Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φιάσκο η συγκάλυψη των ΗΠΑ – Τελικά οι Ρώσοι διέλυσαν το ουκρανικό F - 16 με διπλό χτύπημα σε αεροπορική βάση

Φιάσκο η συγκάλυψη των ΗΠΑ –  Τελικά οι Ρώσοι διέλυσαν το ουκρανικό F - 16 με διπλό χτύπημα σε αεροπορική βάση
Το αμερικανικό αεροσκάφος καταστράφηκε σε διπλό ρωσικό χτύπημα αεροπορικής βάσης των Ουκρανών
Σχετικά Άρθρα
Απόπειρα συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών της απώλειας του πρώτου ουκρανικού F -16 βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά τόσο το Κίεβο, όσο και οι ΗΠΑ δεν καταφέρνουν να κρύψουν την αλήθεια.
Από την πρώτη στιγμή που επιβεβαιώθηκε η απώλεια άρχισαν να διακινούνται διάφορα σενάρια σε ΗΠΑ - Ουκρανία.
Αρχικά επιλέχθηκε ως αιτία το ανθρώπινο λάθος.
Όταν αντελήφθησαν ότι δεν μπορούν να  «φορτώσουν» την απώλεια σε έναν τόσο έμπειρο πιλότο επέλεξαν το ... σενάριο των φίλιων πυρών και το πλήγμα από Patriot.
Όμως τα σενάρια αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Τα δεδομένα είναι ακλόνητα.
Είναι συντριπτικά.
Την Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024 επιβεβαιώθηκε η είδηση της απώλειας του ουκρανικού F-16 και έγινε γνωστός ο θάνατος του Ουκρανού πιλότου Alexey Mes.
Ο Mes ήταν ένας από τους πρώτους πιλότους που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους στα F-16.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετείχε επίσης στις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία.
Ο Mes υπηρέτησε στην 204η Ταξιαρχία Τακτικής Αεροπορίας, που σταθμεύει στην αεροπορική βάση Lutsk, στη βορειοδυτική Ουκρανία.
Η 204η Ταξιαρχία χρησιμοποιεί τα MiG-29 της σοβιετικής εποχής (συγκεκριμένα την παραλλαγή MU1) και επρόκειτο να ενισχυθεί με F-16 μόλις ολοκληρωνόταν η εκπαίδευση.
Ο Mes ήταν ένας από τους λίγους Ουκρανούς πιλότους με καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας, επομένως επελέγη αμέσως για εκπαίδευση στα αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής.
mes.jpg
Η μαζική επίθεση των Ρώσων στις 26 Αυγούστου – Έβρεξε ο ουρανός ατσάλι

Δεν είναι σαφές εάν σκοτώθηκε στο Lutsk ή σε κάποια άλλη αεροπορική βάση.
Ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου του.
Επί του παρόντος, υπάρχουν εικασίες ότι είτε σκοτώθηκε σε πυραυλική επίθεση, είτε πιθανώς σε μάχη αέρος-αέρος.
Εάν ισχύει το τελευταίο, θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι πέταξε με το F-16 και καταρρίφθηκε είτε από ρωσικά συστήματα SAM μεγάλου βεληνεκούς (βλήματα επιφανείας-αέρος), είτε πιθανώς από μαχητικά όπως το εξαιρετικά προηγμένο αεροσκάφος Su-35S ή το εξαιρετικά γρήγορο MiG-31BM.
Κατά τη διάρκεια των μαζικών επιθέσεων τη Δευτέρα (26/8) σε στόχους σε όλη την ουκρανική επικράτεια, ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε πλήθος πυραύλων και drones, υπενθυμίζει ο στρατιωτικός αναλυτής Drago Bosnic.

Οι Ουκρανοί αναγκάστηκαν να απογειώσουν τα F – 16 για να μη χτυπηθούν

Υπάρχουν αναφορές ότι η Ουκρανία αναγκάστηκε να απογειώσει μερικά από τα F-16 για να αποφύγει την καταστροφή τους στο έδαφος.
Ωστόσο, αυτή η κίνηση εκθέτει τα αεροσκάφη στα μέσα της πανίσχυρης ρωσικής αεράμυνας και τα αντίπαλα μαχητικά.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, ένα F-16 καταστράφηκε στο έδαφος, καθώς στις 26 Αυγούστου, περιφέρειες με μεγάλες τακτικές αεροπορικές βάσεις, συμπεριλαμβανομένων των Khmelnytsky, Volyn και Ivano-Frankivsk, έγιναν στόχος ρωσικών χτυπημάτων ακριβείας με όπλα μεγάλης εμβέλειας.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, το Κρεμλίνο στόχευσε επίσης την Αεροπορική Βάση Starokonstantinov, έδρα της 7ης Ταξιαρχίας Τακτικής Αεροπορίας, γνωστής για τη λειτουργία των τακτικών αεροσκαφών Su-24M/MR που μετατράπηκαν για να φέρουν διάφορα όπλα προέλευσης του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των Storm Shadow και SCALP-EG.
f16_2.jpg
Το διπλό χτύπημα

Αμέσως μετά τον εντοπισμό ρωσικών πυραύλων και drones στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, μαχητικά αεροσκάφη (συμπεριλαμβανομένων των F-16) απογειώθηκαν και πέταξαν πάνω από την περιοχή σε χαμηλό ύψος, σύμφωνα με πληροφορίες για δύο έως τρεις ώρες.
Οι ρωσικές δυνάμεις ανέμεναν στη συνέχεια αυτά τα αεροσκάφη να επιστρέψουν στην αεροπορική βάση και στη συνέχεια εξαπέλυσαν αμέσως ένα άλλο χτύπημα, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν η πιθανή καταστροφή τουλάχιστον του F-16.

Με τη βοήθεια των δορυφόρων

Αν και αυτές οι πληροφορίες δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι θα μπορούσαν να είναι αληθινές, συμπεριλαμβανομένου του «κλειδώματος» των F-16 μέσω ρωσικών διαστημικών στοιχείων ISR (πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώρισης) όπως οι δορυφόροι.
Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky καυχήθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν F-16 για την κατάρριψη ρωσικών πυραύλων cruise κατά τη διάρκεια των προαναφερθέντων χτυπημάτων ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς.
base_1.jpg

Προδόθηκε ο Zelensky

Εάν αληθεύει η δήλωση Zelensky δείχνει ξεκάθαρα ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη ενεπλάκησαν πράγματι στη ρωσική επιδρομή και με τον τρόπο αυτό εκτέθηκαν σε πιθανή ανίχνευση και καταστροφή από τον ρωσικό στρατό, τόσο στον αέρα όσο και στο έδαφος.
Έχουν γίνει πολυάριθμες αναλύσεις για την πιθανή αποτελεσματικότητα των F-16 έναντι των παγκοσμίου επιπέδου συστημάτων SAM της Ρωσίας.
Λόγω της δραστικά χαμηλότερης τεχνολογικής βάσης, η Ουκρανία δεν μπόρεσε ποτέ να ανταποκριθεί στην υπεροπλία του ρωσικού στρατού, ιδιαίτερα στις αερομαχίες.
zelensky_f16_2.jpg
Οι Ουκρανοί έχασαν τους καλύτερους πιλότους τους

Υπήρξαν αμέτρητοι θάνατοι μεταξύ Ουκρανών πιλότων που πετούσαν κάτι που μπορεί να περιγραφεί μόνο ως αποστολή αυτοκτονίας ενάντια στη ρωσική υπεροπλία.
Τα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν πολυάριθμες αναφορές για αυτό μόνο τους τελευταίους μήνες, καταδεικνύοντας πόσο καταστροφικές είναι οι απώλειες μεταξύ των πιλότων.
Στις 12 Αυγούστου, σκοτώθηκε ο Oleksandr Myhulia της 40ης Ταξιαρχίας Τακτικής Αεροπορίας με έδρα το Κίεβο.
Στα μέσα Μαΐου, αναφέρθηκε επίσης ότι η 831η Ταξιαρχία Τακτικής Αεροπορίας, με έδρα το Mirgorod, έχασε τον  Denys Vasyliuk , έναν από τους καλύτερους Ουκρανούς πιλότους εκείνη την εποχή.
Ο Vasyliuk ήταν ο αρχηγός του επιτελείου της ταξιαρχίας και αναπληρωτής διοικητής μιας μοίρας αεροπορίας, καθιστώντας τον έναν από τους σημαντικότερους πιλότους των Ουκρανών που χάθηκαν.
Μόλις δύο μήνες πριν, ο Ταγματάρχης Andrii Tkachenko, ένας πιλότος μαχητικού αεροσκάφους, σκοτώθηκε σε μια αποστολή μάχης πάνω από το Donbass.
Ένα μήνα πριν από αυτόν, ο Vladislav Rykov, πιλότος της 299ης Ταξιαρχίας Τακτικής Αεροπορίας, καθώς και ένας από τους πιο έμπειρους μεταξύ των Ουκρανών, έπεσε στο καθήκον.
Υπήρχαν περιπτώσεις που οι Ουκρανοί έχαναν τρεις πιλότους σε μια μέρα.

Το μεγαλύτερο πλήγμα για την Ουκρανία είναι η απώλεια των πιλότων

Τον περασμένο Αύγουστο, τρεις Ουκρανοί πιλότοι, συμπεριλαμβανομένου του Andrii Pilshchykov (σήμα κλήσης «Juice»), σκοτώθηκαν, κάτι που ήταν μια άνευ προηγουμένου απώλεια για το Κίεβο.
Η ίδια η απώλεια πιλότων ικανών να πετάξουν αυτά τα υπερδιαφημισμένα αεροσκάφη κατασκευής είναι ένα τεράστιο πλήγμα.
Χρειάζονται χρόνια για να εκπαιδεύσουν σωστά τους πιλότους μαχητικών, ιδιαίτερα εάν υπάρχει ένα δογματικό και τεχνολογικό εμπόδιο (ή ακόμα και ένα γλωσσικό), όπως συμβαίνει μεταξύ των Ουκρανών και των πιλότων του ΝΑΤΟ, καθώς και των μαχητικών αεροσκαφών της Σοβιετικής εποχής και της Δύσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης