Τελευταία Νέα
Νομικό Βήμα

Δικαστική δικαίωση οφειλετών με δάνειο σε ελβετικό φράγκο

Δικαστική δικαίωση οφειλετών με δάνειο σε ελβετικό φράγκο
Γράφει η Κωνσταντίνα Λεκκάκου, Δικηγορικά γραφεία «Λεκκάκου & Συνεργάτες»
Η μη εξεύρεση λύσης στο θέμα των δανείων που έλαβαν οφειλέτες, σε ελβετικό φράγκο, παραμένει ένα χρόνιο πρόβλημα στη χώρα μαςLekakou_konstantina_04a_28_1_1.jpg
καθιστώντας αδύνατη την αποπληρωμή τους, σε ρεαλιστικό χρόνο. 
Ενώ, σε άλλα κράτη της Ευρώπης, έχουν δοθεί λύσεις από τις τράπεζες, στην Ελλάδα παραμένει άγνωστο το πότε θα μπει ένα «τέλος» στο συγκεκριμένο ζήτημα, με τους Έλληνες δανειολήπτες να κάνουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, καταβάλλοντας υπέρογκες δόσεις κάθε μήνα.
Ουκ ολίγοι δανειολήπτες έχουν βρεθεί στη δυσχερή θέση, να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους και έχουν οδηγηθεί στις δικαστικές αίθουσες, μετά από νομικές ενέργειες που ασκήθηκαν εις βάρος τους, από τις τράπεζες και τις αλλοδαπές εταιρείες διαχείρισης. Ωστόσο, οι δεκάδες δεκτές δικαστικές αποφάσεις, υπέρ των οφειλετών, «αφήνουν» μία ελπίδα, πως θα δοθεί επιτέλους η απαιτούμενη λύση. 
Πρόσφατα, εκδόθηκε απόφαση, η οποία έκανε δεκτή την ανακοπή που άσκησε ο Δικηγορικός Οίκος «Lekkakou & Associates – Law Firm» για λογαριασμό εντολέων του, από το Ηράκλειο της Κρήτης. Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες είχαν λάβει δάνειο σε ελβετικό φράγκο το 2005, όταν και η οικονομική τους κατάσταση τους το επέτρεπε.
Παρότι τα οικονομικά τους δεδομένα άλλαξαν, καθώς η σύζυγος του ζεύγους των δανειοληπτών έμεινε άνεργη, λίγα χρόνια αργότερα, το τέκνο τους ξεκίνησε να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και με τη διαφορά της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου με το ευρώ, να οδηγούνται σε δυσκολία αποπληρωμής των δόσεων, οι εντολείς του δικηγορικού οίκου κατέβαλαν κάθε προσπάθεια να παραμείνουν συνεργάσιμοι, υποβάλλοντας την αίτησή τους στην πλατφόρμα του  εξωδικαστικού μηχανισμού.
Μολονότι, το αποτέλεσμα του εξωδικαστικού δεν είχε ακόμα εξαχθεί και η διαδικασία βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, η DOVALUE, η οποία δήλωνε πλέον διαχειρίστρια της συγκεκριμένης δανειακής απαίτησης, κινήθηκε άκρως καταχρηστικά, κοινοποιώντας τους Διαταγή Πληρωμής, προς άσκηση ακόμα μεγαλύτερης πίεσης για ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους, γνωστοποιώντας τους, ότι πρέπει να καταβάλλουν άμεσα το ποσό των 342.000CHF, ήτοι 320.000€.
Αφού ασκήθηκε ανακοπή, η οποία συζητήθηκε, ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το δικαστήριο έκρινε, πως δεν αποδεικνύεται η μεταβίβαση της συγκεκριμένης απαίτησης, από τα έγγραφα που κατέθεσε το fund για την έκδοση της διαταγής πληρωμής, με αποτέλεσμα αυτή να ακυρωθεί, δίνοντας τον αναγκαίο χρόνο, ώστε να ρυθμιστεί το ζήτημα του ελβετικού φράγκου, είτε μέσω αποφάσεων των οργάνων της Ευρωπαϊκής ένωσης, είτε μέσω αναγκαίας νομοθετικής πρωτοβουλίας.

logo_Lekkakou_M_11_1.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης