφερνε τη Σερβία πιο κοντά στο μπλοκ.
Αλλά η υπογραφή έχει φέρει τον Vucic σε δύσκολη θέση, τροφοδοτώντας ένα μαζικό κίνημα ενάντια σε ένα ορυχείο που οι διαδηλωτές ισχυρίζονται ότι θα καταδικάσει τους Σέρβους σε οικονομική εκμετάλλευση και περιβαλλοντική ρύπανση και θα θέσει τα δυτικά πρότυπα πιο μακριά.
Ο Vucic, σε απάντηση, κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι σχεδίαζαν να τον ανατρέψουν — με την υποστήριξη της Δύσης.
Η κυβέρνηση, η οποία ηγείται από το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα και τους πολιτικούς του συμμάχους, προσπάθησε να καταπνίξει τη διαδεδομένη δυσαρέσκεια στοχεύοντας ανεξάρτητα πρακτορεία ειδήσεων στη χώρα και παραδέχτηκε ότι συνέταξε «λίστες με τους εχθρούς της Σερβίας» και ακόμη και ανώνυμα πολιτικά κινήσεις για τη στήριξη της υποστήριξης στο ορυχείο.

Ένας ιδιαίτερος φίλος

«Η Γαλλία σε αγαπάει όπως την έχεις αγαπήσει!»
Ο Macron διακήρυξε το 2019 κατά την τελευταία επίσκεψή του στη σερβική πρωτεύουσα, ότι τα έντονα τονισμένα δοκίμιά του στην τοπική γλώσσα διακόπτονταν συχνά από ένθερμες επευφημίες από το μεγάλο πλήθος που συγκεντρώθηκε μπροστά από το Μνημείο Ευγνωμοσύνης στη Γαλλία στο φρούριο-πάρκο Kalemegdan του Βελιγραδίου.
Αυτή τη φορά, η επίθεση γοητείας ήταν ακόμη πιο διαχυτική.
Πριν από τη διήμερη επίσκεψή του στη χώρα, ο Macron έστειλε μια επιστολή 1.400 λέξεων στις σερβικές ημερήσιες εφημερίδες, εκφράζοντας για άλλη μια φορά στιχουργικά για «το σθένος και τη ζωτικότητα των δεσμών που ενώνουν εμάς, τους Γάλλους και τους Σέρβους» και λέγοντας ότι επίσκεψη που είχε σκοπό να «θρέψει και να εμβαθύνει την τόσο πολύτιμη φιλία μας».
«Η επίσκεψη έχει αναμφισβήτητα μεγάλη σημασία για τη Σερβία», δήλωσε στο POLITICO ο Boško Jakšić, αναλυτής εξωτερικής πολιτικής.
«Ο Πρόεδρος Macron έχει αποδεχτεί να είναι ο προστάτης της Σερβίας ως ένας από τους βασικούς ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης… και έχει υποστηρίξει συχνά τις πολιτικές του Vucic παρά το γεγονός ότι ο Vucic είναι αντικείμενο κριτικής από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του αυταρχικού στυλ ηγεσίας του».
Στην επιστολή του και κατά την κοινή τους ομιλία την Πέμπτη, ο Macron ανέλαβε το ρόλο ενός φιλικού κριτή που προσπαθεί να ωθήσει απαλά τη Σερβία προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Συχνά συμφωνούμε, αλλά ακόμα και όταν δεν συμφωνούμε, πάντα σεβόμασταν ο ένας τον άλλον», είπε ο Macron στη συνέντευξη Τύπου στο Παλάτι της Σερβίας.
«Και αυτή είναι η βάση για τη φιλία μεταξύ των δύο εθνών μας, η οποία ξεκίνησε μέσα από τον πόλεμο και τη μάχη μαζί για την Ευρώπη μας. Τα έθνη μας ήταν πάντα κολλημένα μαζί».
Η Γαλλία και η Σερβία έχουν πράγματι κοινές στενές σχέσεις από τους μεσαιωνικούς χρόνους, με Σέρβους βασιλιάδες να παντρεύονται Γάλλους ευγενείς.
Ο δεσμός τους εμβαθυνε κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς πολέμησαν πλάι-πλάι στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης, με τη Γαλλία να παρέχει επίσης σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια και να εκκενώνει Σέρβους πολίτες και στρατεύματα, που υπέστησαν τεράστιες απώλειες.
Σήμερα, πάνω από το 80% των γαλλικών επενδύσεων στα Βαλκάνια είναι στη Σερβία, ενώ οι περισσότερες από 100 γαλλικές εταιρείες στη Σερβία απασχολούν περίπου 12.000 εργαζόμενους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης