Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκάλυψη: Τα μεγέθη της Foot Locker στην Ελλάδα και τα θαύματα που υπόσχεται η Φουρλής

Αποκάλυψη: Τα μεγέθη της Foot Locker στην Ελλάδα και τα θαύματα που υπόσχεται η Φουρλής
Οι «διευκρινίσεις» στα αδιευκρίνιστα, το business plan που αναζητείται και οι αντιφάσεις
Η Φουρλής χρειάστηκε να δώσει διευκρινίσεις για τη συμφωνία με τη Foot Locker αλλά το τοπίο παραμένει θολό σε ό,τι αφορά στη συμφωνία, καθώς φαίνεται ότι το business plan παραμένει ως επτασφράγιστο μυστικό ή δεν υπάρχει.
Η εταιρία φαίνεται να τα μπέρδεψε στην επιλεκτική ενημέρωση που έκανε στους εκπροσώπους του τύπου και υποτίθεται ότι τα ξεμπέρδεψε με την … διευκρινιστική ανακοίνωση.
Στη διευκρινιστική ανακοίνωση ισχυρίζεται ότι θα επιτύχει πωλήσεις 30 εκ ευρώ το 2025 και περίπου 100 εκ ευρώ μέχρι το 2027, ενώ για το 2029 ο όμιλος εκτιμά πωλήσεις 250 εκ ευρώ υποστηριζόμενες από τη λειτουργία 80 καταστημάτων και 8 ηλεκτρονικών καταστημάτων σε 8 χώρες. Από αυτό έγινε αντιληπτό ότι τα 120 καταστήματα που είχαν ανακοινωθεί αρχικά είναι ένα σχέδιο μακροπρόθεσμο (πως ορίζεται άραγε το μακροπρόθεσμο;) χωρίς ορίζοντα υλοποίησης. Κοινώς, ανακοινώθηκαν 120 καταστήματα τα οποία δημιούργησαν εντυπώσεις.

Καταστήματα με λιγότερα από 500.000 ευρώ!

Ο όμιλος Φουρλή στη διευκρινιστική ανακοίνωση ισχυρίστηκε ότι θα επενδύσει 40 εκ ευρώ σε κεφαλαιουχικές δαπάνες για να φτάσουν τα καταστήματα σε 80. Δηλαδή αν μετράμε καλά κάθε κατάστημα υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 500.000 ευρώ (δεν υπολογίζονται τα ηλεκτρονικά ούτε και τα καταστήματα που θα εξαγοραστούν) δημιουργώντας την εύλογη απορία τι μέγεθος θα έχει.
Και όλα αυτά θα χρηματοδοτηθούν από τη λειτουργική κερδοφορία των δραστηριοτήτων λιανικής του ομίλου. Με βάση τα όσα ισχυρίζεται ο όμιλος για 8% έως 10% EBITDA στο οποίο στοχεύει δημιουργεί το εύλογο ερώτημα πόσο για παράδειγμα θα είναι το περιθώριο EBITDA το 2025, όπου 30 εκ ευρώ τζίρο θα πρέπει να πετύχει στη χειρότερη EBITDA 2,4 εκ ευρώ.
Έχουν αυτά όμως σχέση με την πραγματικότητα. Αν κάποιος ανατρέξει στις επιδόσεις της Foot Locker στην Ελλάδα οδηγείται στο ερώτημα τι μαγικό θα κάνει η Φουρλής που θα εκτινάξει τα περιθώρια.

Οι επιδόσεις

Ειδικότερα σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία η θυγατρική της Foot Locker στην Ελλάδα με 3 καταστήματα (2 σε Αθήνα και 1 σε Θεσσαλονίκη) είχε το 2023 έσοδα 13,458 εκ ευρώ και τα κέρδη προ φόρων και τόκων ήταν 172 χιλιάδες ευρώ και τα μετά από φόρους κέρδη 67 χιλιάδες ευρώ.
Η ελληνική θυγατρική κατέβαλε σε μέλος του ομίλου της Foot Locker 10,84 εκ ευρώ και 626 χιλιάδες ευρώ για αγορές υπηρεσιών. Σε ότι αφορά στις υπηρεσίες είναι άγνωστο τι θα καταβάλλει η Φουρλής στα πλαίσια της συμφωνίας. Για τα 3 καταστήματα και γενικότερα τις εγκαταστάσεις στην Ελλάδα η Foot Locker καταβάλλει 1,38 εκ ευρώ το χρόνο δηλαδή περίπου 450 χιλιάδες ανά κατάστημα τα οποία βρίσκονται σε κομβικές θέσεις.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail..com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης