Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απίστευτη εξέλιξη - H CIA στρατολογεί Ρώσους που έχουν οικονομική ένδεια - Όλο το παρασκήνιο

Απίστευτη εξέλιξη - H CIA στρατολογεί Ρώσους που έχουν οικονομική ένδεια - Όλο το παρασκήνιο
Πρώην επικεφαλής αντικατασκοπείας στη CIA περιγράφει τον «κύκλο στρατολόγησης»
Για ακόμα μία φορά αποδεκνύεται ότι οι Αμερικανοί είναι αδίστακτοι και αποφασισμένοι να επιβάλλουν τους σχεδιασμούς τους... χωρίς έλεος.
«Πώς η CIA προσπαθεί να στρατολογήσει Ρώσους για να κατασκοπεύουν τη χώρα τους» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του CNBC όπου περιγράφεται πως οι Αμερικανοί προσεγγίζουν Ρώσους με... επιτακτικές ανάγκες -τις οποίες και εκμετάλλευονται στο έπακρο- προκειμένου να τους αναγκάσουν να προδώσουν τη χώρα τους.
CNBC_4.JPG

Στις εγκαταστάσεις μυστικής εκπαίδευσης της CIA κοντά στο Williamsburg της Βιρτζίνια, που συνήθως αποκαλούνται «Η Φάρμα», οι νεοσύλλεκτοι εκπαιδεύονται στον κόσμο της κατασκοπείας και στους πολλούς τρόπους με τους οποίους μπορούν να πείσουν τους ανθρώπους να παρέχουν μυστικές πληροφορίες.
Ο Jim Olson, πρώην επικεφαλής της αντικατασκοπείας στη CIA, ο οποίος υπηρέτησε ως αξιωματικός της CIA για 31 χρόνια, συμπεριλαμβανομένου ενός σταθμού στη Μόσχα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου - όπου προσπάθησε να στρατολογήσει Ρώσους για να προδώσουν τη χώρα τους - δήλωσε στον ανώτερο ανταποκριτή του CNBC στην Ουάσινγκτον, Eamon Javers, ότι «η καρδιά της κατασκοπείας είναι η ανθρώπινη πηγή». «Ασχολούμαστε με το κυνήγι κεφαλών, όπως το αποκαλούμε», δήλωσε ο Olson. «Πρέπει να βρούμε άτομα τα οποία μπορούμε να πείσουμε να συνεργαστούν εξίσου μαζί μας για να μας δώσουν τα μυστικά τους».

Η περίπτωση του Ρώσου επιχειρηματία, Vladislav Klyushin


Στη νέα πρωτότυπη σειρά podcast του CNBC με τίτλο «The Crimes of Putin's Trader», ο Javers ανατρέχει στην αποστολή να βάλει πίσω από τα κάγκελα τον Ρώσο επιχειρηματία Vladislav Klyushin, ο οποίος κατηγορείται ότι διηύθυνε μια τεράστια επιχείρηση hacking που έκλεβε εταιρικές εκθέσεις κερδών από αμερικανικές εταιρείες και εμπορευόταν αυτές τις πληροφορίες.
Μετά τη σύλληψη του Klyushin στην Ελβετία από τις αμερικανικές αρχές, ένας από τους ισχυρισμούς που προέβαλε ο δικηγόρος του ήταν ότι αξιωματικοί των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είχαν προσπαθήσει να στρατολογήσουν τον Klyushin ως κατάσκοπο για τις ΗΠΑ μόλις τον συνάντησαν για πρώτη φορά.

Ο «κύκλος στρατολόγησης»

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο Olson στον Javers, ο τρόπος με τον οποίο οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών προσεγγίζουν αυτή τη διαδικασία είναι πολύ διαφορετικός, κάτι που αποκάλεσε «κύκλο στρατολόγησης».
«Πρόκειται για μια διαδικασία επτά βημάτων, είναι πολύ συστηματική», δήλωσε ο Olson. «Όλα αρχίζουν από το ότι κάθε άνθρωπος έχει ανάγκες. Ακούγεται κυνικό, αλλά είναι αλήθεια. Και η δουλειά μας είναι να βρούμε εκείνους τους ξένους που έχουν πρόσβαση σε μυστικά που χρειαζόμαστε και θέλουμε για τη δική μας ασφάλεια και που είναι πρόθυμοι να μας δώσουν αυτά τα μυστικά με αντάλλαγμα κάτι που προσφέρουμε εμείς. Και η δουλειά μας είναι να εντοπίσουμε ποιες είναι οι ανάγκες τους και να ελπίζουμε ότι αυτές οι ανάγκες είναι αρκετά επιτακτικές, ώστε να διαπράξουν προδοσία κατά της χώρας τους, να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους αν ικανοποιήσουμε αυτή την ανάγκη».
Αυτό μπορεί να απαιτεί αρκετές συναντήσεις, να γνωρίσουμε το άτομο σε μεγαλύτερο βάθος και να σκύψουμε στα ενδιαφέροντά του, είτε αυτό σημαίνει ότι τον συναντάμε στο γυμναστήριο, είτε ότι τον φιλοξενούμε σε ένα δείπνο ή ότι μοιραζόμαστε ένα ποτό σε ένα μπαρ, δήλωσε ο Olson. Ενώ αυτό οδηγεί σε μια προσωπική σχέση, είναι αυτό που ο Olson αποκαλεί «ψεύτικη φιλία, επειδή έχω από την αρχή ένα απώτερο κίνητρο».
Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς podcast ξεναγεί τους ακροατές στον περίπλοκο χορό της κατασκοπείας και στο πώς οι αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών, είτε προέρχονται από τις ΗΠΑ, την Κίνα ή τη Ρωσία, αποκτούν κρίσιμες πληροφορίες.
«Υπηρετώ τη χώρα μου. Η χώρα μας χρειάζεται πληροφορίες. Υπηρετώ τον αμερικανικό λαό. Και τον υπηρετώ συλλέγοντας πληροφορίες. Και για να το κάνω αυτό, πρέπει να είμαι χειριστικός, πρέπει να ζω ένα ψέμα, πρέπει να εξαπατώ. Αυτό είναι μέρος της δουλειάς μου. Δεν μπορείς να το κάνεις αλλιώς», δήλωσε ο Olson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης